REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
„Kino pavasario“ uždarymo akimirkos (nuotr. Organizatorių)

Ketvirtadienio vakarą virtualiuosiuose 25-ojo „Kino pavasario“ apdovanojimuose buvo paskelbti festivalio nugalėtojai bei daugiausia žiūrovų simpatijų sulaukęs filmas. Taip pat išreikštas palaikymas ir šalies kino teatrams. 

12

Ketvirtadienio vakarą virtualiuosiuose 25-ojo „Kino pavasario“ apdovanojimuose buvo paskelbti festivalio nugalėtojai bei daugiausia žiūrovų simpatijų sulaukęs filmas. Taip pat išreikštas palaikymas ir šalies kino teatrams. 

REKLAMA

Su didžiuoju partneriu ERGO surengtus apdovanojimus festivalio generalinis direktorius Algirdas Ramaška vedė iš tuščios „Forum Cinemas Vingis“ salės, kur paprastai būdavo daugiau nei pusė tūkstančio žiūrovų, rašoma pranešime spaudai.

Siekiant atkreipti visos industrijos ir žiūrovų dėmesį į sudėtingoje situacijoje atsidūrusius kino teatrus, tuščiose Lietuvos kino salėse po ceremonijos paleistas ir uždarymo filmas – naujausia Xavier Dolano drama „Matijas ir Maksimas“.

„Šiandien vakare visi susitiktume festivalio apdovanojimų ceremonijoje. Drauge žiūrėtume uždarymo filmą. Bet iš tiesų kino salės liko tuščios, o jūs uždarymo filmą žiūrėsite namuose. Tikimės, kai tai tęsis nebeilgai ir galėsime netrukus sugrįžti į kino teatrus. Svarbu padėti kino teatrams išgyventi šį itin sudėtingą laikotarpį, kad galėtume švęsti premjeras ir festivalius didžiajame ekrane, – kalbėjo Algirdas Ramaška. – Šios dvi festivalio savaitės parodė, kokie esame vieningi ir kaip mėgstame kokybišką kiną. Festivalis namuose įvyko ir labai sėkmingai. Tikiu, kad šis laikas mums padėjo dar labiau vertinti kino salės patirtį. Pažadame, kai tik situacija pasikeis, iš karto su nauja energija surengsime festivalį kino teatre.“

REKLAMA
REKLAMA

Festivalis sulaukė 55 tūkstančių filmų peržiūrų. Pasak A. Ramaškos, tai didžiulis žiūrovų palaikymas, nes svarbu nepamiršti, kad pagal rinkos tyrimų įmonės „Kantar“ duomenis įsigyta peržiūra naudojasi dažniausiai du žmonės, o kartais – trys ir daugiau. 

REKLAMA

Žiūrovų simpatijų prizas

Kaip ir kasmet, žiūrovai balsuodami už patikusius filmus rinko žiūroviškiausią filmą. Praėjusiais metais juo tapo „Kafarnaumas“, 2018 m. „Jūsų Vincentas“, 2017 m. „Tobuli melagiai“, o šiemet daugiausia žiūrovų įvertinimų sulaukė lenkų režisieriaus Jano Komasos drama „Kristaus kūnas“.

„Kristaus kūną“, kaip ir kitus populiariausius šių metų festivalio filmus, namų kino platformose bus galima išvysti viso festivalio pratęsimo metu, kuris tęsis tol, kol bus atidaryti kino teatrai, laikotarpiu.

Konkursinės programos laimėtojai – festivalio pratęsime

Pagrindinėje festivalio konkursinėje programoje „Europos debiutų konkursas“ šiemet dalyvavo 11 filmų. Juos nuotoliniu būdu vertino tarptautinė žiuri: kino kritikas, Roterdamo kino festivalio programos sudarytojas Evgeny Gusyatinskiy (Rusija, Nyderlandai), kino kritikas Boydas van Hoeij (Nyderlandai, Liuksemburgas), Geteborgo kino festivalio meno vadovas Jonas Holmbergas (Švedija), „New Europe Film Sales“ pardavimo vadovė Katarzyna Sinarska (Lenkija), menininkė ir režisierė Rugilė Barzdžiukaitė (Lietuva).

REKLAMA
REKLAMA

Šįvakar festivalio feisbuko paskyroje vykusiuose apdovanojimuose pagrindinės konkursinės programos laimėtojus paskelbė K. Sinarska ir R. Barzdžiukaitė.

Geriausiu filmu paskelbtas poetiškas portugalės Catarinos Vasconcelos 16 milimetrų juosta nufilmuotas pasakojimas „Paukščių metamorfozė“ (The Metamorphosis of Birds).

Geriausiu režisieriumi pripažintas Fyzal BoulifaJungtinės Karalystės su socialine drama „Lin + Liusi“ (Lynn & Lucy). Šiame filme vaidinusios Roxanne Scrimshaw ir Nichola Burley tapo geriausiomis konkurso aktorėmis.

Filmai „Paukščių metamorfozės“ ir „Lin+Liusi“ bus rodomi per festivalio pratęsimą.

Geriausiais aktoriais išrinktas romantinės dramos „Tu verta geresnio“ (You Deserve a Lover, rež. Hafsia Herzi) aktorių ansamblis Jérémie Laheurte, Djanis Bouzyani ir Anthony Bajon.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piniginius prizus ir šiemet konkursinių programų nugalėtojams įsteigė Vilniaus miesto savivaldybė. Geriausio filmo nugalėtojui atiteko 5 000 eurų, o kitų nominacijų laimėtojams – po 1 000 eurų. Taip pat laimėjusiems kino kūrėjams bus išsiųstos skulptoriaus Žilvino Stankevičiaus specialiai jubiliejiniam „Kino pavasariui“ kurtos statulėlės.

„Trumpo konkurso“ laureatai 

Šiemet „Trumpame konkurse“ varžėsi 30 filmų iš visos Europos. Geriausią trumpametražį konkursinės programos filmą nuotoliniu būdu rinko lietuvių režisierius Andrius Blaževičius, graikų režisierė Konstantina Kotzamani ir festivalio „Berlinale“ trumpametražių filmų atrankos komisijos narė Simone Späni. Festivalio laimėtojus feisbuko transliacijoje paskelbė A. Blaževičius.

REKLAMA

„Trumpo konkurso“ nugalėtoju išrinktas prancūzų režisierės Camille Degeye filmas „Kelionė po kūną“ (Journey Through a Body), ir jam atiteko Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtas 3 000 eurų prizas. „Kelionę po kūną“ taip pat galima išvysti per pratęsimą. 

Specialiu žiuri paminėjimu (Special mention) įvertintas Nicolaas Schmidtas ir jo trumpametražis  „Žiedynas“ (Inflorescence).

Įvertintas ir lietuvių filmas

Savo favoritą išrinko ir vienas didžiausių Europos kino industrijos naujienų portalų „Cineurope“. Juo tapo Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“. Portalas pasirūpins filmo sklaida savo kanaluose. „Prizas skiriamas už absurdiškai ir elegantiškai atvaizduotas kolonijines Europos nesėkmes, klaidingai save vertinant kaip gelbėtojus ir civilizacijos nešėjus, bei sunkias pavaldžių kultūrų pastangas išsaugoti savo balsą“, – apdovanojimą argumentavo „Cineurope“ atstovai.

Populiariausius festivalio filmus ir toliau bus galima žiūrėti šiose namų kino platformose: naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje, internetinėje namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“, „TV3 Grupės“ turinio platformoje „Go3“, „Cgates“ SUMANIOS TV „Kino klube“ ir kino platformoje „Kinofondas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų