REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu turinį vagiantys piratai nesnaudžia, o jų taikiniais tampa net nepasirodę serialai. Naujienų portalo tv3.lt kalbinti pašnekovai pastebi, kad augantys piratavimo skaičiai rodo, kad valstybės pasiūlytas būdas kovoti su nelegaliu turinio platinimu neveikia. Kovoje su interneto piratais iniciatyvos imasi patys kūrėjai ir turinio transliuotojai, kurie teigia, kad galima pastebėti augantį žmonių sąmoningumą.

Karantino metu turinį vagiantys piratai nesnaudžia, o jų taikiniais tampa net nepasirodę serialai. Naujienų portalo tv3.lt kalbinti pašnekovai pastebi, kad augantys piratavimo skaičiai rodo, kad valstybės pasiūlytas būdas kovoti su nelegaliu turinio platinimu neveikia. Kovoje su interneto piratais iniciatyvos imasi patys kūrėjai ir turinio transliuotojai, kurie teigia, kad galima pastebėti augantį žmonių sąmoningumą.

REKLAMA

Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) duomenimis, 2020 m. pradžioje audiovizualinio sektoriaus rinkoje piratauja apie 75,60 proc. interneto vartotojų ir tik 24,40 proc. interneto vartotojų naudojasi legaliais šaltiniais.

Apskaičiuota ir kokią piniginę žalą padaro turinį vagiantys asmenys ir nelegalios svetainės. INAC teigimu, per metus ši suma siekia 742 mln. eurų, tačiau ji gali būti gerokai didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Kino centro „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad jei filmas tuo pat metu pasirodo kino teatruose ir piratinėse svetainėse, jo pajamos krenta net du kartus.

REKLAMA

„Ir tai gali būti keletas tūkstančių, gali būti ir keliasdešimt tūkstančių eurų. Manome, jog visas bendras nuostolis arba negautos pajamos, prilygtų visų kino teatrų metinėms pajamoms – apie 40 mln. eurų“, – pripažino R. Bilinskas.

Kėsinosi į neišleistą serialą

Karantino metu piratus itin domina ir vaizdo transliacijų platformose pasirodanti originali produkcija. TV3 grupės Ryšių su visuomene ir komunikacijos vadovas Baltijos šalims Žilvaras Zinkevičius pasakojo, kad net nepradėtas rodyti Go3 serialas „Gaujų karai. Smaugliai“ sulaukė jį medžiojančių piratų dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai tik pasirodė pirmosios žinutės, kad bus naujas serialas, pradėjo kurtis grupės socialiniuose tinkluose. Tačiau tai nebuvo gerbėjų grupės, jų vienintelis tikslas – keistis nelegaliomis transliacijomis“, – pasakojo Ž. Zinkevičius.

Pasak pašnekovo, vienas mėgstamiausių piratų laimikių – populiariausias lietuviškas serialas „Prakeikti 2“. Kiekvieną mėnesį šalinama daugiau nei 250 šio serialo nuorodų įvairiuose socialiniuose tinkluose, forumuose bei nelegaliose platformose.

„Kitas absoliutus lyderis – „Žalgiris“, – pripažino Ž. Zinkevičius.

Pašnekovo teigimu, Kauno komandos rungtynės Eurolygoje sutraukdavo milžinišką piratų susidomėjimą – vidutiniškai kaskart ginant iki 1,5 val. trunkančią vieną transliaciją tenka imtis teisinių gynimo veiksmų bei blokuoti virš 250 nelegalių nuorodų bei transliacijų, per mėnesį ginant tik 16-20 rungtynių pašalinta būna virš 5 tūkst. nuorodų. Tačiau, ginant sporto transliacijas ir serialus, specifika, anot Ž. Zinkevičiaus teigimu, yra kitokia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sportas turi išskirtinę savybę, kad jis aktualus tik tada, kai jis transliuojamas tiesiogiai“, – sakė TV3 grupės atstovas.

Svetainių blokavimas – ne išeitis?

Viena iš kovos su piratais priemonių – svetainių domenų blokavimas. Tačiau, anot INAC vadovo Vyto Simanavičiaus, nors prieš metus pradėta taikyti priemonė iš pradžių ir įnešė chaoso, vėliau nelegalaus turinio gerbėjai rado, kaip apeiti šią priemonę.

Internete pradėjo sklisti instrukcijos, kaip išvengti blokavimo, tad, V. Simonavičiaus tvirtinimu, nelegalaus turinio svetainių lankomumas nekrito, nes apeiti domenų blokavimą galima kelių pelės mygtukų paspaudimų pagalba.

REKLAMA

Kai kurie puslapiai pasikeitė domenus – filmai.in tapo filmai.tv, o torrent.ai tapo torrent.lt. INAC vadovo teigimu, užtrunka laiko, kol interneto paslaugų teikėjai įtraukia ir naujuosius nelegalių tinklapių vardus į savo duomenų bazę.

Taip pat, anot INAC vadovo, blokuotų svetainių savininkai laikosi nuostatos, kad, jei svetainė Lietuvoje blokuota, prieš juos jokių teisinių veiksmų negalima imtis, nes Lietuvos interneto rinkoje jų veikla jau apribota.

Pasak V. Simanavičiaus, esminė problema, kad blokavus svetaines, nelegalus turinys jose lieka, o blokavimas nėra kliūtis lankytis neteisėtai audiovizualinį turinį platinančiose svetainėse nei vartotojams, nei blokuojamų svetainių valdytojams.

REKLAMA

„Blokavimas būtų davęs naudos prieš 10–15 metų, kai dar nebuvo tokių technologijų, ne visi buvo taip technologiškai išprusę“, – kalbėjo V. Simanavičius.

Jo nuomone, veiksmingiau būtų blokuoti ne svetainės domeną, kurį nėra sunku pasikeisti, o IP adresą. Kol kas to neleidžia įstatymas, tad, INAC vadovo nuomone, šiam sprendimui būtina politinė valia.

Reikia daugiau bendradarbiavimo

V. Simanavičiaus teigimu, šiuo metu efektyviausia priemonė kovoti su nelegalaus turinio platinimu – stebėsena ir neteisėtų kopijų šalinimas.

Taip su piratais kovoja ir TV3 grupė. Ž. Zinkevičiaus teigimu, TV3 Grupė deda maksimalias pastangas, kad gintų tiek savo sukurtą produkciją, tiek ir nupirktus kitų autorių kūrinius. Pasak jo, pažeidėjams ir atitinkamoms institucijoms nustatyta tvarka yra siunčiami pranešimai ir neteisėtai platinami filmai, serialai, sporto rungtynės ar TV kanalai būna pašalinami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gynimo kaštai yra labai dideli, nes apsaugoti kūrinius gali tik profesionalūs specialistai ir šios srities teisininkai, kurių kompetencija šiais laikais kainuoja išties daug. Dėl šios priežasties dažnai patys lietuviškos produkcijos kūrėjai net neišgali sau leisti skirti pinigus kūrinio apsaugai, o nelegalus vartojimas bei teisių pažeidimai, be abejo, net stabdo ir naujos produkcijos kūrybą Lietuvoje“, – pasakojo TV3 grupės atstovas.

Kovojant su nelegaliu turiniu TV3 bendradarbiauja ir su tarptautinėmis platformomis, tokiomis kaip „Youtube“, tačiau, anot Ž. Zinkevičiaus, būtina, kad į kovą su piratavimu įsijungtų ir daugiau narių, valstybės institucijų. Tam pritaria ir V. Simanavičius.

REKLAMA

„Reikia, kad susėstų Kultūros ministerija, interneto tiekėjai, autorių gynimo asociacijos, kūrėjai. Turi būti bendras susitarimas“, – įsitikinęs INAC vadovas.

Yra teigiamų saulės spindulių

Tačiau, pašnekovų teigimu, dalis visuomenės sąmoningėja. Kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje turėjęs vykti festivalis „Kino pavasaris“ persikėlė į lietuviškas vaizdo transliacijų platformas. Ž. Zinkevičiaus teigimu, didelė dalis žiūrovų buvo solidarūs su fiziškai dėl karantino neįvykusiu renginiu ir rinkosi filmus žiūrėti per jiems patinkančias platformas, tarp jų ir Go3.

„Dauguma tų filmų tikrai buvo galima nelegaliai pažiūrėti, nereikėjo kažkokių kryžiaus kelių žengti. Tačiau daug žmonių solidarizavosi, rinkosi žiūrėti legaliai. Žmonės sąmoningėja, yra teigiamų saulės spindulių ir mūsų padangėje“, – kalbėjo Ž. Zinkevičius.

REKLAMA

„Multikino“ atstovo R. Bilinsko tvirtinimu, turi atsirasti kuo daugiau legalių platformų ir kuo daugiau turinio jose, kad žmonės nenorėtų blaškytis ir ieškoti nelegalių šaltinių, kurie gali būti ir nesaugūs. Jis kvietė lietuvius daugiau investuoti ne tik į užsienines, bet ir lietuviškas platformas.

„Išleidus 10–20 eurų per mėnesį tikrai galima turėti gerą pasirinkimą ir remti kūrėjus, legalias platformas. Patys įsivaizduokite, jei pusę metų sėdėsime karantine, ir niekas nekurs turinio, būsite pasižiūrėję visus filmus, o naujų nebebus kam kurti… Pasėdėkite tyloje pusdienį ir rasite teisingą atsakymą“, – sakė R. Bilinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonių sąmoningumo tikisi ir Ž. Zinkevičius.

„Juk nebėgame į parduotuvę vogti duonos, pieno ir sakome, kad čia galima pasiimti ir nemokėti. Tikiuosi, kad suprasime, kad ne tik materialų daiktą gali pavogti. Galima pavogti ir kito žmogaus idėją, kūrinį, o tai – ne ką mažesnis nusikaltimas nei vagiant daiktą“, – tikino pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų