REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nei mažins darbdavių įmokas į Ilgalaikio darbo išmokų bei Garantinį fondus, nei didins išmokas darbuotojams. 

Seimas nei mažins darbdavių įmokas į Ilgalaikio darbo išmokų bei Garantinį fondus, nei didins išmokas darbuotojams. 

REKLAMA

Parlamentarai antradienį nepriėmė svarstyti socialdemokrato Algirdo Syso parengtų Garantijų darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiam ir ilgalaikio darbo išmokų įstatymo pataisų, kuriomis siūlyta šešiomis šimtosiomis punkto – nuo 0,16 proc. iki 0,1 proc. –  į šiuos fondus sumažinti įmokas, kurias moka darbdavys nuo darbuotojams priskaičiuoto atlyginimo.     

Už tai, kad pataisos būtų svarstomos antradienį balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 20, susilaikė 35. 

Pasak A. Syso, tiek Garantinio, tiek Ilgalaikio darbo išmokų fondų lėšos auga ir yra didesnės nei išlaidos. Jis prognozuoja, kad fonduose 2020 metų pabaigoje bus beveik po 100 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pranešė, kad už lėšų saugojimą bankuose, sumokama apie 70 tūkst. eurų: „Nelogiška mokesčių mokėtojų, tai yra darbdavių suneštas lėšas, kurios turėjo padėti darbuotojams jas mokėti bankams vien už tai, kad pasaugai tuos pinigus“.

REKLAMA

Todėl taip pat buvo siūloma didinti Garantinio fondo išmokas darbuotojams. 

Pavyzdžiui, už prastovas ar piniginę kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas A. Sysas siūlė išmokėti lėšas neviršijant dviejų minimalių mėnesio algų (MMA), o ne vienos, kaip yra dabar (MMA siekia 607 eurus iki mokesčių arba 437 eurai „į rankas“), o ilgalaikio darbo išmoką padidinti iki keturių (vietoje trijų dabar) atlyginimų, kai vienoje darbovietėje dirbta 20 metų ir ilgiau. 

„Kad žmonės tikrai pajaustų, kad ilgalaikis darbas, ilgalaikis darbas vienoje įstaigoje duoda tam tikrų pliusų, nes išmokos dabar nedidelės ir jų gavėjų nuolat mažėja“, – teigė parlamentaras. 

Tuo tarpu Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys prognozavo, kad fondai dėl koronaviruso pandemijos poveikio darbo rinkai greitai išseks ir jų mažinti nereikia. Tačiau jis sutiko, kad „fundamentali“ šių fondų lėšų srautų analizė reikalinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų