REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga penktadienį spaudos konferencijoje pateikdamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos  pranešė, kad Lietuvoje užfiksuotos jau 22 mirtys nuo COVID-19, 54 asmenys laikomi pasveikusiais.

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga penktadienį spaudos konferencijoje pateikdamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos  pranešė, kad Lietuvoje užfiksuotos jau 22 mirtys nuo COVID-19, 54 asmenys laikomi pasveikusiais.

REKLAMA

„Deja, iš gydymo įstaigų informacija mus pasiekia kiek vėluodama, tad jau turime užfiksuotas 22 koronaviruso sukeltas mirtis", – sakė ministras.

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje per vakar patvirtinti dar 44 nauji koronaviruso atvejai, bendras koronaviruso atvejų skaičius penktadienio rytą pasiekė 999. Per vakar dieną ištirti 3242 ėminiai.

Ligoninėse penktadienį gydomi 130 koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

„Reanimacijoje yra 14 pacientų, iš jų 9 yra su dirbtine plaučių ventiliacija, dar 36 pacientai naudoja deguonies terapiją, bet jiems sudėtingesnės pagalbos šiuo metu nereikia", – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijos metu paklaustas, kiek daugiausiai šiuo metu pacientų galėtų būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, SAM vadovas informavo, kad skaičiuojant ne tik minėtus aparatus, bet ir anestezijos mašinas, kurių didžioji dalis taip pat  gali būti pritaikoma dirbtinei plaučių ventiliacijai, jų turime virš 1000.

REKLAMA

„Šiuo metu mokome medikus, kurie nėra anestiozologai-reanimatologai, kaip tokiomis mašinomis naudotis. Jei vertintume situaciją lyginant su šios dienos duomenis, tai galima padalinti, kiek kartų augiau pacientų galėtume priimti ir teikti tokią pagalbą“, – sakė jis.

54 jau pasveiko

Kartu jis pasidžiaugė, kad buvo sureaguota į raginimus ir tie asmenys, kuriems yra praėjęs saviizoliacijos laikas, kreipėsi dėl ištyrimo.

„Taigi šiandien jau turime 54 pasveikinimo nuo šio viruso atvejus. Tikiuosi, kad artimiausiomis dienomis šis skaičius augs dar greičiau", – informavo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu A. Veryga dar kartą paragino per šventes niekur nevykti ir likti namuose. 

„Deja, vakar teko matyti žinutes ir siužetus apie suaktyvėjusį judėjimą ir bandymą  išvykti iš miesto dar iki įsigaliojant apribojimams. Dar kartą prašau visų sąmoningumo. Nereikėtų per daug greitai apsidžiaugti ir atsipalaiduoti. Tie atlikti duomenys iš tų testų galbūt ir suteikia optimizmo, pasveikusiųjų skaičius auga, tačiau rizika ir pavojus tikrai niekur nedingo. Ši liga yra tarp mūsų ir gali plisti visuomenėje ir nuo mūsų visų atsakingo elgesio priklausys, ar taip bus.

Jei nepavyks išlaikyti šio egzamino ir toliau judėsite, aktyviai judėsite, keliausite ir liga labiau išplis, teks atidėti  planus dėl karantino sąlygų palengvinimo. Tiesiog būkime sąmoningi", – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki 2-jų metų vaikams kaukė pavojinga

Ministras kartu priminė apie penktadienį įsigaliojusį reikalavimą viešose vietose dėvėti veidą dengiančias kaukes. Pabrėžiama, kad nebūtina chirurginė kaukė, veidą galima prisidengti skarele ar šaliku. 

„Bet noriu kartu patikslinti, kad vaikams iki 2 metų kaukių dėti tikrai nereikia, nes jiems vaikščioti su tokiu burnos ir nosies uždangalu gali būti pavojinga. Taip pat pareigūnai tikrai lanksčiai reaguos į negalią ar elgesio sutrikimų turinčių vaikų elgesį, t. y. kaukės neturėjimą.

Primenu, kad jei jau nėra galimybės išvengti intensyvesnio kontakto ir matoma, kad vaikai susidurs su grupe kitų vaikų, į tokias vietas paprasčiausiai nereikėtų eiti", – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA

Jis priminė, kad 120 tūkst. kaukių šventinėmis dienomis bus išdalinta pasitelkiant policijos pareigūnus, kurie budės prižiūrėdami tvarką ir ribodami judėjimą.

Kontroliuos medikų judėjimą po gydymo įstaigas

A Veryga pabrėžė, kad didelį susirūpinimą kelia viruso plitimas medikų bendruomenėje.

„Dėl to labai intensyviai dirbama su profesinėmis sąjungomis, gydytojų asociacijų vadovais. Kaip aiškėja, ką jau seniau esu minėjęs, čia specifika yra, kad medikai dirba keliose gydymo įstaigose. Tie atvejai, kur buvo užfiksuotas nemažas ligos užkrato plitimas tarp medikų, nemaža dalis jų buvo susiję su jų darbu keliose vietose. 

REKLAMA

Taigi jau yra parengtas operacijų vadovo sprendimas tam, kad būtų galima sudeklaruoti medikų darbo vietas, nurodyti pagrindinę darbovietę, tam, kad organizuojančios institucijos galėtų imtis lyderystės ir išdėstyti medikų darbo grafikus, suderinant su jų kuruojamomis įstaigomis, kad šios kryžminės taršos būtų galima išvengti judėjimo į skirtingas įstaigas", – kalbėjo jis.

Laboratorijose koronaviruso tyrimai nestringa, tačiau kai kuriems žmonėms kelias dienas tyrimų atsakymai gali vėluoti dėl informacinių sistemų trikdžių, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Paaiškino situaciją dėl vėluojančių tyrimo

Ministras spaudos konferencijos metu tvirtino, kad, jo žiniomis, „nė vienas tyrimas niekur nėra pasimetęs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei kas nors negauna savo tyrimų atsakymų, tai yra ne dėl laboratorijų darbo, bet dėl duomenų perdavimo tam tikrų problemų, kai duomenų negauna žmogus, dėl to, kad tie duomenys laiku nenukeliauja šeimos gydytojui, ar kažkas atsitinka su duomenų perdavimu informacinėse sistemose. Tikrai laboratorijose užsilaikymų nėra“, – sakė A. Veryga.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius ketvirtadienį tuo metu teigė, kad sostinėje yra beveik 30 asmenų, kurie ilgiau nei savaitę nesulaukia rezultatų.

Lietuvoje – keli „karšti“ taškai

Pasiteiravus apie situaciją Marijampolėje, A. Veryga neigė, kad tai – pats didžiausias židinys Lietuvoje.

„Mes vis dar turime Ukmergę, Klaipėdą, yra keletas tų karštų taškų, kur  situacija yra pakankamai sudėtinga. Kalbant apie priemones, kurių imamasi, minėjau, kad yra kalbamasi ir su profesinėmis sąjungomis, gydymo įstaigų vadovais, kokiu būdu užtikrinti, kad medikai karantino metu nedirbtų keletoje įstaigų.

REKLAMA

Be to, yra plečiamas medikų testavimas. Be to, kad yra tiriama visa įstaiga, kur tas virusas išplitęs, čia minėjau tą patį Marijampolės pavyzdį. Yra suplanuota, kaip tam tikrą skaičių mėginių planiškai kiekvieną dieną paimti iš medikų, kurie neturi jokių simptomų, t.y. kartu atlikti ir epidemiologinį situacijos vertinimą", – sakė jis.

Tirs slaugos ligonines

SAM vadovas informavo, kad tikimasi kitą savaitgalį tikimasi pradėti slaugos ligoninių personalo tyrimus dėl koronaviruso.

„Slaugos ir globos įstaigų tyrimas prasidės dar šią savaitę, tikimės, kad jau savaitgalį tie tyrimai įsibėgės ir ten pirmiausia medikai ar personalas, kuris prižiūri vyresnio amžiaus asmenis, bus tikrai intensyviau tiriamas. Tokį preliminarų įstaigų tyrimo planą mes jau turime“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A. Veryga. 

REKLAMA

Taip pat bus tikrinami ir kiti asmenys, kurie turi didelę riziką užsikrėsti, tie patys pareigūnai tam tikromis aplinkybėmis.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA
REKLAMA

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų