REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pateikdami naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje pranešė, kad Lietuvoje užfiksuotos dar dvi mirtys Klaipėdoje.

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pateikdami naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje pranešė, kad Lietuvoje užfiksuotos dar dvi mirtys Klaipėdoje.

REKLAMA

R. Lingienė informavo, kad šiuo metu ligoninėse gydoma 129 COVID-19 infekcija sergančių pacientų. „16 iš jų reanimacijoje, 8 ventiliuojami, 25 - su deguonies kaukėmis", – sakė ji.

Kartu ji pranešė apie dvi naujas mirtis nuo infekcijos. NVSC atstovė patikslino, kad vienas pacientas mirė namuose, kitas – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

„Vienas miręs asmuo buvo 58 metų, bet rizikos grupei priklausė dėl gretutinių ligų, jam buvo leista gydytis namuose. Kitas miręs asmuo – 87 metų, jis buvo slaugomas namuose su COVID-19 diagnoze ir buvo hospitalizuotas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje balandžio 16 d., ten ir mirė", – sakė R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Lietuvoje užfiksuota 43 mirtis nuo COVID-19. Daugiausiai mirčių apskritai užfiksuota Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

Pasveikusiųjų skaičius išaugo iki 474 (iš jų 94 – medikai).

Naujausiais Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, iš viso šalyje patvirtinti 1449 ligos atvejai. Per vakar dieną patvirtinta 11 naujų teigiamų atvejų. 

REKLAMA

Per vakar dieną ištirti 2287 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iki šiol iš viso ištirti 10 6775 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Planinės medicinos paslaugos – tik nuo gegužės 4 d.?

Ministras kartu informavo, kad nuo šiol visuomenę pasieks „švaresnė“ epidemiologinė situacija, mat anksčiau pasitaikydavo, kad tą patį žmogų tiriant skirtingose laboratorijoje būdavo nustatytas kelis kartus kaip naujas atvejis.

„Laboratorijų yra nemažai, kurios atlieka tyrimus, dalis jų duomenis suvesdavo rankiniu būdu, kartais būdavo, kad tą patį žmogų tiriant skirtingose laboratorijose būtų fiksuojami kaip du skirtingi atvejai“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atnaujintos rekomendacijos, kaip organizuoti darbą įmonėse – esant galimybei vis dar rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu.

„Yra parengtos rekomendacijos, kaip turėtų būti atnaujinamos platininės medicinos paslaugos. Tai bus nuspręsta trečiadienį Vyriausybės posėdyje", – sakė A. Veryga.

Preliminariai šias paslaugas planuojama pradėti teikti nuo gegužės 4 d. 

„Bet Vyriausybė gali nuspręsti ir dėl ankstesnės datos", – pridūrė ministras.

Anot jo, svarstoma atnaujinti didžiąją dalį planinių paslaugų. Tačiau teikiant jas ligoninėse, pirmiausia, turės būti atsižvelgiama į būtinybę išlaikyti lovų rezervą koronavirusu sergantiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tada likusias lovas bus galima planuoti planiniam pacientų stacionarizavimui. Bus ir daugiau įvairių reikalavimų – infekcijų kontrolės išlaikymas, tam tikras derinimas su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru tų infekcijų kontrolės priemonių“, – sakė A. Veryga.

„Kalbant apie specialistų konsultacijas, įstaigos privalės susiplanuoti, kiek jų gali atlikti, kad išlaikytų tam tikrus intervalus tarp pacientų, kad būtų galima ir patalpas išvėdinti, ir dezinfekuoti tai, ką būti dezinfekuoti, ir susitvarkyti registraciją taip, kad pacientai nesibūriuotų“, – pridūrė jis.

Anot ministro, apie planines odontologų paslaugas šiame etape nėra kalbama.

„Esame gavę labai daug odontologų laiškų, krepimųsi su prašymu kol kas neatnaujinti šitų paslaugų, nes tai yra labai aukštos rizikos aerozolius generuojančios paslaugos. (...) Odontologas turėtų apsirengti pilną apsaugos kostiumą, nes kitais būdais jam apsisaugoti būtų labai sudėtinga. Kitaip tariant, jis turėtų būti apsirengęs taip, kaip COVID-19 reanimacijoje dirbantis medikas. Tada jis galėtų jaustis saugus“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Situacija Nemenčinėje suvaldyta

A.Veryga kartu informavo, kad per 7 dienas, t. y. nuo balandžio 18 dienos iki  balandžio 24 d., ištirta daugiau nei pustrečio tūkstančio žmonių, gyvenančių Nemenčinėje ar dirbančių čia įsikūrusiose įmonėse. 

Pranešama apie nustatytus 44 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejus. 

Anot ministro, tai leidžia teigti, kad situacija Nemenčinėje suvaldyta: „Tačiau atsipalaiduoti negalima, toliau raginu būti sąmoningiems.“

Taip pat atlikus greituosius testus iš kraujo gauta 70 teigiamų jų atsakymų – apie šiuos rezultatus žmonės trumposiomis SMS žinutėmis bus informuoti artimiausiu metu. 

REKLAMA

SAM informuoja, kad tie žmonės, kur gyvena ir dirba Nemenčinėje, ir kurių molekulinių PGR tyrimų (tepinėlių iš nosiaryklės) atsakymai buvo teigiami, t. y. nustatyta, kad žmonės serga, apie tai jau informuoti. Susisiekus su jais, aptarti veiksmai, kurių žmonės turi imtis, taisyklės, kurių jie privalo laikytis, siekdami apsaugoti save ir aplinkinius.  

Tuo metu, tie žmonės, kurių greitieji serologiniai (IgM / IgG) testai, atlikti iš kraujo, buvo teigiami, artimiausiu metu gaus trumpąsias SMS žinutes į tuos telefono numerius, į kuriuos gavo ir atsakymus dėl tepinėlio iš nosiaryklės. Tokių žmonių, šiuo metu turimais duomenimis, yra 70. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švelnesnės karantino sąlygos

Portalas tv3.lt primena, kad nuo pirmadienio švelnėja karantino priemonės – su tam tikrais ribojimais dirbti leidžiama lauko kavinėms, grožio salonams, kultūros ir laisvalaikio įstaigoms, galima bus sportuoti lauke, tikintiesiems duris atvers bažnyčios.

Lauko kavinėse prie staliuko sėdėti galės ne daugiau nei du žmonės, prie skirtingų staliukų sėdintys žmonės vienas nuo kito turės būti nutolę ne mažiau kaip per du metrus.

Kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigas taip pat galės lankyti ne didesnės nei dviejų asmenų grupės, didesnės bus įleidžiamos tik tuo atveju, jeigu tai yra vienos šeimos nariai.

REKLAMA

Šios įstaigos, taip pat ir kirpyklos bei manikiūro paslaugas teikiantys salonai taip pat privalės laikytis minėto 10 kvadratinių metrų ploto reikalavimo, arba aptarnauti vieną asmenį.

Dar neveiks soliariumai, masažų kabinetai, tatuiruočių salonai, nebus teikiamos depiliavimo paslaugos.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

REKLAMA

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

REKLAMA

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų