REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Santaros klinikos gydytojai teigė, kad dėl bauginančio koronaviruso dažnas savo sveikatos būklę šiuo metu stebi ypač atidžiai. Ypatingo susirūpinimo sulaukiama iš pacientų, sergančių gretutinėmis ligomis. Medikai išgirsta įvairių klausimų: ar užsikrėtimas COVID-19 onkologiniam pacientui tolygu mirčiai? Kaip, įvedus karantiną, gydomi kraujo vėžiu sergantys pacientai? Ketvirtadienio popietę VUL Santaros klinikos surengė nuotolinį pokalbį tema „Kraujo vėžys ir COVID-19“.

Santaros klinikos gydytojai teigė, kad dėl bauginančio koronaviruso dažnas savo sveikatos būklę šiuo metu stebi ypač atidžiai. Ypatingo susirūpinimo sulaukiama iš pacientų, sergančių gretutinėmis ligomis. Medikai išgirsta įvairių klausimų: ar užsikrėtimas COVID-19 onkologiniam pacientui tolygu mirčiai? Kaip, įvedus karantiną, gydomi kraujo vėžiu sergantys pacientai? Ketvirtadienio popietę VUL Santaros klinikos surengė nuotolinį pokalbį tema „Kraujo vėžys ir COVID-19“.

REKLAMA

„Kaip ir visa visuomenė, mūsų pacientai jaučia didžiulį nerimą šioje situacija. Kai kalbame apie transplantaciją, pacientams visada kyla klausimai – ar tai saugu, ar viskas pavyks gerai, ar nepritrūks vaistų, ar ląstelės atkeliaus laiku.

Tas nerimas jaučiasi, bet mes skiriama kasdien daug laiko pokalbiams su pacientais ir paaiškiname jiems situaciją, naujus faktus, kad mūsų visos tarnybos veikia, kad dedamos visos pastangos, jog gydymas praeitų sklandžiai ir paciento būklė nenukentėtų”, – sakė Vaikų onkohematologijos centro vadovė Jelena Rascon.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia iš Italijos medikų: 5 vaikams nustatytas koronavirusas

Vaikų onkohematologijos centro vadovė taip pat pasidalino gautais duomenimis iš Italijos medikų, kurie dirbo koronaviruso epicentre.

REKLAMA

„Gavome iš kolegų, iš Italijos epicentro, iš infekcijos protrūkio. Buvo užfiksuota koronaviruso infekcija keliems vaikams, kurie serga onkologiniais susirgimais. Dėkui Dievui, tie įvardinti konkretūs penki atvejai praėjo neskausmingai, tie pacientai taip smarkiai nenukentėjo nuo šios infekcijos.

Visi kolegos vieningai pabrėžė, kad imamasi nestandartinių ir neeilinių izoliacijos ir apsaugos priemonių tiek personalo, tiek tarp pacientų, kad išvengtų tos dramatiškos situacijos, jei skyriuje kažkas užsikrėstų tuo virusu ir taptų infekcijos šaltiniu kitiems pacientams ir personalui. Tokią situaciją suvaldyti būtų be galo sudėtinga“, – pažymėjo gydytoja J. Rascon.

REKLAMA
REKLAMA

Galite žiūrėti visą nuotolinį pokalbį:

Koronavirusas labai pavojingas onkologiniams ligoniams

Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vyresnioji gydytoja hematologė Rita Čekauskienė taip pat pakomentavo, kiek koronavirusas yra pavojingas suaugusiems pacientams, kurie serga onkologinėmis ligomis.

„Mūsų pacientų grupė, tiek hematologinių, tiek onkologinių yra labai heterogeniška. Yra duomenų ir prognozės, kad užsikrėtus virusu yra blogesnė situacija pacientų sergančių piktybinėmis ligomis.

Reikėtų pasižiūrėti, kad pacientai yra suaugę (įvairaus amžiaus – aut. past.) – nuo 18 metų iki vyresnių. Amžius, ne tik sveikoje populiacijoje, bet ir sergančių piktybinėmis ligomis, yra labai svarbus faktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas, buvo žiūrėta pacientų grupė turinti plaučių navikus, galbūt tai neliečia hematologijos, bet žiūrėjo bendrai į onkologinę sritį – jie yra didesnėje grupėje.

Svarstoma, kad ta pacientų grupė neretai turi kardiovaskulinės sistemos pažeidimą, ne tik dėl amžiaus, bet ir dėl taikyto gydymo, kartais dėl pačių ligų, kartais dėl komplikacijų.

Ta grupė nėra labai homogeniška, bet jos mirtingumas yra didesnis negu bendroje populiacijoje, todėl pacientus reikia labai saugoti.

Aišku, daug tokių atvejų, kad susirgtų pacientai nėra aprašyta, nes, manau, kad visos šalys tai įvertino kaip vieną iš kritinių sričių, kur reikia dėti ypatingas pastangas juos apsaugoti“, - sakė gydytoja R. Čekauskienė.

REKLAMA

Vaistų tiekimas nesutriko: gydymas tęsiamas

Pasak Santaros klinikų medikų, šiuo metu jie vadovaujasi įvairiomis rekomendacijomis, jas pritaiko tęsiant gydymą, jį atidedant ar saugant pacientus.

Santaros klinikos gydytojai teigė, kad karantino metu nesutriko vaistų tiekimas, todėl visas gydymas, kuris reikalingas – jis yra tęsiamas.

„Norisi nuraminti, kad tuos, kuriuos reikia mes gydome. Priėjimas pasikeitė – pabeldžiame į palatą, palaukiame, tuomet pacientas pasiruošia kaukę ir jie supranta, kad turime su jais kalbėti per atstumą ir juos saugoti. {...} Kai kurių pacientų sveikatą ir tyrimus aptariame nuotoliniu būdu“, – sakė gydytoja R. Čekauskienė.

REKLAMA

Gydytojai ragino pacientus kreiptis į klinikų psichologus ir su jais konsultuotis, jei jaučia psichologinę įtampą ar nerimą dėl sudėtingos koronaviruso situacijos.

Santaros klinikose koronavirusas nustatytas 10 gydytojų ir 2 slaugytojams

VUL Santaros klinikose ketvirtadienio duomenimis, koronavirusinė infekcija COVID-19 tyrimais nustatyta 10 gydytojų ir 2 slaugytojams.

Šeimos medicinos centro veikla dėl dviejų gydytojų apsikrėtimo COVID-19 nuo kovo 23 dienos teikia tik nuotolines paslaugas. Ištirti 53 kontaktiniai asmenys.

2 medikams koronavirusinė infekcija nustatyta, dirbusiems Infekcinių ligų centre. Jie nuo darbo nušalinti ir yra izoliavęsi namie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du gydytojai, dirbę Reumatologijos centre, taip pat šiuo metu yra saviizoliacijoje, kaip ir kiti didelę riziką turėję kontaktiniai asmenys.

Santaros klinikų Vaikų ligoninėje koronavirusinė infekcija nustatyta dviem medikams, saviizoliuotis turėjo 23 kolegos.

Žalgirio klinikos gydytojas, kuriam kovo 26 dieną nustatytas koronavirusas COVID-19, kovo 16 d. buvo atlikęs operaciją kartu su Vaikų ligoninės chirurgais Vaikų ligoninės operacinėje. Surinkta 13 kontaktinių asmenų, pacientui atliktas mėginys dėl COVID-19. Atsakymas dėl COVID-19 neigiamas.

Kovo 27 dieną patvirtintas užsikrėtimas COVID-19 gydytojui otorinolaringologui, kuris buvo saviizoliacijoje.

REKLAMA

Balandžio 2 d. dar dviem Reumatologijos centro gydytojams dėl kontakto su apsikrėtusiuoju COVID-19 gauti teigiami testai.

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų