REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzdžių kaime ketvirtadienį nuo COVID-19 miręs asmuo –  61-erių žinomas šalies imtynių treneris Valdas Jasotis, tai portalui tv3.lt patvirtino Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Giedrius Dambrauskas. Gydytojai pabrėžia, kad tai – itin įdomus ir keistas mirties nuo koronaviruso atvejis.

Gruzdžių kaime ketvirtadienį nuo COVID-19 miręs asmuo –  61-erių žinomas šalies imtynių treneris Valdas Jasotis, tai portalui tv3.lt patvirtino Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Giedrius Dambrauskas. Gydytojai pabrėžia, kad tai – itin įdomus ir keistas mirties nuo koronaviruso atvejis.

REKLAMA

„Tai – mylimas gerbiamas mūsų treneris, sportininkas. Viskas labai netikėta. Jis buvo labai komunikabilus, charizmatiškas žmogus, jį labai daug kas mėgo, kas pažinojo. Tik reiktų pamatyti, kiek užuojautų jau plūsta...

Išties labai keista situacija, nes jis nelabai kur judėdavo, turėjo problemų su kojomis. Dar su juo prieš 4 dienas kalbėjome, jis buvo save įtraukęs į tokią rizikos, nes tikrai turėjo ne vieną ligą, pas medikus nevaikščiojo, tikėjo, kad viskas bus gerai..." –  kalbėjo G. Dambrauskas.

Situacija neeilinė

Penktadienį ryte paskelbus apie dar vieną mirtį nuo COVID-19 Respublikinėje Šiaulių ligoninėje teikdamas komentarus žurnalistams įstaigos vadovas Remigijus Mažeika pabrėžė, kad tai – itin įdomus ir keistas mirties nuo koronaviruso atvejis.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės direktorius pabrėžė, kad ši situacija itin nestandartinė, mat kol kas sunku atsekti, kaip pacientas galėjo užsikrėsti. 

„Jei po mirties vienam pacientui nebūtų nustatytas COVID-19 teigiamas tepinėlis, šiandien nebūtume susirinkę. Ši istorija labai pamokanti ir verta apie ją kalbėti. Pacientas, kuris buvo atvežtas vakar per pietus į Šiaulių ligoninę buvo atvežtas iš Gruzdžių, nedidelio miestelio. Turime labai nedaug informacijos apie jo anamnezę. 

REKLAMA

Asmuo priklauso rizikos grupei, yra vyresnis nei 60 metų. Sūnus pasakojo, kad pacientas apie 30 metų nėra lankęsis pas medikus, nes bijojo. Taip pat pacientas labai mažai vaikščiojo, sūnus jam atveždavo maistą. 

Vakar dieną vyras neatsiliepė į telefono skambučius, sūnus nuvažiavo pas tėvą, rado sujauktus namus, bendrauti su pacientu buvo labai sunku, į klausimus atsakinėjo neadekvačiai, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba ir atvežtas į mūsų ligoninę“, – pasakojo R. Mažeika.

Neaišku, kaip galėjo užsikrėsti

Vadovo pastebėjimu, paciento nusiskundimai buvo galimi dėl daugelio ligų – tiek galvos smegenų, tiek psichikos susirgimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu tik pasidžiaugti, kad pagal visus algoritmus suveikė tiek greitosios pagalbos, tiek ligoninės veiksmai. Pacientas buvo atvežtas į buvusią tuberkuliozės kliniką, kuri šiandien skirta COVID-19 infekcijos skubiajai pagalbai teikti, diferencinei diagnostikai ir gydymui. 

Čia pacientui buvo atlikti būtini tyrimai, rastas plaučių uždegimas, kardiogramoje – prieširdžių virpėjimas, širdies nepakankamumo požymiai. Pacientas toliau buvo tiriamas pagal algoritmus, iš klinikos su apsaugos priemonėmis buvo nuvežtas į švarų skubiosios pagalbos skyrių, buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas ir tada įvyko staigi klinikinė mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su apsaugos priemonėmis atvykusi reanimatologų komanda jau nebegalėjo padėti ir pacientas 20 val. mirė. Nors pacientas gyveno vienas, vis tiek buvo daromas COVID-19 tepinėlis. O tokiais atvejais yra fiksuojama mirtis nuo koronavirus“, – aiškino ligoninės vadovas.

Apie galimus paciento kontaktus kol kas nieko nežinoma, juos aiškinasi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

„Tai – labai įdomus ir keistas atvejis, miestelis mažas, pacientas buvo namuose. Sūnus, be abejo, bus tiriamas“, – sakė R. Mažeika.

Kartu jis pridūrė, kad medikai jau yra pasiruošę tokiems susitikimams su pacientais, naudoja priemones pagal saugumo lygius, tad baimės tikrai nejaučia.

REKLAMA

Vadovas taip pat informavo, kad turėtas sunkus, kritinės būklės COVID-19 sergantis pacientas šiandien jau yra sąmoningas, bendrauja.

Su nustatyta šio koronaviruso diagnoze šiuo metu Infekciniame ligų skyriuje yra 4 pacientai, du ruošiamasi išleisti. „Taigi lieka 2 vidutinio sunkumo ir 3 pacientai reanimacijoje, kurių vienas yra labai sunkus minėtas pacientas, kurio būklė dabar yra pagerėjusi, o vieną planuojama grąžinti į Infekcinių ligų skyrių", – sakė R. Mažeika.

Jis taip pat pasidalino naujienomis apie išmokėtus atlyginimus medikams.

„Tai yra labai svarbu, su visais priedais. Kita maloni žinia, kad gauname paramos, ir šiandien gavome pusę tonos karpių. Tuos karpius paskirstėme tiems darbuotojams, kurie kovoja su virusu“, – sakė jis.

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje per vakar patvirtinti dar 44 nauji koronaviruso atvejai, bendras koronaviruso atvejų skaičius penktadienio rytą pasiekė 999. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, per vakar dieną ištirti 3242 ėminiai.

Iš viso nuo koronaviruso mirė 17 žmonių, 8 laikomi pasveikusiais.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

REKLAMA

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

REKLAMA

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų