REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies teismai ruošiasi artimiausiu metu atnaujinti žodinį bylų nagrinėjimą, specialiai tam atrinktos bylos, kuriose proceso dalyvių skaičius mažesnis, teigia Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

Šalies teismai ruošiasi artimiausiu metu atnaujinti žodinį bylų nagrinėjimą, specialiai tam atrinktos bylos, kuriose proceso dalyvių skaičius mažesnis, teigia Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

REKLAMA

„Po truputį mes norime grįžti prie normalaus darbo“, – BNS antradienį sakė A. Valantinas.

Karantino metu teismams kylančias problemas jis antradienį aptarė su prezidentu Gitanu Nausėda. 

A. Valantino teigimu, bylų nagrinėjimas bus atnaujintas jau šią savaitę – atsirinktos bylos, kuriose yra mažiau proceso dalyvių, taip pat teismams duotos rekomendacijos, atnaujinus bylų nagrinėjimą, laikytis apsaugos priemonių.

„Teisėjų taryba yra davusi rekomendacijas palaipsniui atnaujinti žodinius bylų nagrinėjimus, laikantis ypatingų apsaugos sąlygų. Kad atstumai būtų išlaikyti, apsaugos priemonės naudojamos, kad temperatūrą būtų galima pamatuoti ateinantiems žmonėms“, – teigė Teisėjų tarybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad karantinas jaukia didžiųjų bylų nagrinėjimą, nes procese dalyvauja daug žmonių – dėl to procesas gali užtrukti.

„Deja, bet taip yra, karantinas jaukia procesą, bet karantinas, matyt, neužsitęs. Nė vienos neišnagrinėtos bylos neliks. Taip, terminuose užtruksime“, – kalbėjo A. Valantinas.

REKLAMA

Pokalbio su šalies vadovu metu, pasak Teisėjų tarybos pirmininko, aptarti ir galimi įstatymų pakeitimai dėl efektyvesnės teismų veiklos.

„Ėjo kalba apie tai, kad teismams reikėtų atsisakyti nebūdingų funkcijų, tai, tam reikia ir įstatymų pakeitimų. Dabar teismai daro daug ne savo darbo, kurį galėtų labai lengvai padaryti kiti, nes jeigu kalbame apie tai, kad teismas yra ginčo sprendimo institucija, o nemaža dalis pas mus yra reikalų, kur ginčo nėra“, – teigė A. Valantinas.

Vyriausybė balandžio pabaigoje pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui, kad baudžiamąsias bylas teismai galėtų nagrinėti nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerijos teigimu, tokiu būdu bus modernizuotas baudžiamasis procesas, sudaryta galimybė rengti teismo posėdžius, kai to neįmanoma padaryti įprasta tvarka, sutaupyta laiko.

Teisėjų tarybos pirmininkas sako, kad tai priemonė, kuri gali būti išnaudojama „protingai“, tačiau tuo nėra siekiama supaprastinti ir atpiginti procesą.

„Siekis yra teisingai išnagrinėti bylą“, – sakė A. Valantinas.

Šiuo metu baudžiamosiose bylose nuotoliniu būdu galima apklausti įtariamąjį arba liudytoją, ekspertą, jeigu jie negali atvykti į teismo posėdį.

Tačiau nėra įteisinta galimybė, kad visi proceso dalyviai dalyvautų teismo procese, kuris vyksta naudojant informacines ir elektroninių ryšių technologijas, pavyzdžiui, vaizdo konferencijas.

Šiems pakeitimams dar turi pritarti Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų