REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu sukčiai nesėdi užsidarę namuose – apsišaukėliai apsimeta policijos ar kitų institucijų pareigūnais ir iš patiklių senolių išvilioja viso gyvenimo santaupas.

Karantino metu sukčiai nesėdi užsidarę namuose – apsišaukėliai apsimeta policijos ar kitų institucijų pareigūnais ir iš patiklių senolių išvilioja viso gyvenimo santaupas.

REKLAMA

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis naujienų portalui tv3.lt teigė, kad sukčiai taikėsi prie karantino sąlygų ir stengėsi iš žmonių išvilioti pinigus prisidengdami noru pagelbėti kovoje su koronavirusu.

„Pradžioje buvo pardavinėjimai įvairių apsaugos priemonių, siūlėsi dezinfekuoti patalpas. Taip pat gauta pranešimų, kai apsimetinėja policijos ir kitų institucijų pareigūnais, siūlosi patikrinti pinigus“, – pasakojo R. Matonis.

Tikriausiai skaudžiausiai nuo sukčių karantino metu nukentėjo pensininkų pora iš Žemaitijos. Balandžio 7 dieną Salantuose vienai senolei į laidinį telefoną paskambino „ESO“ darbuotoju apsimetęs vyras, kuris pareiškė, kad už elektrą buvo atsiskaityta padirbtais pinigais, todėl reikia patikrinti namuose esančius pinigus. Popiet į namus atvykęs vyras papurškė į pensininkės sutuoktinio veidą dujų, pagrobė pinigus ir pasišalino. Žala – apie 35 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Atkreipiame dėmesį, kad net ir nesant karantinui, „ESO“ darbuotojai niekada neprašo pinigų, neatlieka elektros tinklo remonto darbų klientų būste ar namo vidiniame tinkle. Už skaitiklio patikrinimą, keitimą, ar bet kokius kitus darbus, „ESO“ darbuotojai niekada neprašo mokėti ir jie net negali priimti pinigų, ši paslauga – nemokama. Jei skaitiklio patikrą atlieka įgalioti partnerių darbuotojai, tuomet jie turi pateikti specialius pažymėjimus, patvirtinančius „ESO“ įgaliojimą atlikti skaitiklių priežiūros darbus“, – po incidento išplatintame pranešime teigė „ESO“ Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.

REKLAMA

Tą pačią dieną į Plungės pareigūnus kreipėsi 74 metų senjorė, nurodžiusi, kad sulaukė skambučio iš elektros tinklų darbuotojų. Skambinęs vyras pranešė, kad pensininkė už elektrą sumokėjusi padirbtais pinigais, tad juos būtina patikrinti. Atvykusiam maždaug 30–35 metų vyrui, prisistačiusiam policininku, moteris parodė 2,5 tūkst. eurų. Sukčius į akis papurškė ašarinių dujų, čiupo pinigus ir paspruko. Pareigūnai įtaria, kad abu nusikaltimus galėjo įvykdyti tas pats asmuo, galimai jis turėjo ir bendrininką.

Policijos pareigūnais apsimetę sukčiai siautėjo ir Šiaulių apskrityje. Kovo pabaigoje Šiaulių apskrities policijos pareigūnai pradėjo net tris ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimų, nuo kurių nukentėjo trys senjorai: Raseinių rajone, Viduklėje, gyvenantis 81 metų vyras neteko 1,4 tūkst. eurų, Šiauliuose gyvenanti 71 metų moteris – 2,3 tūkst. eurų, 77 metų šiaulietė sukčiams atidavė 650 eurų ir banko mokėjimo kortelę, kuria pasinaudojus, buvo pasisavinti dar 2382 eurai. Senolių santaupas sukčiai išviliojo įtikinę juos, kad garbaus amžiaus žmonės turi netikrų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Pensininkams paskambino policijos pareigūnais prisistatę nepažįstami asmenys. Apsišaukėliai senjorams teigė, kad jie, mokėdami mokesčius, atsiskaitė netikrais eurais. Sukčiai tvirtino, kad pradėtas tyrimas ir reikia patikrinti, ar pensininkai neturi daugiau padirbtų pinigų. Senjorams buvo liepta surinkti visas namuose esančias santaupas ir pateikti pas juo ateisiančiam pareigūnui.

Apsišaukėliai pas senolius atvykdavo labai greit po telefoninio skambučio. Paėmę pinigus, o iš vienos moters dar ir banko kortelę, kuri, anot apsišaukėlių, taip pat netikra, išeidavo į gatvėje stovintį automobilį jų patikrinti.

Nesulaukę grįžtančių tyrėjų, senoliai nueidavo pas kaimynus pasipasakoti, kad pateko į bėdą, nes pas juos rado padirbtų pinigų. Pensininkai niekaip negalėjo patikėti kaimynų iškviestais tikraisiais policijos pareigūnais, kurie aiškino, kad jų pinigai pateko į sukčių rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik 81 metų Viduklės gyventojas, po to, kai atėjusysis išėjo į automobilį patikrinti jo pinigų ir greit negrįžo, pats nusekė įkandin tikrintojo ir, neberadęs prie kiemo stovinčio jokio automobilio, suprato, kad pateko ant sukčių kabliuko.

Sukčiai pasinaudojo ir 64 metų kaunietės patiklumu. Nuo balandžio 10 iki 29 dienos nusikaltėliai iš moters išviliojo beveik 25 tūkst. eurų.

Nors sukčiai vis dar pasinaudoja, dažniausiai, senjorų patiklumu, R. Matonis tvirtina, kad karantinas pristabdė šia veikla užsiimančius apsišaukėlius. Policijos atstovo teigimu, nuo karantino pradžios, kovo 16 d., sukčiavimo atvejų sumažėjo 30 proc.

Generalinis komisaras Renatas Požėla karantino pradžioje nuogąstavo, kad gali padidėti ne tik sukčiavimo atvejų skaičius, bet ir padaugėti smurto artimoje aplinkoje. Tačiau, anot R. Matonio, generalinio komisaro karantino pirmosiomis dienomis išsakyta prognozė nepasitvirtino.

REKLAMA

„Iš esmės nelabai. Gal kiek daugiau gauname pranešimų, bet ikiteisminių tyrimų skaičius panašus“, – sakė pašnekovas.

Jo teigimu, nežymaus sveikatos sutrikdymo atvejų nuo kovo 16 d. padaugėjo 9 proc.

Aiškiau matomas padidėjęs nužudymų skaičius, sako R. Matonis. Policijos atstovo teigimu, dažniausiai tai buitinio pobūdžio nužudymai, kai išgertuvių metu sugėrovai pakelia vienas prieš kitą ranką. R. Matonio tikinimu, praktiškai visi šie nužudymai yra išaiškinti.

Policijos atstovo tvirtinimu, karantino metu lietuviai buvo linkę mažiau nusikalsti, visų nusikaltimų skaičius mažėjo, o vagysčių karantino laikotarpių buvo įvykdyta 20 proc. mažiau.

Naujienų portalas tv3.lt kiek anksčiau rašė, kad namų savininkai kameromis įamžino aplinkui slampinėjančius ilgapirščius, kurie taikosi į prabangius automobilius. Gyventojai mano, kad vagys suaktyvėjo dėl karantino, įtaria, kad tai gali būti ir grįžusių emigrantų darbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų