REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įvairių korupcinių nusikalstamų veikų trečiadienį ryte buvo sulaikyta iš viso vienuolika asmenų, tarp jų – prokurorai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnas, advokatas.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įvairių korupcinių nusikalstamų veikų trečiadienį ryte buvo sulaikyta iš viso vienuolika asmenų, tarp jų – prokurorai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnas, advokatas.

REKLAMA

Kaip pranešė prokuratūra, sulaikyti Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnas Nerijus Valatka, Kaune praktikuojantis advokatas Šarūnas Mickevičius bei dar šeši privatūs asmenys.

Šiuo metu visų įtariamųjų namuose, darbo vietose bei kitur Vilniuje ir Kaune atliekamos kratos, kiti privalomi proceso veiksmai. Sprendimai dėl kardomųjų priemonių skyrimo sulaikytiesiems bus priimami vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pasakojo, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų, jog prokurorai ir FNTT atstovas susitikinėja su advokatu N. Valatka bei aptarinėja jų žinioje esančias bylas, bylų eigą, aptarinėja neviešintinus duomenis, kurie gali būti naudingi tretiesiems privatiems asmenims:

REKLAMA

„Galimai tokiu būdu tam tikrais atvejais buvo siekiama materialinės ar kitokios naudos. Tai susiję su turto išvaistymu Ūkio banko, Kredito unijų ir kitose finansinėse bylose. Neatmetama, kad dabartinė tyrimo aprėptis bei įtariamųjų skaičius gali kisti. Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo.

Visi minėti prokurorai yra nušalinti nuo tarnybos. Pradėti tarnybiniai patikrinimai. Bus peržiūrėtos tam tikros nutrauktos bylos, vertinsime ten atliktus veiksmus. Tenka apgailestauti dėl to, kas nutiko.“

REKLAMA
REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus pridūrė, kad šiandien buvo realizuotas ilgalaikis tyrimas, kuris buvo atliekamas neviešai: „Kalbame apie finansines ūkines bylas. Korupciniai veiksmai reiškėsi dėl įvairių procesinių veiksmų. Buvo vilkinami ikiteisminiai tyrimai, buvo bandoma juos nutraukti.

Buvo neteisėtai derinamos įtariamųjų pozicijos ikiteisminiame tyrime. Buvo kalbame apie bausmių mažinimą, kad prokuroras kreipdamasis į teismą prašytų mažesnių bausmių. Šiandien atlikoje operacijoje dalyvavo apie 50 pareigūnų, buvo atlikta apie 30 kratų. Byloje tiriama apie 30 nusikalstamų veiksmų.“

E. Pašilis pabrėžė, kad bus patikrintos ne tik sustabdytos bylos: „Tai jautrus tyrimas ir norime kiek įmanoma efektyviau jį atlikti. Sužinome faktus, kad galėjo būti tam tikri veiksmai atlikti neteisėtai. Peršasi visokios išvados, kodėl viena ar kita byla buvo vilkinama. Jei bus pripažinta, kad prokurorai padarė nusižengimą, tada bus jau tarnybiniame patikrinime įvardyta, kas konkrečiai buvo atliekama ne pagal įstatymus. Smūgis suduotas ne tiek dėl padarytų finansinių nuostolių, kiek dėl teisingumo suvokimo.

Be abejonės, kai tenka pradėti ikiteisminį tyrimą dėl ilgus metus dirbančių ir karjerą padariusių prokurorų galimai padarytų nusikalstamų veikų, yra labai liūdna ir apmaudu. Deja, prieš tam tikrą laiką gauti ir kruopščiai patikrinti duomenys neleido priimti jokio kito sprendimo. Taip pat noriu pabrėžti, kad nuoširdžiai tikiu, kad jog absoliučią daugumą dirbančių prokuratūroje vienija tikėjimas teisingumu ir įstatyme suformuluota prokuratūros misija mums nėra vien tik skambūs žodžiai. Ir būtent tai lemia sprendimą nesitapatinti su tais, kam vertės svarbesnės už vertybes.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų