REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Lietuvos gydytojų sąjunga kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl to, kaip turėti būti teikiamos paslaugos gyventojams karantino metu. Raštu prašoma priimti kelis sprendimus.

Ketvirtadienį Lietuvos gydytojų sąjunga kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl to, kaip turėti būti teikiamos paslaugos gyventojams karantino metu. Raštu prašoma priimti kelis sprendimus.

REKLAMA

Pateikiame Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos kreipimąsi:

„Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga (toliau – LGVS), įvertindama viruso COVID-19 epidemiologinę situaciją ir prognozes, reaguodama į didėjančius medicinos personalo užsikrėtimo atvejus asmens sveikatos priežiūros įstaigose (toliau – ASPĮ); suprasdama, kad šiuo metu atėjo toks laikas, kada nebeliko menamų sienų tarp įstaigų, politinių pažiūrų, principų ir kovoje su pandemija esame visi lygūs bei pasinaudodama kitų šalių taikomais sprendimais ir patirtimi, teikia šiuos siūlymus:

1. Geografiniu principu apskrityse ir didžiuosiuose miestuose numatyti po vieną (bent jau pradžioje) konkrečią stacionarinę gydymo įstaigą, kurioje būtų koncentruojami miesto ar apskrities įtariamų turinčių COVID-19 infekciją pacientų srautai, atliekamos visos diagnostinės procedūros ir gydymas, o, esant indikacijoms vidutinio sunkumo ar sunkiems atvejams, užtikrinama hospitalizacija stacionare. Tokia įstaiga visu pajėgumu dirbtų išskirtinai tik su įtariamais ir jau COVID-19 infekuotais pacientais. Šalia tokių COVID-19 stacionarinių įstaigų veiktų ir savivaldybių kuruojami mobilieji patikros punktai.

REKLAMA
REKLAMA

2. Šiose gydymo įstaigose būtų maksimaliai kaupiami visi reikiami kiekiai asmens apsaugos priemonių, diagnostinė ir medicininė įranga; taip pat jose dirbtų papildomos kvalifikacijos specialistai, tokie kaip epidemiologai, infektologai ir kt., kurie operatyviai teiktų metodines rekomendacijas epidemijos valdymo klausimais; taip pat būtų teikiama psichologinė pagalba medicinos darbuotojams.

REKLAMA

3. Likusiose ASPĮ būtų teikiamos daugiaprofilinės paslaugos gyventojams (srautus perskirsčius pagal asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiamų paslaugų profilius).

4. Gyventojai į daugiaprofilines ASPĮ (t.y. ne COVID-19 įstaigas) būtų siunčiami tik paneigus COVID-19 infekciją. Įgyvendinant aukščiau pateiktus siūlymus, būtų siekiama šių tikslų:

1. Vienoje konkrečioje įstaigoje koncentruojant COVID-19 atvejus, būtų pasiektas optimalus epidemiologinės situacijos proceso valdymas. Tokius proceso valdymo metodus taikė Kinija, Italija. Kiekvienoje apskrities rajono ASPĮ numatyti po keliasdešimt lovų būsimiems COVID-19 pacientams, steigti karščiavimo centrus ir pan. arti daugiaprofilinių ligoninių ar net jose epidemiologiniu požiūriu būtų visiškai netikslinga, net ir pavojinga.

REKLAMA
REKLAMA

2. Tokiu būdu būtų racionaliai panaudojami riboti žmogiškieji resursai, kartu juos ir maksimaliai apsaugant, taip pat būtų tikslingai ir efektyviai naudojamos medicininės priemonės ir įranga, asmens apsaugos priemonių ištekliai.

3. Dirbdami komandoje kvalifikuoti specialistai suteiktų aukščiausio lygio sveikatos priežiūros paslaugas ir tokiu būdu būtų sumažintas mirčių skaičius ne tik COVID-19, bet ir kitais susirgimais sergančių pacientų tarpe.

4. Tolygiai būtų užtikrintas daugiaprofilinių paslaugų teikimas ir nepablogėtų jų kokybė pacientams, kurie nėra COVID-19 infekuoti, nes ligonių sergamumas lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis ir kita patologija šiuo sudėtingu laikotarpiu tik padidėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, kad būtent LGVS vienijamų įstaigų darbuotojai yra pirmoje fronto linijoje su itin pavojinga infekcija „kovojantys kariai“, susiduriantys tiesiogiai su pavojais, matantys esamas problemas ir kartu įžvelgiantys galimybes, kaip jų išvengti, prašome Jūsų įvertinti aukščiau pateiktus siūlymus ir priimti sprendimus jiems įgyvendinti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų