REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Asociatyvi (nuotr. 123rf.com)

Naujuoju COVID-19 plitimo židiniu tapusios Nemenčinės siuvyklos „Vilnika“ vadovas Rolandas Jackevičius portalui tv3.lt pranešė, kad užsikrėtusiųjų skaičius auga. Šiuo metu jau nustatyti 22 koronaviruso atvejai. Tai patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Pasak įmonės vadovo, iš jų 7 yra ligoninėje – jų būklė vidutinė. Šiuo metu ruošiamasi ištirti visus siuvyklos darbuotojus, kurių įmonėje yra per tris šimtus, todėl artimiausiu metu turėtų paaiškėti tikrasis užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius.

42

Naujuoju COVID-19 plitimo židiniu tapusios Nemenčinės siuvyklos „Vilnika“ vadovas Rolandas Jackevičius portalui tv3.lt pranešė, kad užsikrėtusiųjų skaičius auga. Šiuo metu jau nustatyti 22 koronaviruso atvejai. Tai patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Pasak įmonės vadovo, iš jų 7 yra ligoninėje – jų būklė vidutinė. Šiuo metu ruošiamasi ištirti visus siuvyklos darbuotojus, kurių įmonėje yra per tris šimtus, todėl artimiausiu metu turėtų paaiškėti tikrasis užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius.

REKLAMA

„Paskutiniais duomenimis, 22 patvirtinti atvejai. Iš jų 7 yra ligoninėje. Kiek suprantu, jų būklė yra vidutinė. Nesu specialistas, bet kiek žinau, kritinės būklės ten nėra. Dabar intensyviai organizuojame su rajono savivaldybe ir NVSC darbuotojų testavimą. Dabar tuo užsiimame, kad visi darbuotojai būtų ištestuoti“, – teigė siuvyklos vadovas R. Jackevičius.

Antradienį tarp įmonės darbuotojų buvo skaičiuojama 16 patvirtintų infekcijos atvejų. Trečiadienį teigiami tyrimo rezultatai buvo nustatyti 19 darbuotojų, 6 iš jų buvo gydomi ligoninėje. Ketvirtadienį skaičius dar paaugo.

REKLAMA
REKLAMA

NVSC direktorė: skaičiai auga kasdien

NVSC direktorė Rolanda Lingienė tv3.lt taip pat patvirtino, kad šiuo metu Nemenčinėje nustatyti 22 koronaviruso atvejai. Pasak jos, skaičiai auga kasdien.

REKLAMA

„Po pietų bus pradėtas tikrinimas visų įmonės darbuotojų, kurie turėjo sąlytį su susirgusiais. Čia bus prioritetinė grupė. Baigus šį tikrinimą, bus atliktas visų įmonės darbuotojų tikrinimas dėl COVID-19. Visos institucijos deda pastangas, kad neužsikrėstų kiti asmenys.

Pamatysime, kiek (židinys – aut. past.) valdomas. Faktas, kad dabar pagerės situacija, nes žmonių judėjimas yra labai apribotas. Bet, kiek dabar užsikrėtę Nemenčinės ir aplinkinių teritorijų gyventojų – tai dar sunku pasakyti ir pamatyti. Kad jis nesiplės – tai mažai vilčių. Tik, kad jo plitimąsis apsiribotų tuo skaičiumi, kurie yra užsikrėtę šiai dienai. Skaičiai kasdien auga – vakar vieni, šiandien – kiti“, – teigė R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės „Vilnika“ vadovas: mums buvo šokas

Įmonės „Vilnika“ vadovas R. Jackevičius pripažino, kad ir jam pačiam buvo pakilusi temperatūra, jis pasitikrino ir testo atsakymas buvo neigiamas. Vyras teigė, kad susidūrus su klastingu koronavirusu ir jo staigiu plitimu, buvo šokas.

„Čia bet kam būtų šokas. Todėl ir mums buvo šokas ir toks nemalonus siurprizas. Reikėtų suprasti, kad mes, kaip įmonė, galime kontroliuoti 8 žmogaus darbo valandas. Kitas 16 valandų jis praleidžia buityje ir visur kitur. Mes niekaip negalime įtakoti tos veiklos.

Tai yra pačių žmonių sąmoningumo, jų saugojimosi ir supratimo apie šį virusą reikalas. Tik trečdalį žmogaus laiko galime įtakoti, tai patys galite įsivaizduoti bendrą vaizdą“, – sakė R. Jackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmonės vadovas teigė negalintis šiandien atsakyti, kaip šis virusas galėjo taip staigiai išplisti: „Dabar kartu su NVSC yra vykdomas tyrimas. Išvados turėtų būti pateiktos. Dabar negaliu komentuoti ir pateikti kažkokių savo išvadų.

Tačiau, tik atsiradus pirmajam atvejui, karščiuojantys buvo namuose. Kai atsirado galimybė pagal algoritmą tirtis, kol jie išsityrė – per dieną tapome židiniu. Vėliau atėjo rezultatai“, – sakė R. Jackevičius.

Pasak įmonės vadovo, jie laikėsi griežtų apsaugos reikalavimų: „Laikėmės griežtų reikalavimų. Jų buvo daugiau nei buvo rekomenduojama. Tačiau dalis atsakomybės lieka žmonių sąmoningumui.“

REKLAMA

Kodėl virusas taip išplito?

NVSC direktorė R. Lingienė taip pat pakomentavo, kodėl virusas taip staigiai galėjo išplisti Nemenčinėje ir jos apylinkėse.

„Pirminis atvejis dar nepaaiškėjo. Per kelias dienas atsirado viruso židinys. Praėjusį penktadienį buvo pirmasis atvejis, o dabar jau turime 22 atvejus.

Židinys labai greitai atsirado. Du variantai dėl ko taip yra: arba, darbuotojai vykdami dirbti į įmonę nuslėpė, kad jie serga, nes temperatūros matavimas tokio tipo įmonėse nėra privalomas. Be to, gali būti ir forma be temperatūros. Kažkas galbūt susirgo be simptome forma ir platino to nežinodamas.

Dabar virusas plinta ir plis, nes dar nepraėjo nei savaitės. Manau, kad pamatysime tikrąsias to viruso pasekmes, kai pasibaigs inkubacinis periodas.

REKLAMA

Turime informacijos, kad asmenys, kurie mūsų nurodymu turėjo būti izoliacijoje – jie nesilaikė tos izoliacijos sąlygų. Tą parodo ir policijos pareigūnų surašytų protokolų skaičius, apie tai informuota ir NVSC savanorių ir specialistų komanda, kurie kiekvieną dieną susisiekia su izoliacijoje esančiais asmenimis ir išsiaiškina juos.

Prieš dvi dienas išsiaiškinome, kad 30 asmenų buvo pažeidę izoliacijos rėžimą. Tai viso šito pasekmes ir rezultatus pamatysime pasibaigus inkubaciniam periodui. Dabar tik matome pasekmes to, kas vyksta pačioje siuvimo įmonėje“, – teigė R. Lingienė.

Virusas išplito į globos namus

Koronavirusas diagnozuotas ir greta miestelio įsikūrusių globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojui. Susirūpinimą kelia tai, kad susirgo šios įmonės darbuotojo artimas asmuo, dirbantis socialinės globos ir medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančioje įstaigoje „Senevita“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstaigoje globojama per 200 senyvo amžiaus žmonių, dirba apie 150 darbuotojų – trečiadienį jie pradėti tikrinti dėl koronaviruso, baigus tikrinti darbuotojus, ketinama patikrinti ir globotinius.

Įmonės vadovas teigė negalintis atsakyti, ar virusas galėjo nuo darbuotojų pasklisti ir kitur: „Negaliu komentuoti, nes mes tik tyrėme savo darbuotojus ir darbuotojų kontaktus darbovietėje, tad apie kitus ryšius negaliu komentuoti.“

Įmonės vadovas sveikino Vyriausybės, policijos, NVSC ir kitų institucijų greitą reakciją ir sprendimą uždaryti Nemenčinės miestelį. „Iš mano asmeninės pozicijos – tai sveikintinas ir labai geras žingsnis“.

Nemenčinės uždarymas: tikrinami visi atvykstantieji ir išvykstantieji

Vyriausybė nusprendė nuo ketvirtadienio 7 val. ryto iki kito ketvirtadienio, balandžio 23 dienos, drausti asmenų atvykimą į Nemenčinės miestą, išskyrus grįžtančius miesto gyventojus, Nemenčinės mieste dirbančius iš kitų teritorijų atvykstančius asmenis, taip pat asmenis, turinčius NVSC leidimą.

REKLAMA

Vilniaus rajone, Nemenčinėje, dėl koronaviruso plitimo grėsmės ketvirtadienį apribotas atvykstančiųjų ir išvykstančiųjų judėjimas, kol kas didesnių problemų nekilo, sako Vilniaus rajono savivaldybė administracijos direktorė Liucina Kotlovska.

„Didesnių problemų, kad kažkas neišvažiavo ar neįvažiavo, nepastebėta. Kyla žmonėms klausimų, bet sprendžiame tuos klausimus, stengiamės padėti išspręsti“, – ketvirtadienio rytą BNS sakė viena savivaldybės vadovių.

Jos teigimu, aplinkinių kaimų gyventojams kilo klausimų, kaip pasiekti maisto prekių parduotuves ar vaistines.

„Susitarėme su maisto prekių tiekėjais, kad galbūt į tuos kaimus atvažiuos automobilinė parduotuvėlė. Jeigu vaistų kam nors reikės, tai galės susisiekti su seniūnijos darbuotojais, ir jie padės parūpinti tuos vaistus“, – teigė L. Kotlovska.

REKLAMA

Koronaviruso židiniu tapusioje Nemenčinėje ketvirtadienio rytas nebuvo įprastas – nuo 7 val. savaitei miestas buvo uždarytas.

„Manau, kad tą savaitę išgyvensime“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Vyriausybės sprendimu asmenims uždrausta atvykti į Nemenčinę, išskyrus grįžtančius miesto gyventojus, Nemenčinėje dirbančius iš kitų teritorijų atvykstančius asmenis, taip pat asmenis, turinčius Nacionalinio visuomenės sveikatos centro leidimą.

Prie įvažiavimų į Nemenčinę įrengti trys patikros postai, transporto eismas leidžiamas tik per juos, kiti keliai buvo uždaryti.

 „Ir autobusai yra tikrinami, pareigūnai tikrina žmonių vykimo priežastis“, – pasakojo L. Kotlovska.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojų prašoma turėti dokumentus ar kitą informaciją, kuri patvirtintų jų vykimo tikslą. Tai gali būti ir popieriniai dokumentai, ir nufotografuoti elektroninėse laikmenose.

Situacija Nemenčinėje kelia nerimą

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį spaudos konferencijoje pabrėžė, kad situacija Nemenčinėje kelia nerimą. 

„Situacija tikrai yra kelianti nerimą, nes panašu, kad užsikrėtę asmenys tikrai galėjo turėti daug kontaktų ir panašu, kad nemažai žmonių gali tekti izoliuotis“, –  per spaudos konferenciją sakė ministras.

Dar antradienį epidemiologė Daiva Razmuvienė pabrėžė, kad prieš Velykas užfiksuotas protrūkis Nemenčinėje, siuvykloje.

REKLAMA

„Dar prieš Velykas užfiksuotas protrūkis Nemenčinėje, siuvykloje. Čia yra asmenų, kurie dirbo ar turėjo artimą kontaktą su dirbančiais siuvykloje, ir kartu slaugos-globos namuose. Ryto duomenimis, buvo nustatyta 60 kontaktų su siuvykloje dirbančiais asmenimis, siuvyklos darbuotojų nustatyta 14, bet šios dienos vakare šių kontaktų skaičius bus didesnis", – antradienį sakė epidemiologė.

Spaudos konferenciją apie Nemenčinėje vykdomas patikras žiūrėkite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų