REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar pirmadienį džiaugėmės šiluma ir juokavom, kad atėjo vasara, tačiau šiandieną vėl tenka rengtis rimtesnę striukę.

Dar pirmadienį džiaugėmės šiluma ir juokavom, kad atėjo vasara, tačiau šiandieną vėl tenka rengtis rimtesnę striukę.

REKLAMA

Apie tai, koks paskutinis pavasario mėnuo mūsų laukia ir kokios vasaros galim tikėtis, klausėme klimatologo, profesoriaus Arūno Bukančio.

Laba diena. Tik vakar džiaugėmės šiluma, kolegos sakė, kad jau vasara, o trečiadienį reikia vėl striukes šiltas traukt. Tai kaip čia suprast, kodėl?

Laba diena. Pavasaris niekada nebūna pas mus Lietuvoj nuobodus, temperatūros svyravimai, galima sakyt, vyksta netgi 40 laipsnių diapazone, jeigu visą kovo–balandžio mėnesių ir dar gegužės mėnesio laikotarpį apimtume, tai temperatūra gali ir iki minus 15 dar kristi, ir iki plius 30 pakilti.

Taip kad temperatūros šuoliai yra įprasti, o tokie 10 laipsnių temperatūros nuokryčiai, iš vienos paros pereinant į kitą, irgi Lietuvoje pasitaiko, kadangi ciklonams praslenkant priekinėje dalyje būna šiltos oro masės poveikis, o jau užnugaryje ciklono iš karto greitai per keliolika valandų temperatūra krinta kokia 10 net 11 laipsnių žemiau. Taip įvyko ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Poryt jau gegužės mėnuo, tai ko mes galim laukt tą gegužės mėnesį? Ar iš tiesų gali nukrist net iki minus 15 laipsnių?

Ne, čia turėjau omeny nuo kovo iki gegužės mėnesio minus 15. Gegužės mėnesį irgi pasitaiko šalnų ir Lietuva neišvengs niekada, net ir šylant klimatui.

REKLAMA

Reikia turėti omenyje, kad šalnų vidutinė pabaigos data yra antrasis dešimtadienis. O prognozuojamas gegužės mėnesis įprastas, artima daugiametei temperatūra, tai tarp 11 ir 13 laipsnių. O kritulių iškris truputį mažiau normos.

Tai va, ūkininkai, o ir šiaip žmonės, turintys sodą ar daržą, griebiasi už galvų – kiek ta vadinamoji sausra gali tęstis?

Kadangi nebuvo prasidėjusi aktyvioji augalų vegetacija, dar tik vyksta sėja, bet vis tiek šituo laikotarpiu pasireiškė tokių neįprastų ir pavojingų reiškinių.

Pirmiausia, tai dulkių audros kilo. Lietuva pasidarė vos ne kaip stepių zonoje. Dažnai pasitaiko, kada išpurenamas dirvožemio paviršius, kad jis išdžiūsta, kai kyla vėjai, galingas vėjas, bent jau 8 m/s ir tada prasideda dirvožemio pustymas. Vadinamoji defliacija dirvožemio. Ir dar norėčiau pasakyti, kad tokie sausringi pavasariai jau yra irgi, galima sakyt, įprasti, serija – nuo 2017 metų jau ketvirtas pavasaris sausringas ir komplikuota yra vasarinių augalų sėja bei dygimas jų. Gana sudėtingos sąlygos pavasarinei sėjai, augalams.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad šį savaitgalį šiek tiek lietaus numato. Ar tas lietus turės kažkokios reikšmės, galbūt sumažins tą sausringumą, ar čia bus tiesiog kosmetinis – palis šiek tiek ir tiek?

Teisingai jūs sakot – tai bus kosmetinis palynojimas ir iš esmės nebus papildytos nei dirvožemio drėgmės atsargos, nei upėse vandens lygis pasikeis. O upėse jau kovo mėnesį buvo susidaręs žemas vandens lygis. Pavyzdžiui, Nemune buvo vienu metru žemesnis vandens lygis, Šešupėje – metru ir dvidešimt vienu centimetru, Neryje vietomis 20, 30, 60 centimetrų žemesnis. Ir per visą balandžio mėnesį jis dar krito.

Tai yra jau įžanga į hidrologinę sausrą ir tokie lietūs, kurie trunka po keliolika minučių ar vienas kitas milimetras iškrinta, jie negelbsti situacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ką galima manyt, aišku, dar labai anksti, bet apie vasarą, nes visiems rūpi. Matyt, vasarą bent jau daugeliui teks praleist Lietuvoj dėl to viruso. Tai kaip ta vasara? Jeigu žiema nebuvo šalta, tai, sako, jeigu šilta žiema, tai prasta bus vasara. Ar taip manyt?

Kol kas anksti prognozuoti vasaros temperatūrą ir kritulius, kadangi iki vasaros dar daugiau kaip 30 dienų, tačiau reikia pasakyt, kad tendencijos pastaraisiais dešimtmečiais irgi byloja, kad vasaros temperatūra kyla.

Antras dalykas, jokių nereikėtų daryt išvadų pagal tai, kokia buvo žiema ar kokia oro temperatūra kovo–balandžio mėnesiais, gegužės mėnesiais. Vasara vyrauja vadinamieji meridianiniai procesai. Iš pietų, iš šiaurės oro masių judėjimas intensyvus, susilpnėja vakarų pernaša ir dėl to kažkokios inercijos ieškoti čia tikrai nereikėtų.

REKLAMA

Tai apie vasarą pakalbėsim, o dabar savaitgalis mums ant nosies. Vakar džiaugėmės šiluma, šiandien – vėsumu, o koks bus Mamos savaitgalis?

Šeštadienį gali būti, kaip jūs ir minėjot, kosmetinio lietaus, bet irgi ne visur. Temperatūra priartės prie 15–16 laipsnių, aukščiausia paros temperatūra. Taip kad šis ilgasis savaitgalis nusimato visai neblogas, bet naktys šaltos. Naktį temperatūra kris iki 0, iki 3 laipsnių. Vietomis numatomos ir šalnos. Tai tokie tipiški balandžio pabaigos, gegužės pradžios orai.

Dėkui už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų