REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino sąlygomis būtina užtikrinti patikimas energijos ir ryšių paslaugas gyventojams, teigia prezidentas. 

Karantino sąlygomis būtina užtikrinti patikimas energijos ir ryšių paslaugas gyventojams, teigia prezidentas. 

REKLAMA

Gitanas Nausėda šį klausimą aptarė trečiadienį vaizdo konferencijoje su strateginių sektorių atstovais, įskaitant elektros ir dujų perdavimo sistemų operatorius, Ryšių reguliavimo tarnybą, pranešė Prezidentūra. 

„Ekstremalios situacijos ir karantino sąlygomis netrikdomas elektros, gamtinių dujų, taip pat ir ryšio paslaugų, tiekimas tampa strateginiu valstybės uždaviniu. Tai yra puiki proga įsitikinti ilgamečių investicijų į kritinę infrastruktūrą nauda“, – pranešime sako G. Nausėda.

G. Nausėda: svarbus atsparumas epidemijai ir atakoms

Prezidentas domėjosi, ar strateginę reikšmę turinčią energetinę infrastruktūrą valdančios įmonės yra pasirūpinusios darbuotojų apsauga nuo koronaviruso, ar netrūksta apsaugos priemonių, ir koks yra bendras įmonių pasirengimas atremti įvairaus pobūdžio grėsmes.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėjau įsitikinti, kad tos institucijos ir bendrovės, kurios yra atsakingos už mūsų kritinę infrastruktūrą, gerai suvokia problemos mastą ir iškylančius iššūkius. Tenka pastebėti, kad daugelis jų iniciatyviai veikė ir stiprino darbuotojų saugą, ypatingą dėmesį skirdamos atliekantiems kritiškai svarbias funkcijas“, – sakė prezidentas.

REKLAMA

Pasak prezidento, šiuo metu, kai Lietuva siekia įgyvendinti kritinės svarbos elektros tinklų sinchronizavimo su Europa projektą, itin svarbu užtikrinti strateginių objektų fizinę saugą, pasirūpinti ir apsauga nuo kibernetinių atakų, užtikrinti konkurencingą vietinę elektros gamybą.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys teigia, kad energetikoje rūpinamasi kertinių pareigybių darbuotojų sveikata ir darbo sąlygomis, galimybėmis juos tirti dėl užsikrėtimo koronavirusu prioriteto tvarka.

„Be to, aptartas įmonių pasirengimas atremti įvairias, ypač kibernetines grėsmes. (...) Dar kartą akcentuota, kad energetikos įmonės tęsia strateginių projektų įgyvendinimą numatytais terminais“, – BNS sakė E. Purlys. 

REKLAMA
REKLAMA

Viceministras: avarijų padariniai šalinami operatyviau, imamasi kitų priemonių 

Prezidentas G. Nausėda perspėjo, kad ekstremalios situacijos sąlygomis negali kartotis tokios avarijos, kai kovą elektros tiekimas buvo sutrikęs apie 250 tūkst. vartotojų.

Pasak E. Purlio, Energetikos ministerija ir įmonės patikino, kad pastarojo laiko investicijos į infrastruktūrą ir kritiškai svarbių darbuotojų kompetenciją leidžia garantuoti nepertraukiamą energijos tiekimą vartotojams, susiklosčius ypač nepalankioms sąlygoms, pavyzdžiui, praėjus uraganui „Laura“. 

Jo teigimu, nepaisant didelio „Lauros“ poveikio, šįkart „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) nutrauktą tiekimą pavyko atkurti kur kas operatyviau nei anksčiau. Be to, imamasi ir kitų priemonių, kad kartojantis audroms, jų poveikis elektros tinklams būtų minimalus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Planuojame toliau teikti prioritetą oro linijų kabeliavimui (požeminių kabelių tiesimui – BNS) bei taip pat įvesti naują teisinį reguliavimą dėl pavojingų medžių apibrėžimo ir jų iškirtimo elektros tinklų apsaugos zonose. Tai yra, kad arti oro linijų esantys medžiai būtų iškertami pirmiausiai ir turbūt nuo ko pradėtume, tai nuo valstybiniuose miškuose esančių oro linijų“, – sakė E. Purlys. 

Prezidentas: žaliavų pigimas turi atsispindėti ir vartotojų sąskaitose 

Prezidentas G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad, šiuo metu rinkoje nusistovėjus istoriškai žemiausiai elektros ir dujų kainai, tai turi atsispindėti ir galutinių vartotojų sąskaitose.

REKLAMA

„Gavome visų pareigūnų, įskaitant ir energetikos ministrą, patikinimą, kad, jau liepos mėnesį perskaičiuojant elektros energijos kainas, bus galima tikėtis jų sumažėjimo visiems namų ūkiams. Tai būtų nedidelė, tačiau veiksminga parama Lietuvos žmonėms“, – sakė šalies vadovas.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas praėjusią savaitę užsiminė BNS, kad biržoje sumažėjus didmeninei elektros kainai, iki metų vidurio gali būti perskaičiuota jos kaina buitiniams vartotojams. Paprastai elektros kaina peržiūrima kartą per metus ir įsigalioja nuo sausio. 

Tuo metu Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) narys Renatas Pocius šią savaitę BNS teigė, kad dabartinės žemos kainos rinkoje gali išsilaikyti iki metų pabaigos, o elektra namų ūkiams, preliminariais vertinimais,  nuo liepos gali pigti iki 10 proc. Jis neatmetė galimybės, kad nuo liepos vartotojams mažiau kainuotų ir šiemet sausį jau pigusios gamtinės dujos. 

REKLAMA

Viceministras E. Purlys teigė, kad tiksliai pasakyti, kiek galėtų atpigti elektra nuo liepos, galima bus šiek tiek vėliau. 

„Rinkos kainos pokytis tikrai bus įvertintas mažinant elektros energijos kainas nuo liepos 1 dienos. (...) Reikia turbūt ne tik šių trijų mėnesių, bet dar kažkurio laiko tendencijas sekti ir po to jas atspindėti kainų mažinime“, – sakė E. Purlys.

Trečiadienį kalbėdamas apie telekomunikacijų stiprinimą prezidentas nurodė, kad viešieji tinklai turi prisitaikyti prie padidėjusių duomenų ir skambučių srautų. Todėl būtina sustiprinti elektroninių ryšių pajėgumų kontrolę.

G. Nausėda taip pat atkreipė dėmesį į nepatenkinamą Kritinio ryšio tinklų būklę. Jo nuomone, technologiškai atsilikę greitosios pagalbos, policijos ir kitų tarnybų bei strateginių įmonių tinklai turi būti atnaujinti, pritaikyti gauti vaizdo duomenis ir sujungti į vieną tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų