REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratams nutraukus Seimo opozicinių frakcijų bendradarbiavimo susitarimą, šios partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pažėrė kritikos buvusiems opozicijos bendražygiams – konservatoriams ir liberalams.

Socialdemokratams nutraukus Seimo opozicinių frakcijų bendradarbiavimo susitarimą, šios partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pažėrė kritikos buvusiems opozicijos bendražygiams – konservatoriams ir liberalams.

REKLAMA

Kodėl buvo sukritikuoti iki tol galiojiusio susitarimo partneriai, kalbėjome su socialdemokratų partijos vedliu Gintautu Palucku.

Sveiki, nutraukėte bendradarbiavimą su Tėvynės sąjunga ir liberalais. Komentuodamas tokį savo sprendimą, sakėte, kad reikia konstruktyvaus oponavimo, o ne politinių rietenų. O pernai nereikėjo konstruktyvaus oponavimo? Kodėl pernai, pasirašydami susitarimą, to nesiekėte?

Pernai taip pat akcentavome politinės kultūros stoką, bet su viltimi, kad partneriai opozicijoje taip pat išgirs ir išvadas padarys.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, aplinkybės, priminsiu, buvo šiek tiek kitokios. Tuo metu valstiečiai-žalieji ar valdančioji koalicija turėjo nemažai iniciatyvų keisti Konstituciją ir buvo iškilusi reali grėsmė demokratiniams procesams. Tai šiandien mes turime kitą kontekstą, turime pandemiją, sudėtingą šaliai laiką ir veikti įprastu pozicija–opozicija režimu, kai priešinama, skaldoma, mėginama trikdyti procesą, ir parodyti save tiesiog garsesniu šaukimu tiesiog negalima.

REKLAMA

Tai po keleto epizodų, kai opozicijos lyderis veikia vienasmeniškai, nederinęs savo pozicijų su socialdemokratais ir po keleto paskutinių siūlymų keisti teisės aktų projektus, kalbu apie paskutinį ketvirtadienį dėl Darbo kodekso keitimo ir dirbančiųjų padėties silpninimo, mes priėjome išvadą, kad tas bendradarbiavimo susitarimas opozicijoj yra praradęs prasmę. Ir mes turim kalbėti savo vardu, ir savarankiškai veikti.

Pone Paluckai, bet juk daug kas sako, kad kaip tik per koronavirusą, per karantiną opozicijos beveik negirdėti, nematyti. O kaip tik dabar ją kritikuojat. Jūs nebijot likti nesuprastas savo rinkėjų?

REKLAMA
REKLAMA

Tokia rizika visada yra, bet kol kas aš to nejaučiu. Atvirkščiai – tiek partijos nariai, tiek už mus balsuojantys žmonės Lietuvoje ilgą laiką uždavinėjo klausimą: o kodėl jūsų vardu kalba tai liberalai, tai konservatoriai? Ir į tai buvo tikrai sunku atsakyti. Bet būtent šis kontekstas reikalauja, kad opozicija veiktų konstruktyviai – oponuotų,  teikdama siūlymus.

Mes tai darome gana intensyviai, esame pateikę ne vieną siūlymą ir kreipęsi tiek į Vyriausybę, tiek asmeniškai į premjerą. Kai kuriuos mūsų siūlymus išgirdo, kai kurių ne, tačiau iš kolegų mes sulaukiame ne tokių konstruktyvių siūlymų: skelbti nepaprastąją padėtį, keisti Darbo kodeksą, eilinį kartą sulaukėm užsipuolimų, koks blogas premjeras ar koalicijos lyderis ponas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man šitie tokie asmeniškumai ir puldinėjimai yra svetimi. Šiandien reikalingas bendras veikimas ir, manau, kad opozicijos partneriai taip pat padarys šiokias tokias išvadas.

Bet juk pernai kovo mėnesį, kai apsirašėte bendradarbiavimo sutarimą, valdančioji dauguma ir ponas Karbauskis, ir premjeras buvo puolami kur kas aršiau negu dabar. Keista, kad tada jums viskas tiko, o dabar, kai jie kur kas mažiau puolami, nebetinka.

Matot, aš mėginu paaiškint, kad tas puolimas ir tada netiko ir nepatiko. Tačiau jeigu mes tuo metu galėjom veikti įprastu pozicija–opozicija režimu ir turėjome vilties, kad tas mūsų veikimas kartu opozicijoje leis užtikrinti Konstitucijos apsaugą ir demokratijos pagrindų apsaugą, tai tokį kompromisą buvo verta daryti.

REKLAMA

Aš priminsiu, jog sprendimą sudaryti tokį susitarimą tarp frakcijų Seime mes priėmėm taip pat nelengvai. Toli gražu ne vienbalsiai. Tai dėl šios priežasties tikrai nėra nieko keisto, kad pribrendo ir pasitraukimas iš tokio susitarimo.

Dabar pagrindinė aktualija – koronavirusas. Ir kaip tik dabar per karantino įkarštį jūs puolėt ne valdančiąją daugumą, o opoziciją. Ar tai gali reikšti, kad jūs iš esmės pritariate A.Verygos vykdomai politikai kovoje su koronavirusu?

Pirmiausia, mes tikrai opozicijos nepuolam – mes esam opozcija. Savarankiškai veikianti. Tačiau, kalbant apie Vyriausybės veiksmus, mes ir toliau kritikuojame, nes 5 milijardų planas vis dar yra popierinis ir kol žmonių kišenių pinigai nepasiekė, jis ir bus popierinis, ir visokie tarpiniai paraiškų skaičiai manęs netenkina. 

Ir teikdami siūlymus, ir kritikuodami mes savo veiksmais aiškiai rodom, kad Vyriausybės ar pono Verygos veiksmų mes nepalaikom. Palaikome tiek, kiek manome, kad yra elgiamasi teisingai. Tai aš čia nematau jokios dviprasmybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų