REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai, kurie pirmieji susiduria su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais, taip pat gaus 15 procentų didesnį atlyginimą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai, kurie pirmieji susiduria su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais, taip pat gaus 15 procentų didesnį atlyginimą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

„Greitosios pagalbos medikai dirba ne ką lengvesnėmis sąlygomis nei pacientus ligoninėse priimantys gydytojai ir slaugytojai, kurie susiduria tiesiogiai su infekuotais ir koranavirusu įtariamais pacientais. Dažniausiai būtent greitosios pagalbos darbuotojai turi pirmą kontaktą su galimai užsikrėtusiais koronavirusu, tad jų indelis šioje situacijoje yra itin didelis“, – pranešime žiniasklaidai sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Dėl didelės įtampos ir itin sudėtingų sąlygų jiems, kaip ir ligoninių medikams, priklauso priedas prie darbo užmokesčio“, –  teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos teigimu, praėjusią savaitę buvo priimtas sprendimas, kuriuo numatyta visiems medikams, dirbantiems su koronaviruso infekciją užsikrėtusiais arba tikėtina užsikrėtusiais pacientais, mokėti 15 proc. didesnį atlyginimą.

REKLAMA

Jis bus mokamas nuo karantino pradžios iki pabaigos ir kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų.

Be kita ko, SAM teigimu, įvertinus iššūkius ir grėsmes, kylančias medikų bendruomenei kovojant su koronavirusu (COVID-19), nuspręsta ankstinti šiais metais numatytą galutinį medikų atlyginimų didinimo etapą – algos didės balandį, o ne rugsėjį, kaip buvo numatyta.

Apie tai ketvirtadienį pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

Skaičiuojama, kad tam papildomai iš PSDF rezervo bus skirta apie 130 milijonų eurų. Medikų darbo užmokesčio fondas didės 18 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos teigimu, paskelbti sprendimai reiškia, kad pagal susitarimą su profesinėmis sąjungomis gydytojų vidutinis atlyginimas turi pasiekti 3250, o slaugytojų – 1625 eurus.

Pagrindines GMP stotis pasieks 7,5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų

Inovatorių „Intersurgical“ kaukės-filtrai netrukus pasieks ir GMP medikus, dirbančius su koronavirusu infekuotais pacientais. 5 pagrindinėms GMP stotims skirta po 1,5 tūkst. šių asmeninių pasaugos priemonių – iš viso 7,5 tūkst. kaukių-filtrų. Kaukes-filtrus gaus Vilniaus, Kauno miesto, Klaipėdos, Šiaulių bei Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotys. 

Pasirašius Sveikatos apsaugos ministerijos ir „Intersurgical“ sutartį, per savaitę ši įmonė jau pateikė per 30 tūkst. naujai pagamintų kaukių-filtrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaukės-filtrai ligoninėms ir GMP medikams skirstomos sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu.

Vakar 25 tūkst. kaukių-filtrų, t.y. pirmoji dalis, paskirstyta 5 pagrindinėms ligoninėms – Santaros klinikoms, Kauno klinikinei ligoninei, Respublikinei Šiaulių ligoninei, Respublikinei Panevėžio ligoninei ir Klaipėdos universitetinei ligoninei, kuriose veikia infekcinių ligų padaliniai. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad kovo 27 dieną pasirašyta sutartis su pasauline plataus medicininių gaminių asortimento, skirto kvėpavimo takams, kūrėja, gamintoja ir tiekėja „Intersurgical“, veikiančia Lietuvoje, dėl inovatyvių apsauginių kaukių-filtrų gamybos. Pagal sutartį numatoma įsigyti milijoną apsauginių kaukių-filtrų, šios priemonės bus paskirstytos šalies medikams, dirbantiems stengiantis sulaikyti koronavirusą (COVID-19) ir išvengti jo tolesnio plitimo.

Lietuvoje gaminamų kaukės-filtrai filtruoja ne mažiau kaip 99 proc. dalelių ore. Šią apsaugos priemonę galima nepertraukiamai naudoti iki 24 valandų. Ši kaukė-filtras yra skirti sumažinti bakterinių ir virusinių mikroorganizmų perdavimo riziką oro lašeliniu būdu. Ji skirta naudoti intensyvios priežiūros skyriuose, intensyvios terapijos skyriuose, skubios pagalbos skyriuose ir kitose susijusiose klinikinėse aplinkose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų