REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

18-ąją karantino dieną Ukmergėje fiksuota dar viena, 9-oji mirtis Lietuvoje nuo koronaviruso. Tiesa, ši kartą mirtis visiškai nesusijusi su Ukmergės ligonine. Namuose mirė senyvo amžiaus vyras. Lietuvoje koronaviruso infekcija nustatyta daugiau nei 600 šimtams žmonių, tiesa, situaciją tiek ministras, tiek specialistai vertina neblogai. Vis garsiau kalbama apie sušvelnintą karantino rėžimą.

18-ąją karantino dieną Ukmergėje fiksuota dar viena, 9-oji mirtis Lietuvoje nuo koronaviruso. Tiesa, ši kartą mirtis visiškai nesusijusi su Ukmergės ligonine. Namuose mirė senyvo amžiaus vyras. Lietuvoje koronaviruso infekcija nustatyta daugiau nei 600 šimtams žmonių, tiesa, situaciją tiek ministras, tiek specialistai vertina neblogai. Vis garsiau kalbama apie sušvelnintą karantino rėžimą.

REKLAMA

Didžiausias koronaviruso židinys Ukmergėje – ligoninė. Dauguma Covid-19 infekcijos atvejų vienaip ar kitaip susiję su ligoninės pacientais ar darbuotojais. Deja, bet virusas plinta ir už įstaigos sienų. Šiandien Ukmergėje fiksuota 9-oji mirtis Lietuvoje. Senyvo amžiaus vyras mirė savo namuose.

„9-as Lietuvoje, 6-as Ukmergėje. Žmogui kovo 31 dieną buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kad jau praktiškai konstatuotų mirtį. Šis žmogus ligoninėje negulėjo kol kas, jokių sąsajų su ligonine negalima rasti. Tikrai garbaus amžiaus žmogus. Sirgo lėtine liga, aš tai manyčiau, kad ne virusas padėjo, manau, kad atėjo tam tikras laikas ir testas buvo paimtas po mirties“, – sako Ukmergės rajono Administracijos direktorius Darius Varnas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot savivaldybės, vyras daug kontaktų su kitais asmenimis neturėjo, tiesa, kaip virusas atkeliavo iki ukmergiškio, kol kas specialistai nežino.

„Jis gyveno su žmona, žmonai šiandien paimtas testas, kiek žinom, duktė apsilankydavo, duktė taip pat gyvena Ukmergėje, jau turėjo būti paimtas testas. Tas užkratas, matot, garbaus amžiaus žmogus, šiai dienai galima pasigauti bet kur. Atnešti lankantys žmonės galėjo, daugiau neturi sąsajų, iš kur gali būti. Šitas žmogus iš namų nelabai ir išeidavo“, – pasakoja D. Varnas.

REKLAMA

Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 9 asmenys, pasveiko 7. Iš viso atlikta daugiau nei 15 tūkst. testų. Gyvenvietėse vis dažniau naudojamos apsauginės, prevencinės priemonės. 

Pavyzdžiui, laiptinės dezinfekuojamos visur, kur gyvena infekcijos nešiotojai. Dezinfekuojama ne tik laiptinė, bet ir kitos bendros patalpos bei šiukšlių konteineriai. Kiek tokiomis sąlygomis gyvens Lietuva, neaišku, rytoj Vyriausybė žada pristatyti naujas mokslininkų prognozes.

Iš viso Lietuvoje patvirtinta daugiau nei 600 Covid-19 infekcijų. Vakar ištyrus beveik pustrečio tūkstančio ėminių buvo nustatyti dar 68-i nauji atvejai, šis skaičius gerokai didesnis nei prieš tai buvusį. Užvakar fiksuoti 48, pirmadienį 49, o sekmadienį 47-i nauji atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nusiteikęs optimistiškai. Esą natūralu, kad atvejų skaičius auga tada, kai didėja tyrimų skaičius.

„Rekordinis tyrimų skaičius rodo, kad vis daugiau laboratorijų įsijungia, tos pačios, kurios yra, plečiasi. Su tuo yra susijęs ir šiek tiek didesnis nustatytas atvejų skaičius, bet, noriu priminti, kad vertinant šimtą atliktų tyrimų ir iš to 100 nustatytų atvejų, procentas išlieka 2,6, tai svyravimai yra labai nedideli“, – teigia ministras Aurelijus Veryga.

Veryga prabilo ir apie taip, kaip atrodytų sušvelnintas karantino rėžimas Lietuvoje, jei situaciją gerėtų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas apie konkrečių apribojimų sumažinimą negalima kalbėti todėl, kad turim augimą, bet kur yra tiesa, mes turim ruoštis, kaip mes išeidinėsim iš karantino situacijos. Turim pradėti galvoti, kokiomis aplinkybėmis gyventojai galėtų būti plačiau išleidžiami. Atgaivinant tam tikras pardavimo vietas, galbūt viešojo maitinimo įstaigas.“

Anot Verygos, gyvenimas sušvelninus karantiną gali priminti kinišką kasdienybę. Esą galima tikėtis nuolatinių temperatūros matavimų:

„Galima taikyti tas pačias priemones, kurias šalys bandė taikyti ir taikė. Temperatūros matavimas kiekvienam atėjusiam į tam tikrą įstaigą. Prievolė turėti nosies ir burnos apsaugos priemonę, prievolė dėvėti pirštines, dezinfekuoti rankas“.

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čeplinskas ir infektologas Arvydas Ambrozaitis aiškina, kad bet koks karantino švelninimo sprendimas privalo būti gerai pasvertas. Esą Covid-19 infekcijos pikas dar nepasiektas.

„Visi norime, kad karantino sąlygos būtų sušvelnintos ar panaikintos, bet tai turėtume daryti visi kartu įvertinę ir epidemiologinę situaciją, ir mūsų piliečių elgesį, ir sąmoningumą. Tam ir yra įvestas karantinas, kad pažabotume, kad neišplistų šita infekcija labai plačiai, kur nebegalėsime jos suvaldyti“, – kalbėjo centro vadovas Saulius Čaplinskas.

„Mes matome tą didėjimą, spartėjimą, tikrai yra spartėjimas didžiulis ir kiekvieną dieną vis daugiau ir daugiau nustatoma. Greitai bus tūkstantis, gal ir daugiau. Bet kol kas sergamumas yra 18 atvejų 100 000 gyventojų, tai nėra didelis, kol kas mes nesame išskirtiniai“, – sako infektologas Arvydas Ambrozaitis.

REKLAMA

Vilniaus universitetas prognozuoja, kad infekciją savo piką Lietuvoje galėtų pasiekti gegužės pradžioje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų