REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialiniame tinkle „Facebook“ viena lietuvė paviešino įrašą, kad balandžio 26 d. jai pavyko nusipirkti „Ryanair“ lėktuvo bilietą iš Londono Stanstedo oro uosto į Kauną.

Socialiniame tinkle „Facebook“ viena lietuvė paviešino įrašą, kad balandžio 26 d. jai pavyko nusipirkti „Ryanair“ lėktuvo bilietą iš Londono Stanstedo oro uosto į Kauną.

REKLAMA

Vis dėlto, netrukus jos džiaugsmą aptemdė lyg iš gausybės rago pasipylę komentarai.

„Atšauks skrydį. Dar neatšaukė, bet atšauks. Nepirkite dabar tų bilietų. Pinigų niekas negrąžins“, – neabejojo „Facebook“ vartotoja.

Kitas diskusijos dalyvis Mantas neabejojo, kad tokiu būdu skrydžių bendrovės piktybiškai apgaudinėja žmones:

„Jiems reikia kažkaip išsilaikyti. Jau pačiam kelis kartus atšaukė skrydžius. Reisus jie atšaukia, o pinigų žmonėms artimiausiu metu tikrai niekas negrąžins. Nebent bus pasiūlyta pakeisti skrydžio datą. Taip gali tekti pralaukti savaites, mėnesius.“

Naujienų portalo tv3.lt kalbintų ekspertų nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė. Bendrovės „Skycop“ operacijų departamento vadovas Sigitas Kačiušis įžvelgė tam tikrų piktnaudžiavimo padėtimi užuomazgų, o bendrovės ch-aviation.com marketingo vadovas Simonas Bartkus kaltę vertė aplaidumui ir nesugebėjimui tinkamai susigaudyti situacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kas neuždrausta, tas leidžiama?

S. Kačiušis įsitikinęs, kad šiuo atveju oro linijos vadovaujasi civilinės teisės principu – kas neuždrausta, tas yra leidžiama:

REKLAMA

„Žinome, kad skrydžiai dėl karantino daugiau ar mažiau yra uždrausti. Tačiau oro linijos piktnaudžiauja ta situacija ir iki šiol nesustabdė bilietų pardavimų. Jos elgiasi teisėtai, bet neteisingai žmonių atžvilgiu. Bendrovės atstovai žino, kad skrydžiai artimiausiu metu nevyks.

Bet valstybės neįpareigojo sustabdyti bilietų pardavimo. Tad oro linijos atrado landą ir sugalvojo kaip užsidirbti. Po to susigrąžinti pinigus sudėtinga. Žmogus taip atiduoda savo pinigus oro linijoms. Savaime suprantama, oro linijos pasakytų, kad laukia, nes skrydžiai gali būti bet kada atnaujinti.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Kačiušio, bet kuris skrydžio bilietą perkantis žmogus šiuo metu turėtų sekti ne oro linijų pateikiamą informaciją, o stebėti konkrečių valstybių viešai įvardijamą išvykimo bei atvykimo situaciją toje šalyje:

„Tik tada, kai valstybės pasakys, kad išleis arba įsileis atskrendančius keleivius, reikėtų ieškoti bilietų. Reikia sulaukti aiškių vyriausybių patvirtinimų, kokie skrydžiai atnaujinami. Ne planuojama, o ketinama tą padaryti.

Iš kitos pusės, šiuo metu bilietų kainos yra kritusios. Tad jei yra planų po dviejų mėnesių kažkur skristi, reikėtų pagalvoti apie išankstinį bilietą. Du mėnesiai, tikėtina, yra ta saugi riba.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, jei jau įsigijote bilietą į artimiausiu metu turėsiantį įvykti skrydis, kuris neabejotinai bus atšauktas, jums liks trys variantai.

Pirmas – skrydžio datos keitimas. Esant galimybei, turėtumėte pasikeist išvykimo laiką.

Antras variantas – keisti skrydžio bilietą į kuponą ir nusipirkti tą bilietą kažkada vėliau, kai bus aišku, kada situacija pagerės.

Trečias variantas – pabandyti susigrąžinti pinigus, bet tai sudėtingiausias ir, tikėtina, daug laiko atimsiantis būdas.

Ekspertai svarsto, kad kažkam gal per mėnesį grąžins pinigus, kažkam per pusmetį, o kažkas apsimes, kad dėl kažkokių kliūčių apskritai negalės grąžinti pinigų.

REKLAMA

Žmogiškosios klaidos

S. Bartkaus nuomone, parduodami bilietai į neįvyksiančius skrydžius nėra tyčinis noras apgauti keleivį:

„Labiau kaltinčiau aplaidumą ir negebėjimą susigaudyti skirtingų valstybių įvestuose apribojimuose. Tiesiog nesugebama numatyti, kada bus atnaujinti skrydžiai.

Ta pati „Ryanair“ bendrovė kurį laiką visoje Europoje pardavinėjo bilietus į skrydžius nuo gegužės 8 dienos visomis kryptimis. Tik balandžio 27 d. jie tą datą perkėlė savaitei į priekį, į balandžio 15-ąją.“

Anot S. Bartkaus, labai panašiai elgiasi dauguma skrydžius vykdančių bendrovių:

„Į Frankfurtą „Lufthansa“ planuoja skrydį nuo gegužės 13 d., į Kopenhagą ir Stokholmą SAS ketina skraidyti nuo birželio 1 d., į Varšuvą ir Londoną „LOT Polish Airlines“ skrydžius tikisi atnaujinti nuo gegužės 15 d.

REKLAMA

Kol kas iš Lietuvoje veikiančių kompanijų, tik „Aeroflot“ neparduoda bilietų iki pat rugpjūčio 1 d. Bet čia dėl Rusijos situacijos, jokių tarptautinių skrydžių ten neparduodama iki tos datos.“

S. Bartkaus teigimu, šiomis dienomis labai aktualu sekti visą naujausią informaciją, kuri padėtų geriau susigaudyti situacijoje.

„Būtina sekti užsienio ir sveikatos reikalų ministerijų, vyriausybės pateikimą oficialią informaciją dėl judėjimo ribojimų. Nes svarbu ne tiek skrydžių ribojimai, kiek žmonių ribojimas.

Skrydžiai gali būti ir leidžiami ir jie vykti, bet, pavyzdžiui, galios ribojimas įvažiuoti į X šalį, Y šalies piliečiams ir tu nieko negalėsi padaryti“, – patarimą keliautojams davė S. Bartkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų