REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

19-ąją visuotinio karantino dieną koronavirusas sukelia vis daugiau problemų Lietuvoje. Auga ne tik infekcijų skaičius, bet ir užsikrėtimo aplinkybių įvairovė. Kaune susirgus dviem darbuotojoms uždaryta vieno prekybos tinklo parduotuvė, o medikai toliau skundžiasi prastos kokybės respiratoriais iš Kinijos, juos ministerija žada pakeisti kitais, nebrokuotais.

19-ąją visuotinio karantino dieną koronavirusas sukelia vis daugiau problemų Lietuvoje. Auga ne tik infekcijų skaičius, bet ir užsikrėtimo aplinkybių įvairovė. Kaune susirgus dviem darbuotojoms uždaryta vieno prekybos tinklo parduotuvė, o medikai toliau skundžiasi prastos kokybės respiratoriais iš Kinijos, juos ministerija žada pakeisti kitais, nebrokuotais.

REKLAMA

Kauno autobusų stotyje žmonių nedaug. Nors maisto parduotuvių veikla Lietuvoje nėra sustabdyta, stoties pastate įsikūrusi vieno prekybos tinklo parduotuvė uždaryta.

Parduotuvė neveikia dėl Covid-19 infekcijos, kurią pasigavo 2 parduotuvės darbuotojai. Prekybos tinklas neatskleidžia darbuotojų pareigų. Susirgusieji galėjo dirbti ir sandėlyje, ir kasoje.

„Sulaukus žinių, kad antram Kauno stotyje veikiančios „Rimi" darbuotojui patvirtintas koronavirusas, buvo priimtas sprendimas uždaryti parduotuvę, taip apsaugojant likusius darbuotojus ir, aišku, pirkėjus. Vakar uždarėme parduotuvę tam, kad jokių kitų rizikų nesukeltumėme“, – sako „Rimi“ atstovė Renata Keršienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kovo 21-os dienos sergantys darbuotojai parduotuvėje nesilankė. Visi kontaktai, anot prekybos tinklo atstovų, atsekti. Bendravę darbuotojai saviizoliacijoje. Tai pirmoji šio prekybos tinklo parduotuvė, kuri dėl Covid-19 infekcijos visiškai uždaryta, kuriam laikui – kol kas neaišku.

REKLAMA

„Neturim apsibrėžę, žiūrėsim kaip seksis, žiūrėsim kaip žmonės saviizoliacijoje jaučiasi, kol kas visi jaučiasi gerai, pranešime. Mūsų 2 pagrindiniai tikslai, kad darbuotojai būtų sveiki, liktų saugūs ir jaustųsi gerai. Antras, aišku, aprūpinti gyventojus maisto produktais“, – pasakoja R. Keršienė.

Kasose dirbantys pardavėjai stovi priešakinėse Covid-19 infekcijos pavojaus linijose, jų saugumu rūpinasi darbdaviai. Jie perka kaukes, respiratorius, skydus ir kitas reikalingas apsaugos priemones. Valstybė tik nustato rekomendacijas ir taisykles parduotuvėms, kaip jos turi veikti karantino metu. Parduotuvių darbuotojų valstybė neišskiria.

REKLAMA
REKLAMA

„Pardavėjus, deja, turiu nuvilti. Pirmiausia, rūpinamės, kad tų priemonių užtektų medikams, taip pat yra ir kitos vietos, kur specialistus turėtumėm aprūpinti, pareigūnai, medikai, oro uostai, jūrų uostai“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tiesa, aprūpinimas vyksta ne visiškai sklandžiai. Kinijoje Lietuva iš viso užsisakė beveik 2 mln. respiratorių, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 3,6 mln. antbačių, beveik 6 mln. veido kaukių.

Jas gavę Panevėžio medikai aiškina, kad dalis sveikatą saugančių respiratorių yra netinkami naudoti. Demonstruoja, kad kiniškos kaukės kokybiškai nepriglunda prie veido.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tos kaukės, kurios mus pasiekė, yra brokuotos. Viena ta kaukė yra ant manęs, kaip matot, jos trūkumas yra tik vienintelis. Su smulkesniu veidu viskas tvarkoje – nėra jokių trūkumų, jos sunkokai priglunda prie platesnių veidų, kaip mano, bet jų kokybė yra nepriekaištinga“, – kalbėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Netinkamo dydžio respiratorių iš Kinijos, anot ministro, 1-as ketvirtadalis partijos. Gamintojas nuostolius esą kompensuos ir atsiųs kitą nebrokuotą partiją. O A. Veryga priduria, kad visi netinkami respiratoriai bus sunaudoti kitoms funkcijoms.

„Buvo susisiekta su tiekėjais, su gamintojais ir turim sutarimą, kad šitų prekių grąžinti nereikės, vietoj jų bus atsiųstos kitos prekės, o šie respiratoriai tiesiog bus naudojami kaip žemesnio lygio saugos priemonė, kaip medicininė kaukė, o ne respiratorius“, – sako A. Veryga.

REKLAMA

Dalis gydytojų nesupranta ministro veiksmų, aiškina, kad respiratoriai yra ne veido kaukės, esą negalima panorėjus pakeisti jų paskirties, ir priduria, kad ne visose rizikingose, pavojingose vietose gydytojai gali naudotis aukščiausio saugos lygio FFP3 respiratoriais. Jiems dažnai duodami prastesni FFP2.

„Aš matau sąraše tik FFP2. Ką tai reiškia, kad mes visoms įstaigoms, net ir toms penkioms, kurios mes sakom, kad bus sankaupa Covid-19 sergančiųjų, jos gauna šiuo metu FFP2, tai reiškia, kad visas krovinys, kuris pasiekė, ir yra toks. Tai yra melo viršūnė, kur buvo pudruojama visa visuomenė. Mes turim rezervą, turim apsaugos priemones, visko. Tie patys sveiktos priežiūros įstaigų vadovai girdėdami tokią nesąmonę, kokį mes turim didingą rezervą, tikrai dėl to ir nepasirūpino. Niekas nesitikėjo, kad valstybės rezervai – menkaverčiai trupiniai“, – sako infekcijų kontrolės gydytoja Aušra Macijauskienė.

REKLAMA

Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 9 asmenys, pasveiko 7.  Iš viso atlikta daugiau nei 18 tūkstančių testų.

Iš viso Lietuvoje patvirtinta beveik 700 Covid-19 infekcijų. Vakar ištyrus beveik tris tūkstančius ėminių buvo nustatyti dar 47 nauji atvejai, šis skaičius mažesnis nei diena prieš tai. Užvakar fiksuoti 68, antradienį 48, o pirmadienį 49 nauji atvejai.

Šiuo metu Covid-19 nustatyta šimtui medikų, dar beveik 300 gydytojų leidžia savaites saviizoliacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų