REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos mieste Uhane, kur ir prasidėjo koronaviruso pandemija, pirmą sykį nuo balandžio 3-osios buvo užfiksuotas naujas Covid-19 atvejis. Antrosios susirgimų bangos baimę skatina nauji ligos proveržiai Pietų Korėjoje ar Vokietijoje. Pietų Korėjos prezidentas, sužinojęs apie naują epidemijos bangą barų rajone, perspėjo gyventojus, kad „tai dar nėra pabaiga“.

Kinijos mieste Uhane, kur ir prasidėjo koronaviruso pandemija, pirmą sykį nuo balandžio 3-osios buvo užfiksuotas naujas Covid-19 atvejis. Antrosios susirgimų bangos baimę skatina nauji ligos proveržiai Pietų Korėjoje ar Vokietijoje. Pietų Korėjos prezidentas, sužinojęs apie naują epidemijos bangą barų rajone, perspėjo gyventojus, kad „tai dar nėra pabaiga“.

REKLAMA

Viso per paskutinę parą Kinijoje buvo užregistruota 14 naujų atvejų, taip pat aptikti 20 užsikrėtusių žmonių, kuriems nepasireiškia ligos simptomai. Iš visų šių atvejų tik vienas buvo „įvežtinis“, visi likę užsikrėtė šalies viduje. 

Pirmasis po mėnesio pertraukos Uhano Covid-19 pacientas yra 89-erių vyras, kuris dabar yra kritinės būklės, rašoma „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA

Simptomai vyrui pasireiškė staiga, o testas parodė, kad jis yra užsikrėtęs kornavirusu. Kaip jis galėjo užsikrėsti „švariame“ nuo koronaviruso mieste, kol kas nėra žinoma. Pirmadienį paaiškėjo, kad tame pačiame name, kuriame gyveno šis vyras, susirgo dar penki asmenys. Dėl naujo ligos protrūkio buvo atleistas iš darbo vienas iš miesto administracijos darbuotojų.

REKLAMA

Savaite anksčiau nauji židiniai buvo pastebėti keliuose pasienio su Rusija miestuose, kuriems teko pritaikyti griežtas izoliacijos priemones. 

Indijoje sekmadienį buvo užfiksuotas didžiausias naujų atvejų skaičius per visą epidemijos skaičiavimo laikotarpį (virš 4,5 tūkst.). Tuo metu šios šalies valdžia kaip tik svarsto atnaujinti traukinių susisiekimą, kuris yra gyvybiškai svarbus daugeliui darbuotojų. 

Tokie nauji užsikrėtimų koronavirusu atvejai, kaip buvo skelbiama, jau susidorojusiuose su epidemija miestuose, paskatino kalbas apie galimą „antrąją bangą“. Ekspertai perspėja, kad virusas niekur nepasitraukė, o sąlyginį jo atsitraukimą galima paaiškinti vasariškais orais ir griežtomis karantino sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vos sušvelnino priemones – išaugo susirgimų skaičius

Užkrėstųjų skaičius Vokietijoje vėl išaugo; ir įvyko tai praėjus vos kelioms dienoms po to, kai praėjusią savaitę buvo susilpnintos šalyje taikytos karantino priemonės. 

Roberto Kocho instituto duomenimis, sekmadienį šalyje buvo užfiksuota 667 susirgimai – daugiau nei šimtų didesnis už dieną prieš tai. Maža to, išaugo ir bazinis dauginimosi greičio R rodiklis iki 1,1 (kiek vidutiniškai žmonių užkrečia vienas Covid-19 nešiotojas). 

Virusologas Karlas Lauterbachas (jis taip pat yra socialdemokratų partijos atstovas Bundestage) perspėjo, kad koronavirusas ir vėl pradės plisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertą tokią išvadą paskatino pateikti vaizdas, kurį pamatė savaitgalį Kelno gatvėse.

„Reikia tikėtis, kad R skaičius viršys vienetą ir mes grįšime prie infekavimo geometrine progresija. Susilpninimo priemonėms buvo gana prastai pasirengta“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė jis.

Pietų Korėjoje – naujas židinys barų ir klubų rajone

Karantiną švelninanti Pietų Korėja pirmadienį pranešė apie didžiausią naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių per daugiau nei mėnesį, atsiradus naujam židiniui viename Seulo barų ir klubų rajone.

Ši Rytų Azijos valstybė dar neseniai pasaulyje buvo laikoma kovos su virusu pavyzdžiu. Tačiau dėl užsikrėtimų pliūpsnio savaitgalį jos sostinė, taip pat kaimyninė Gjongio provincija ir netoliese esantis Inčono miestas liepė visiems klubams bei barams užsidaryti, siekiant išvengti potencialios antros susirgimų bangos.

REKLAMA

Tokia žinia paskelbta kai kurioms Europos šalims pradedant atsargiai švelninti karantino režimą, nors medicinos ekspertai perspėja, kad per greitai naikinant suvaržymus gali padaugėti infekuotųjų. Pietų Korėjos prezidentas Moonas Jae-inas, kalbėdamas sekmadienį, pareiškė, kad „tai nėra pabaiga, kol tai nesibaigs“, perspėdamas gyventojus išlikti budriais ir neatsipalaiduoti. 

Remiantis Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centrais, šalyje nustatyti 35 nauji užsikrėtimo atvejai, o bendras jų skaičius pasiekė 10 909. Aštuonias iš 12 ankstesnių dienų Pietų Korėjoje buvo registruojami vienženkliai naujų atvejų skaičiai, o daugelis užsikrėtusiųjų buvo atvykėliai iš kitų šalių.

REKLAMA

Iki pirmadienio ryto iš viso buvo nustatyti 85 užsikrėtimo atvejai, siejami su vienu koronavirusine infekcija COVID-19 susirgusiu 29 metų vyrui, kuris gegužės pradžioje apsilankė penkiuose klubuose ir baruose Seulo Itevono rajone, tviteryje paskelbė sostinės meras Park Won-soonas.

Kaip jis sakė vienam radijui, miesto pareigūnai ragina visus, kurie per pastarąsias dvi savaites lankėsi toje miesto dalyje, išsitirti dėl koronaviruso. Tačiau medikams sunkiai sekasi atsekti „tūkstančius žmonių“, kurie linksminosi Itevono klubuose ir baruose, pareiškė ministras pirmininkas Chung Sye-kyunas.

„Dauguma lankytojų nepasiekiami“, – pripažino premjeras, ragindamas visus juos išsitirti.

„Jei delsite net dieną, mūsų kasdienis laikrodis gali sustoti mėnesiui. Prašome tučtuojau susisiekti su artimiausia klinika ar sveikatos centru“, – kalbėjo Chung Sye-kyunas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie naujų užsikrėtimų pliūpsnį pranešta kasdieniam gyvenimui Pietų Korėjoje grįžtant į normalias vėžes: trečiadienį vyriausybė net sušvelnino socialinio atstumo taisykles.

Šalis išgyveno vieną rimčiausių ankstyvų ligos protrūkių už žemyninės Kinijos ribų. Nors Pietų Korėjoje nebuvo įvestas visuotinis karantinas, joje nuo kovo mėnesio galiojo griežti socialinės distancijos reikalavimai.

Dar neseniai atrodė, kad protrūkis šalyje buvo suvaldytas dėl plataus masto „atsek, testuok ir gydyk“ programos, pelniusios pagyrų visame pasaulyje.

Tokios įstaigos kaip muziejai ir bažnyčios vėl atidarytos, o kai kurios profesionalaus sporto lygos, įskaitant beisbolo ir futbolo, pradėjo naujus sezonus. Be to, šią savaitę mokyklos planuoja atverti savo duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų