REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vadovai penktadienį pareiškė pagarbą ir palaikymą kaimynei Lenkijai minint 80-ąsias Katynės ir dešimtąsias Smolensko tragedijų metines.

Lietuvos vadovai penktadienį pareiškė pagarbą ir palaikymą kaimynei Lenkijai minint 80-ąsias Katynės ir dešimtąsias Smolensko tragedijų metines.

REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, vicepirmininkas Arvydas Nekrošius ir premjeras Saulius Skvernelis nusiuntė laiškus aukščiausiems Lenkijos pareigūnams, reikšdami solidarumą ir užuojautą.

Penktadienio rytą G. Nausėda su žmona malda Vilniaus Aušros Vartų koplyčioje paminėjo Katynės žudynių aukų ir lėktuvo katastrofoje tragiškai žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio atminimą, pranešė Prezidentūra.

„Šiandien pagerbiu ir prieš aštuoniasdešimtmetį Katynėje tragiškai nužudytų aukų, Lenkijos kariškių ir inteligentų, atminimą. 1940 metais sovietai sunaikino Lenkijos tautos žiedą, o vėliau šį nusikaltimą panaudojo dezinformaciniam karui prieš Lenkiją. Deja, tenka pripažinti, kad istorinis revizionizmas dar tęsiasi ne tik Lenkijos, bet ir Baltijos šalių atžvilgiu“, – tvirtino Lietuvos prezidentas.

Seimo pirmininko teigimu, 1940 metais Katynėje sovietų budelių įvykdytos Lenkijos karininkų žudynės yra vienas brutaliausių karo nusikaltimų ir tragiškas praradimas Lenkijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokie barbariški nusikaltimai negali pasikartoti, o tiesos apie juos negalima nuslėpti“, – rašoma jo ir A. Nekrošiaus laiške.

Premjeras S. Skvernelis tvirtino, kad Sovietų Sąjungos Katynėje įvykdytas nusikaltimas niekuomet nebus užmirštas, nepaisant to, kad jo užsakovus ir vykdytojus mėginta paslėpti po ciniško melo skraiste.

REKLAMA

„22 tūkst. Lenkijos karininkų ir inteligentijos atstovų buvo nužudyti 1940 metų pavasarį, ir tai buvo baisi tragedija Antrojo pasaulinio karo parblokštai Lenkijai. Prisimename katastrofoje prie Smolensko žuvusius Lenkijos didvyrius: šviesios atminties prezidentą Lechą Kaczynskį, pirmąją ponią Marią Kaczynską ir visus Lenkijos valstybės sūnus bei dukteris, kartu su Lenkija liūdime dėl jų netekties“, – sakoma premjero laiške.

Pasak jo, Lietuva didžiuojasi, kad Vilniaus centre 2018 metais atidengta prezidento L. Kaczynskio vardu pavadintos gatvės lentelė.

REKLAMA
REKLAMA

2010 metų balandžio 10 dieną per lėktuvo katastrofą Rusijoje, prie Smolensko, žuvo 96 asmenys, kartu su Lenkijos prezidentu skridę į 70-ąjį Katynės žudynių aukų minėjimą Rusijoje.

Katynės žudynės įvyko 1940 metų balandžio mėnesį, kai Stalino įsakymu šalia Smolensko, Rusijos teritorijoje, buvo nužudyti beveik 22 tūkst. Lenkijos karininkų ir inteligentų. Oficiali Katynės žudynių aukų atminimo diena minima balandžio 13 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų