REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo gegužės 4 d. atnaujinant dalį skrydžių, kurių atnaujinimui pritaria Vyriausybė užsienio reikalų ministro siūlymu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė rekomendacijas ir įpareigojimus tarptautinių skrydžių organizatoriams ir vežėjams, oro uostams, antžeminėms tarnyboms, darbuotojams ir keleiviams, rašoma pranešime spaudai.

Nuo gegužės 4 d. atnaujinant dalį skrydžių, kurių atnaujinimui pritaria Vyriausybė užsienio reikalų ministro siūlymu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė rekomendacijas ir įpareigojimus tarptautinių skrydžių organizatoriams ir vežėjams, oro uostams, antžeminėms tarnyboms, darbuotojams ir keleiviams, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Balandžio 29 d. sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimas priimtas atsižvelgus į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Susisiekimo ministerijos rekomendacijas bei siekiant suvaldyti galimą koronaviruso plitimo riziką.

Tarptautinių skrydžių organizatoriams ir vežėjams, organizuojantiems ir vykdantiems tarptautinius skrydžius rekomenduojama organizuoti keleivių susodinimą lėktuvo salone šachmatiniu principu ir užtikrinti, kad vyresni nei 6 metų keleiviai dėvėtų apsaugines veido kaukes arba apsaugines veido priemones viso skrydžio metu.

REKLAMA
REKLAMA

Jiems taip pat nurodyta užtikrinti, kad skrydžių metu dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.

REKLAMA

Skrydžių organizatoriai ir vežėjai turės užtikrinti galimybę skrydžio metu tinkamai keleivių rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai (esant poreikiui aprūpinti dezinfekcinėmis servetėlėmis).

Jeigu skrydžio metu pasireikštų ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomai (karščiavimas, liga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), skrydžių organizatoriams ir vežėjams rekomenduojama informuoti priimančios šalies kompetentingas institucijas PSO Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių nustatyta tvarka.

Tarptautinių oro uostų antžeminės tarnybos įpareigojamos prie įėjimo į oro uostą matuoti kiekvieno keleivio temperatūrą ir vertinti dėl ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomų (karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas) pasireiškimo. Jei keleiviui nustatomi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomai (karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), tokiems keleiviams turi būti neleidžiama skristi.

REKLAMA
REKLAMA

Antžeminės tarnybos turės užtikrinti, kad keleivių registravimo skrydžiui metu prie registravimo stalų tarp keleivių ir registraciją vykdančio asmens būtų išlaikomas saugus, ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas.

Oro uosto pastato viduje matomose vietose turi būti pateikta informacija keleiviams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.) bei privalomą apsauginių veido kaukių arba apsauginių veido priemonių dėvėjimą viešose vietose.

Taip pat turi būti užtikrinta galimybė keleiviams dezinfekuoti rankas: aprūpinti rankų dezinfekcijai reikalingu skysčiu sanitarinius mazgus, vietas prieš patenkant keleiviams į oro uosto pastatą ir prieš įlipant į lėktuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendime nurodyta užtikrinti keleivių patekimą į orlaivį, išlaikant ne mažiau kaip 1 metro atstumą tarp keleivių. Išimtis taikoma šeimos nariams.

Jei į orlaivį vežama autobusu, būtinas autobuso valymas ir dezinfekcija po kiekvieno keleivių vežimo.

Antžeminės tarnybos taip pat įpareigojamos užtikrinti, kad darbo vietose dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., karščiavimas (37,3 °C ir daugiau), sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.) ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.

Jeigu minėti požymiai pasireiškia, tokie darbuotojai turės būti nedelsiant nušalinami nuo darbo, jiems turės būti rekomenduota konsultuotis Karštąja koronos linija 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Antžeminių tarnybų darbuotojų kūno temperatūra turės būti matuojama iškart atvykus į darbo vietą, darbdaviai turės neleisti dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu. Išimtis taikoma tik darbuotojams, dirbantiems nuotoliniu būdu.

Į oro uostus atvykę keleiviai taip pat turi laikytis tam tikrų taisyklių. Vyresni nei 6 metų keleiviai viso buvimo oro uosto patalpose metu turės privalomai dėvėti apsaugines veido kaukes arba apsaugines veido priemones, o laukimo salėse laikytis saugaus, ne mažesnio nei 2 metrų atstumo. Šis įpareigojimas netaikomas šeimos nariams.

Keleiviai, kuriems privaloma izoliacija, bei turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas) skristi negalės.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų