REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį vyko Klaipėdos miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jame buvo aptarta uostamiestyje susidariusi situacija. Pirmiausia, pasak mero Vytauto Grubliausko, aptarta tai, kad bus visiškai uždraustas keleivių judėjimas keltais, nors keltas Klaipėda-Kylis kursuos ir toliau.

Trečiadienį vyko Klaipėdos miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jame buvo aptarta uostamiestyje susidariusi situacija. Pirmiausia, pasak mero Vytauto Grubliausko, aptarta tai, kad bus visiškai uždraustas keleivių judėjimas keltais, nors keltas Klaipėda-Kylis kursuos ir toliau.

REKLAMA

Klaipėdiškiai taip pat nutarė  „karščio kliniką“ atidaryti tuberkulioziniame uostamiesčio ligoninės skyriuje, o koronavirusu sergantiems ligoniams pasiūlyti patalpas Švėkšnos ligoninėje, jei uostamiestyje jie imtų nebetilpti.  

„Nuo šeštadienio bus uždraustas keleivių kėlimas keltais. Išskyrus vieną liniją, tai yra – Klaipėda-Kylis. Natūralu ši linija yra pati gausiausia keleiviais. Tai sprendimas toks pusinis, bet palieku tai vertinti Vyriausybei, kuri priima tokį sprendimą. Bet mums tai paprasta žinia, kad žmonių pajėgų reikės.

Gal reikės šiek tiek mažiau, bet tas postas lieka ir išlieka, todėl diskusijos, kad kažką sutaupysime žmogiškųjų resursų prasme, lieka už kadro. Bet kuriuo atveju tai yra palengvinimas, srautų sumažėjimas. Tarkime vakar iš viso buvo patikrinti 362 keleiviai, iš jų apie pusė buvo iš Klaipėda-Kylis kelto. Tai galime įsivaizduoti, kad žmonių, nuo šimto iki pusantro šimto kasdien mūsų specialistai turės patikrinti ir jie į Klaipėdą atplauks“, – sakė uostamiesčio meras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat paaiškino, kad Klaipėdos  „karščio kliniką“  svarstoma atidaryti Klaipėdos ligoninės tuberkuliozinio skyriaus patalpose, nes tai vieta, kuri visiškai atitinka reikalavimus.  O štai virusu sergančius, bet gerai besijaučiančius žmones norima siųsti į kempingus arba Švėkšną.

REKLAMA

„Svarstoma kur ir kaip būtų galima užkrėstuosius, bet nesunkiai sergančius, apgyvendinti. Kalbėta apie kempingus aplink Klaipėdą, bet taip pat kalbėta ir apie Švėkšnos gydymo įstaigą. <..> Tai būtų rezervas, poreikiui atsiradus sprendimą turėtume“, – sakė meras. 

Anot jo, svarstyti klausimai ir apie gatvių, daugiabučių valymą. V. Grubliauskas sakė, kad mobiliuose patikros punktuose paimti mėginiai ištiriami per maždaug 24 valandas, na, o kiti mėginiai kartais laukia iki trijų parų, vežami į kitus miestus.

"Laukiame laboratorijos papildymo, kai būtų galima iki 1000 tyrimų padaryti per dieną. Laukiame pajungimo. Keltų sustabdymo kontekste, kai per ekstrą laiką viską sudėliojome, ir tą vakarą [pirmadienį] viso Kylio kelto keleiviai buvo patikrinti. Bet vakar atėjo komanda iš Vilniaus, kad viskas atšaukiama, nebereikia. Taigi, per nepilną parą pasikeičia sprendimai“, – gaunamais įsakymais iš sostinės skundėsi meras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, Klaipėdoje sumažėjus krūviui, susijusiam su keltų keleivių tikrinimu, visas dėmesys bus skirtas medikų testavimui. Šiuo metu uostamiestyje koronavirusu užsikrėtę 54 asmenys, tarp jų 9 medikai ir 19 slaugytojų. 

Draus keltų ir lėktuvų keliones

Vyriausybė trečiadienį priėmė sprendimą visiškai uždrausti keleiviams vykti keltais ir lėktuvais. Taip siekiama išvengti koronaviruso plitimo šalyje. Tiesa, šie ribojimai nebus taikomi prekių judėjimui.

Nuo balandžio 4 dienos 00:00 val. draudžiama į Lietuvos Respubliką keleiviniais laivais, keltais gabenti keleivius ir jų asmeninius automobilius, išskyrus kelto maršrutą Kylis–Klaipėda–Kylis arba turint vidaus reikalų ministro, ar jo įgalioto asmens leidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma, kad nuo balandžio 4 val. 00:00 val. skrydžiai keleiviams į ir iš Lietuvos Respublikos tarptautinių oro uostų būtų vykdomi tik išdavus atskirą leidimą oro susisiekimui vykdyti.

Papildomai numatyta, kad apgyvendinimo paslaugų teikimas ir trumpalaikė nuoma pavieniams asmenims gali būti draudžiami kiekvienoje savivaldybėje atskiru savivaldybės Administracijos direktoriaus nutarimu.

Premjeras Saulius Skvernelis kiek anksčiau sakė, kad tokie draudimai leistų išvengti tolesnio koronaviruso plitimo iš kitų valstybių, kurios „šiandien yra tikrų tikriausi viruso židiniai“, nes užsienyje įstrigusiems piliečiams jau buvo duota pakankamai laiko ir galimybių grįžti namo.

REKLAMA

Ribojimai nebus taikomi prekių judėjimui. Tai reiškia, kad keltais į Lietuvą galėtų atvykti krovininis transportas, lėktuvais – gabenamos siuntos.  Lietuvoje kovo 16 dieną paskelbtas karantinas, uždarytos šalies sienos, išskyrus grįžtančius Lietuvos piliečius ir išvykstančius užsieniečius.

Taip pat iki karantino pabaigos leidžiama užsieniečiams kirsti Lietuvą tranzitu. Į šalį grįžę asmenys privalo izoliuotis 14 dienų.  Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, į Lietuvą nuo karantino pradžios specialiais skrydžiais ir keltų reisais grįžo apie 3 tūkst. piliečių – maždaug pusė visu užsiregistravusių diplomatinėse atstovybėse užsienyje.

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų