REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusi savaitė kovoje su nematomu, bet mirtinu priešu koronavirusu buvo kritinė. Valdžia mėtėsi nuo vieno kraštutinumo prie kito, bet svarbiausias ir bene daugiausia ažiotažo visuomenėje sukėlęs sprendimas buvo priverstinai karantinuoti visus iš užsienio į Lietuvą grįžusius lietuvius ir tuos, kurie koronavirusu susirgo jau čia, Lietuvoje. Visa ši skandalą šalyje sukėlusi situacija buvo apžvelgta laidos „Prieš srovę“ reportaže.

Praėjusi savaitė kovoje su nematomu, bet mirtinu priešu koronavirusu buvo kritinė. Valdžia mėtėsi nuo vieno kraštutinumo prie kito, bet svarbiausias ir bene daugiausia ažiotažo visuomenėje sukėlęs sprendimas buvo priverstinai karantinuoti visus iš užsienio į Lietuvą grįžusius lietuvius ir tuos, kurie koronavirusu susirgo jau čia, Lietuvoje. Visa ši skandalą šalyje sukėlusi situacija buvo apžvelgta laidos „Prieš srovę“ reportaže.

REKLAMA

„Blogiausia šitoje situacijoje, dėl ko aš jau patį pirmą vakarą kritikavau ir prašiau, kad tai būtų pakeista, yra tai, kad antradienį ir trečiadienį labai sumažėjo žmonių, norinčių tirtis, testuotis. Ir labai aišku, kodėl sumažėjo. Jeigu žmonės mano, kad sirgs lengva forma, ir staiga išgirsta, kad juos kažkur uždarys, ir čia jau nebe apie atvykstančius, o apie tuos, kurie gali susirgti nekeliavę, tai daug kas pagalvoja, kad geriau jau tyliai pasirgs savo vienkiemyje ar dar kur nors, o skambins tik tada, kai pasijus labai blogai.

Tai yra labai blogai, nes tai neleidžia nustatyti kitų sergančių asmenų. Tai yra labai siaubingas dalykas. Ačiū Dievui bent jau dalinai tie sprendimai buvo atitaisyti ir galiu drąsiai pasakyti, kad jeigu mes sergame lengva forma, tai niekas mūsų per prievartą neuždarys – eikite tirtis, nes tai yra pareiga, jeigu tik jaučiate simptomus“, – laidoje „Prieš srovę“ kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Garsi moteris, dainininkė, aktorė ir politikė Donalda Meiželytė praėjusią savaitę su nerimu širdyje laukė savo dukros, grįžtančios iš studijų užsienyje. Jos dukra kaip tik tą dieną, kai įsigaliojo visuotino karantinavimo įsakymas, turėjo parskristi iš Didžiosios Britanijos.

REKLAMA

„Man nerimą kaip mamai sukėlė tas dalykas, kad ji gali papulti galbūt su nelabai adekvačiu kontingentu į vieną teritoriją. Administracijos direktoriaus gebėjimais ir operacinio centro veikla neabejojau, nes kaip matėme per dvi valandas buvo paruošta 10 viešbučių, nors buvo planuojami 500 atvykusiųjų, bet teko apgyvendinti 800. Ir niekas nesugriuvo, tik apsauga. Apsauga žmonėms vieniems nuo kitų, nes tai yra ekstremali situacija, žmonės yra įsiaudrinę po kelionės. Juk ne visiems buvo tik trijų valandų skrydis, kiti skrido iš tolimiausių kraštų, žemynų“, – kalbėjo Donalda Meiželytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ber ar tą naktį išleistas ir tik pusantros paros galiojęs įsakymas karantinuoti visus be išimties davė daugiau naudos ar pridarė žalos? Kiek viruso buvo paskleista, kai šimtai iš užsienio grįžusių asmenų buvo autobusais gabenami į karantinavimo vietas? Kiek žmonių, kurie dar nebuvo užsikrėtę, visgi užsikrėtė?

Socialiniuose tinkluose paplito daugybės pasipiktinusių žmonių vaizdo įrašai, kuriuose buvo matomi perpildyti koridoriai, o juose grūdosi pervargę ir išsigandę žmonės. Daugelis jų net neturėjo veido apsaugos kaukių ir negalėjo perpildytose erdvėse laikytis saugaus atstumo. 

„Vieni žmonės nuvažiavo ir buvo tame kambaryje, o kiti nusprendė pasiblaškyti. Aišku, buvo tokių situacijų, kai buvo tos trinties per daug ir nežinau, kodėl iš tikrųjų kaukės nebuvo išdalintos. Bet dabar pas mus leidžiasi labai mažai keleivinių lėktuvų ir aš visiškai nesuprantu, kodėl tuos žmones pagal nurodymus reikia kišti į tuos autobusus ir nuo lėktuvo iki terminalo juos vežti būtent tuo autobusu. Nes jeigu vienas bus užsikrėtęs, tai išlipti iš to autobuso jau gali ne vienas užsikrėtęs, o dešimt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia vėlgi grįžtame prie to paties dalyko. Visus nurodymus reikia vykdyti tiksliai, bet vis dėlto su galva, nes kitaip gali nutikti labai negerų dalykų. Aš bijau, kad iš to karantinavimo ir ypač jo atšaukimo susirinkome viską, kas yra blogiausia, o žmonės vis tiek visi iškeliavo namo ir dabar visi. Nes mes pradžioje pasakėme apie vaikus bent jau, paleiskime žmones su vaikais arba žmones su specifiniais poreikiais – kam diabetas, kam specifiniai vaistai. Su psichinėmis negaliomis irgi buvo žmonių. Bet tada susilaukėme kritikos, kam čia lendame. O dabar po dienos – visi namo. Tai labai keistai atrodo“, – teigė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA

Praėjusią savaitę daug kas atrodė keistai ir ne tik Vilniaus merui. Jei Donaldos Meiželytės studentė dukra būtų grįžusi penkiomis valandomis anksčiau, ji taip būtų pakliuvusi į priverstinį karatiną kuriame nors sostinės viešbutyje. Jokių išimčių Verygos įsakymas nenumatė, nesvarbu, kad daugelis buvo iš anksto pasirūpinę atskirais butais ir maisto atsargomis, kad jiems nebūtų reikalo kelti kojos iš namų.

Kol Donaldos dukra keliavo iš Jungtinės Karalystės ir trečią valandą nakties nusileido Vilniaus oro uoste, visuotinis karantinas staiga buvo atšauktas. Garsi moteris tikino, kad jei jos dukra sugalvotų nesilaikyti karantino, ji pati pirma įskųstų ją policijai.

REKLAMA

„Suprantate, kur yra pagrindinė problema su tais, kurie atskrido dabar, ir su tais, kurie jau buvo atskridę anksčiau ir turėjo sąlytį su užsikrėtusiais ar identifikuotais viruso nešiotojais? Dabar yra apie 80 tūkstančių stebimų žmonių, kurie turėjo sąlytį su užsikrėtusiais arba atskrido iš užsienio. Jūs įsivaizduojate, kokie tai skaičiai? Tie skaičiai yra pasklidę po Lietuvą, jie nėra tik Vilniuje ar kažkokiame rajone. Žmonės grįžo iš darbų, studijų, konferencijų. Mes matome, kad čia visiems reikia suremti pečius ir pasitelkti švietimą bei pilietinį skundimą. Pilietinis skundimas yra labai gera saviraiškos forma, man ji labai patinka. Pavyzdžiui, jeigu aš žinočiau, kad mano artimiausi žmonės kažką makliavoja, aš paskambinčiau į policiją ir juos priduočiau“, – pasakojo Donalda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priduotumėt savo tikrą dukrą, jeigu žinotumėte, kad ji sugalvojo pasivaikščioti po miestą?“, – tikslinosi „Prieš srovę“ žurnalistė.

„Taip, praneščiau. Aš jai tą pasakiusi“, – tvirtino Donalda Meiželytė.

Laikykitės bent dviejų metrų atstumo ir nesibūriuokite – taip sakoma visiems. Bet kažkodėl dėl koronaviruso atvežti žmonės buvo priversti valandų valandas sausakimšuose ligoninių priėmimo skyriuose laukti tyrimo rezultatų. Tačiau šiandien Santaros klinikų infekcinių ligų centro kieme jau pastatytos karinės palapinės, kuriose žmonės jau galės laukti po vieną ir gaus vandens, šiltos arbatos.

„Tos palapinės yra pastatytos tam, kad jeigu kartais atvyktų labai didelis skaičius pacientų, o taip gali nutikti, kai nusileidžia lėktuvas, galima būtų jiems laukti savo apžiūros palapinėse, jeigu jie jau nesutilptų į priėmimo skyrių. Čia pastatytos kariškių palapinėlės, o kiekvienoje jų gali laukti vienas pacientas. Palapinės apšiltintos, žmogui ten šilta, dar duoda arbatos, vandens ir jis tiesiog ramiai tokioje aplinkoje gali sulaukti savo eilės“, – apie pokyčius pasakojo Santaros klinikų atstovė Jolanta Normantienė.

REKLAMA

Tačiau praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose plito vaizdai ne tik iš ligoninių ar karantinavimo viešbučių koridorių, bet ir iš Vilniaus oro uosto. Tiksliau, lėktuvų, kuriuose atvykusieji buvo laikomi valandų valandas, o vėliau vežami autobusais, kuriuose jiems pritrūkdavo oro. Jie daužė langus ir prašė juo išleisti, nes kažkas autobuse ir kosėjo.

Tad situacija nebuvo maloni, o apie ją plačiau laidai „Prieš srovę“ sutiko papasakoti ir iš užsienio parskridusio sūnaus tėvas Arnas. Jo sūnus, parskridęs iš Švedijos, lėktuve buvo uždarytas penkias valandas – be vandens, be galimybės pasinaudoti tualetu, be informacijos ir, žinoma, be jokių apsaugos priemonių. 

REKLAMA

„Kai jis grįžo 19 val. 15 min., juos iš lėktuvo pradėjo laipinti tik po dvyliktos valandos – po visų apieškų, keiksmų, nebuvo įmanoma su juo net susiskambinti. Vilniaus oro uoste stovėjo dar trys ar keturi lėktuvai. Per tą laiką jie negavo nei maisto, nei vandens. Buvo žmonių parskridusių ir su mažais vaikais. Pasakojo, kad lėktuve visi buvo pikti, panikavo“, – pasakojo Arnas ir pridūrė, kad per tiek laiko lėktuve, jei jame buvo nors vienas užsikrėtęs asmuo, tai visi keleiviai galėjo išlipti infekuoti.

Arnas šiandien baiminasi, kad jo sūnus tikai galėjo apsikrėsti ir piktinasi, kodėl nebuvo įmanoma žmonėms duoti bent jau veido kaukių ar informuoti išsigandusius ir pervargusius keleivius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą pokalbį su Arnu, Donalda Meiželyte, Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi ir dar daugiau šokiruojančių detalių apie praėjusios savaitės įvykius gali pamatyti vaizdo reportaže, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų