REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos nuo kitos savaitės atveria duris visų tėvų vaikams. Padidėjus vaikų srautams, savivaldybės puola rūpintis darželinukų ir įstaigų darbuotojų saugumu. Todėl daugiau užsiėmimų vyks lauke, vaikai negalės bendrauti tarp grupių, bus privaloma matuoti vaikų ir darbuotojų temperatūrą, o vietomis vaikų tėvai net negalės patekti į darželio pastatą. 

Šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos nuo kitos savaitės atveria duris visų tėvų vaikams. Padidėjus vaikų srautams, savivaldybės puola rūpintis darželinukų ir įstaigų darbuotojų saugumu. Todėl daugiau užsiėmimų vyks lauke, vaikai negalės bendrauti tarp grupių, bus privaloma matuoti vaikų ir darbuotojų temperatūrą, o vietomis vaikų tėvai net negalės patekti į darželio pastatą. 

REKLAMA

Portalo tv3.lt skaitytoja pasidalino iš vieno Vilniaus mieste veikiančių valstybinių darželių gautu laišku, kaip nuo pirmadienio bus organizuojamas ugdymas šioje įstaigoje. Tarp specialių reikalavimų tėvams – pasirūpinti, kad vaikai būtų švariai aprengti bei trumpai nukirptais nagais.

Laiške rašoma, kad ugdymas vyks ne įprasta, o pakoreguota tvarka, o tėvai negalės būti įleidžiami į ugdymo įstaigą – jų atžalas prie darželio pasitiks auklėtojos.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš priimant vaikus, visiems bus matuojama temperatūra. Sloguojantys, kosėjantys ar kitų peršalimo simptomų turintys ugdytiniai įstaigos lankyti negalės. Apgailestaujame, tačiau vaikai, kuriems pasireiškia alerginio pobūdžio simptomai, taip pat įstaigos lankyti negalės“, – rašoma laiške.

REKLAMA

Taip pat tėvai prašomi atsakingai pasirūpinti vaikų higiena.

„Labai prašome laikytis tokių, griežtų higienos taisyklių̨: turi būti trumpai nukarpyti nagučiai, rūbeliai turi būti kasdien švarūs (plaunami arba rengiami kiti) ir pan. Taip pat norime Jus informuoti, kad didžioji dalis darželio veiklos vyks lauke, dėl to prašome Jūsų̨ pasirūpinti atitinkama mažųjų̨ apranga“, – rašome laiške.

Vilnius daliai darbuotojų siūlys dirbti iš namų

Vilniaus miesto savivaldybė skaičiuoja, kad nuo kitos savaitės į miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas turėtų ateiti apie trečdalį – 10 tūkst. – darželinukų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal apklausas tai būtų apie 10 tūkst. Bet apklausa buvo įvykdyta praeitą savaitę. Tai šią savaitę prašėme, jeigu keisis tėvų norai arba poreikiai, tikslinti. Galimai tie skaičiai šiek tiek bus kitokie“, – tv3.lt kalbėjo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Vicemerė akcentuoja, kad, nors Vilniaus miesto savivaldybės darželiai priims visus norinčius vaikus, tėvai turėtų įvertinti, ar tikrai turi vaiką į jį vesti, nes viruso plitimas šalyje vis dar nėra suvaldytas.

„Karantinas dar tęsiasi iki gegužės 31 dienos. Jeigu tėveliai dirba nuotoliniu būdu ir turi galimybę vaiką palikti namuose, tą reikėtų ir padaryti“, – rekomendavo E. Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patikslintą darželių veiklos karantino metu tvarką, nebeliko vaikų skaičiaus grupėse apribojimo. Iki šiol vaikų skaičius grupėse negalėjo viršyti 10.

„Mes, kai skaičiavome, visgi, matyt, nebus grupių, kur bus daugiau negu 10 vaikų nuo gegužės 18 d.“, – svarstė vicemerė.

Jos teigimu, ugdymo įstaigų vadovai turės pasirūpinti, kad vaikai iš skirtingų grupių nekontaktuotų nei lauke, nei patalpose.

„Kadangi geras oras, netgi patartina, kad vaikai kuo daugiau laiko praleistų gryname ore. Visgi mūsų darželių teritorijos nėra mažos, yra žaidimų aikštelės atskiros. Tai vadovai, matyt, tuos grafikus ir padėlios. Aišku, reiškia suprasti, kad tai yra vaikai ir vaikams nepasakysi laikytis dviejų metrų atstumo, vaikai pasiilgę vieni kitų. Bet, aišku, vaikai yra imlūs ir per tuos du mėnesius kiekvienas vaikas žino, kas yra karantinas“, – teigė E. Tamošiūnaitė.

REKLAMA

Tuo metu į rizikos grupę patenkantiems darbuotojams bus siūloma dirbti iš namų.

„Kontaktiniai darbuotojai, kurie dirba su vaikais, tai pedagogai ar pedagogų padėjėjos, planuojame, kad dirbs nuotoliniu būdu su vaikais, kurie lieka namuose. O padėjėjos, nes yra reikalavimai didesni švaros, tvarkos ir valymo drėgnuoju būdu, tai, kuomet vaikai bus lauke, tie darbuotojai galės išvalyti patalpas, bet nekontaktuoti su vaikais“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Kaunas sulauks darželinukų antplūdžio

Kauno miesto savivaldybė skaičiuoja, kad kitos savaitės pradžioje sulauks daugiau nei pusės darželinukų.

„Kaune veiks visi miesto darželiai. Apklausus vaikų tėvus, planuojama, kad pirmosiomis savaitėmis darželius lankys apie 65 proc. visų lankančiųjų vaikų. Darželiai nuolat vykdys tėvelių apklausas, bus reguliuojami srautai. Tačiau, kiek tiksliai vaikų susirinks, bus matyti tik pradėjus veiklą“, – atsakyme tv3.lt rašė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

REKLAMA

Anot A. Keruckės, kadangi nebeliko prievolės riboti darželinukų grupių dydį, kaip ir iki karantino, grupės bus formuojamos laikantis įprastų higienos normų.

„Vaikai lankys savo įprastines grupes, tačiau nevyks jokie bendri užsiėmimai su kitų grupių auklėtiniais, nebus galima būti bendrose patalpose, tik savose grupėse, siekiant kaip įmanoma labiau sumažinti ir vaikų, ir darbuotojų kontaktų su kitais žmonėmis skaičių. Tačiau tiek maitinimas, tiek pilnas kokybiškas ugdymas vaikučiams bus užtikrinamas jų grupės patalpose“, – teigė A. Keruckė.  

Tuo metu rizikos grupei priklausantys darbuotojai sprendimą, ar dirbti, priims patys. 

Klaipėdos darželiai dirbs visą vasarą

Klaipėdos miestas šiuo metu vykdo tėvų apklausą, kad išsiaiškintų, kokių darželinukų srautų gali tikėtis nuo kito pirmadienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu sunku pasakyti, kiek vaikų atvyks nuo gegužės 18 dienos, vyksta apklausos ir labai įvairūs skaičiai įvairiose įstaigose – vienur tik apie 20 proc., kitur – apie 80 proc. žada sugrįžti į darželius“, – žurnalistams antradienį kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Jos teigimu, kai nebeliko reikalavimo vaikų skaičių grupėse apriboti iki 10, mažos vaikų grupės galės būti apjungiamos.

„Švelnėjant karantino sąlygoms, leidžiama darželio grupėse komplektuoti po 20 vaikų, o lopšelio grupėse – po 15. Šiuo metu galioja visai kitas normatyvas, tai yra – ne daugiau nei 10 vaikų“, – sakė L. Prižgintienė.

REKLAMA

Taip pat privalu užtikrinti, kad vaikai iš skirtingų grupių nekontaktuotų.

„Jie turi būti atskirti, atskiros grupės, kad ir lauke būtų atskiru laiku, kad atstumai būtų išlaikyti. Valgoma tik grupėse, nėra švediško stalo valgyklėlėse, kurias kai kurios įstaigos turi“, – teigė Švietimo skyriaus vedėja.

Į darželius nebus galima atvesti vaikų, kurie kosėja, sloguoja ar turi temperatūros.

„Temperatūra bus matuojama tik įėjus į įstaigą, įstaigos patalpose. Tie vaikai, kurie turi 37,2 temperatūros, be abejo, bus priimami, o 37,3 laipsniai – įstaiga jau neturi teisės priimti. Vaikams nereikia dėvėti kaukių įstaigos viduje ir teritorijoje. Kaip ir darbuotojams, vykdant ugdymo procesą. Darbuotojai apsaugos priemones naudoja tik priimant vaikus ir matuojant temperatūrą“, – kalbėjo L. Prižgintienė.

REKLAMA

Svarbu tai, kad, jei vasaros metu epidemiologinė situacija šalyje nepablogės, Klaipėdos miesto darželiai dirbs.

Kaip atrodys darbas darželiuose?

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga šią savaitę atnaujino tvarką, kaip nuo kito pirmadienio bus privaloma organizuoti veiklą šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Pirmiausia tėvams būtina žinoti, kad į darželius savo atžalų jie vesti negali tuomet, kai mažieji serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių tėvai gali gauti nedarbingumo pažymėjimą. Taip pat vaikai turi likti namuose, kai gyvena kartu su asmenimis, kurie priskiriami rizikos grupėms, tai – vyresni nei 60 metų asmenys ir žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darželiuose vaikai turi lankyti tą pačią grupę, o jos veikla turi būtų vykdoma taip, kad vaikai iš skirtingų grupių išvengtų kontakto ir patalpose, ir lauke. Darželio darbuotojai tą pačią dieną turi dirbti tik vienoje grupėje.

Vaikai turi būti maitinami grupės patalpose, o jei tam nėra sąlygų, valgymo salėje vienu metu gali valgyti tik tos pačios grupės vaikai pagal iš anksto paruoštą grafiką. Maitinimas švediško stalo principu negali būti organizuojamas, o po kiekvieno valgymo patalpa turi būti išvėdinama ir išvaloma.

Asmenys, atlydintys vaikus į darželį, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones). 

REKLAMA

Į įstaigą gali būti priimami tik nekarščiuojantys vaikai. Vaikams, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsniai) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas, vėrimai ir pan.), nebus priimami dalyvauti grupės veikloje.

Darbuotojai nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones turi naudoti tik priimdami vaikus ir tikrindami jiems temperatūrą.

Įstaigoje negali dirbti darbuotojai, kurie karščiuoja ar jiems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas, vėrimai ir pan.). Su vaikais negali dirbti darbuotojai, priklausantys rizikos grupei. 

REKLAMA

Darbuotojų kūno temperatūra matuojama iškart atvykus į darbą. O tie, kuriems pasireiškia anksčiau minėti ligų požymiai, nedelsiant nušalinami nuo darbo ir turi kreiptis į medikus.

Portalas tv3.lt primena, kad gegužės 18 d. leidžiama veikti darželiams ir ikimokyklinėms grupėms. Tai reiškia, kad visos mokyklos – tiek pradinės, tiek progimnazijos, tiek gimnazijos ir profesinio mokymo įstaigos – lieka uždarytos iki tol, kol Vyriausybė apsispręs kitaip. Šią savaitę Vyriausybė spręs, ar leisti moksleiviams grįžti į mokyklas dar šiais mokslo metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų