REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamenu, kaip mama beveik sausakimšame bare praktiškai paslapčiomis man perdavė respiratorių dar iki koronavirusą paskelbiant pandemija. Juokiausi ir raminau ją, kad jis nepasieks Lietuvos, kad tai menkniekis, kad Azija jau suvaldė SARS daugiau nei prieš dešimtmetį. 

Pamenu, kaip mama beveik sausakimšame bare praktiškai paslapčiomis man perdavė respiratorių dar iki koronavirusą paskelbiant pandemija. Juokiausi ir raminau ją, kad jis nepasieks Lietuvos, kad tai menkniekis, kad Azija jau suvaldė SARS daugiau nei prieš dešimtmetį. 

REKLAMA

Vis tik ji liepė man turėti respiratorių, nes vėliau gali paprasčiausiai nepavykti jų gauti. Ir ta neįprastai atrodanti balta kaukė pragulėjo mano stalčiuje ištisas savaites, kol galiausiai prisireikė ją dėvėti einant tiesiog į parduotuvę.

Ir, žinoma, kaip dažnai ir nutinka, mama buvo teisi, o aš pernelyg naiviai į viską žiūrėjau pro pirštus. Tik tikiuosi, kad einant jau ketvirtajai karantino savaitei Lietuvos gyventojai taip pat naiviai nežiūrės pro pirštus į raginimą Velykas sutikti namuose ir nesileis lankyti giminaičių periferijoje, demonstruodami sunkiai paaiškinamus principus.

Juk karantinas nėra nuo pirmadienio pradėta dieta, į kurią kartais žiūrima su logika „man puikiai sekėsi tris savaites, dabar jau galiu leisti sau pasilepinti torčiuku“.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent tam, kad tokių pasilepinimų būtų mažiau, pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis paskelbė apie priimtą sprendimą šventinį savaitgalį riboti patekimą į visus šalies miestus ir miestelius. Premjeras tvirtina, kad tai užtikrins policija, kuri esant reikalui pasitelks karius.

REKLAMA

Numatomos išimtys tiems žmonėms, kurie į kitus miestus keliaus dėl artimųjų mirties, sunkios ligos, nelaimės, turėdami atlikti būtiną darbą ar suteikti būtinąją medicininę pagalbą. Tiesa, draudimas negalios tiems, kurie vyks į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto.

Visų kitų jau net ne gražiuoju, o praktiškai su lazda prašoma likti namie. Nes mums kažkodėl labai sunku įsisąmoninti, kad Šv. Velykos, kad ir kokia šventa, graži ir puikių tradicijų kupina pavasario šventė, šiuo metu būtų puikus pretekstas iš miesto X į miestelį Y pervežti kibų virusą. 

REKLAMA
REKLAMA

Sakote, jums nepakilo temperatūra, jaučiatės gerai, širdies ar plaučių nespaudžia? Na, jau nebeturėtų būti naujiena, kad užsikrėtusiems virusu gali nepasireikšti simptomai, o gal jie dar nepasireiškė jums, tačiau net ir be simptomų galbūt labai aktyviai platinsite užkratą, traukdami užstalės dainas šeimos rate.

Sakote, S. Skvernelio paskelbti draudimai pertekliniai? Žinoma, judėjimo laisvė apribota, o ir šeimai nejauku pasakyti, kad bijai kažkokio viruso, „kuris gi visai kaip gripas, juk ir nuo gripo mirštama“. Bet, gerbiamieji, leiskite priminti, kad šiuo metu valstybėje paskelbta ekstremali situacija, gerokai atlaisvinanti valdžios rankas imtis kraštutinių priemonių. Kad ir tokių kaip judėjimo ribojimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, sutinku, kad galime, o ir reikia atskirai kalbėti apie tai, kaip tokie apribojimai suveiks. Sunku įsivaizduoti, kaip kiekvienas keliaujantis su savimi turės įrodymą apie artimojo mirtį, ligą, vežiosis nekilnojamojo turto dokumentus ar kt.

Tačiau, jei visuomenėje būtų daugiau sąmoningumo, kad kiekvienas esame atsakingas ne tik už savo gerovę, kad kiekvienam galioja ne tik visų mylimos teisės, bet ir kartais pamirštamos pareigos, tikėtina, gatvėje išvystume mažiau tėvų ir vaikų be kaukių, mažiau būriais vaikštančių neapsisaugojusių jaunuolių, mažiau nuo privalomos saviizoliacijos sprunkančių bepročių.

Štai pirmadienį policija pranešė Lietuvoje per pastarąsias tris dienas nubaudusi daugiau nei 150 žmonių, kurie pažeidė karantino taisykles. Per tris dienas daugiau nei 150 žmonių bandė (kažkam, galbūt sau) įrodyti, kad karantinas jiems nė motais. Ir taip, žinoma, rizikavo savo, savo šeimos ir visiškai nepažįstamų žmonių sveikata.

REKLAMA

Iš viso policija per dvi savaitgalio dienas sulaukė 450 pranešimų apie saviizoliacijos ir karantino pažeidimus.

Visi, kurie keiksnojasi, kaip ilgai trunka karantinas, gali dėkoti tiems 150 karantino nesilaikantiems „drąsuoliams“. Tiems, kurie kaukių nedėvi tyčia, kurie iš principo važiuos į Skuodą lankyti savo mamos ir močiutės, kurie į karantiną žiūri kaip į atostogas. 

Kuo ilgiau apsimesime, kad karantinas ir virusas mūsų neliečia, yra mums nepavojingas ir neaktualus, tuo ilgiau visa šita nepatogi situacija tęsis. 

Ir aš puikiai suprantu, kad kartais sunku giminaičiams, ypač, jei jie vyresnio amžiaus, paaiškinti, kodėl šiemet velykinis stalas bus tuštesnis nei dešimt metų iki šiol. Man irgi teko palaužyti liežuvį, kol rusiškai savo vienintelei likusiai gyvai močiutei paaiškinau, kad karantinas nėra atostogos nuo darbo. Atleisk, močiute, Velykos svarbu, bet karantinas svarbiau.

REKLAMA

Autoriaus komentaras yra autoriaus nuomonė, nebūtinai atspindinti redakcijos nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų