REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Vilnius nušvito Italijos vėliavos spalvomis (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Antradienio vakarą Lietuva išreiškė solidarumą su Italija, paskelbusia nacionalinį gedulą dėl mirusiųjų nuo koronaviruso.

22

Antradienio vakarą Lietuva išreiškė solidarumą su Italija, paskelbusia nacionalinį gedulą dėl mirusiųjų nuo koronaviruso.

REKLAMA

Sutemus Vilniuje Italijos vėliavos spalvomis nušvito katedros bokštas, Trijų Kryžių paminklas, Valdovų rūmai, Krašto apsaugos ministerija.

Ant Prezidentūros pastato fasado suplevėsavo Italijos vėliavos instaliacija su užrašu „Siamo con voi!“ (it. „Mes su jumis!“) ir nuskambėjo trimitininko, Lietuvos kariuomenės orkestro muzikanto Dariaus Krukonio atliekama daina „Con te partiro“, pranešė Prezidentūra.

Prezidentas Gitanas Nausėda su Europos Sąjungos šalių lyderiais antradienį išreiškė užuojautą Italijos vadovui ir šalies žmonėms.

„Dabar kaip niekad svarbu suprasti, kad pirmiausia mes esame žmonės, tik tada esame lietuviai, italai, ispanai...

Pandemija jau rauna gyvybes Lietuvoje. Tuo pat metu esame kupini užuojautos italų tautai. Italija šiuo metu išgyvena tikrai tragišką laikotarpį. Koronavirusas yra negailestingas – šioje šalyje jis nusinešė daugiau nei 12 000 gyvybių. Užsikrėtusiųjų jau daugiau nei 100 000.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Italijoje paskelbta Nacionalinė gedulo diena. Mes nenorime likti nuošalyje, todėl mano ir mano komandos iniciatyva suorganizavome šios dienos paminėjimą. Italijos vėliavos spalvomis nušvito Prezidentūra, Vilniaus katedros bokštas, Trijų Kryžių paminklas, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Krašto apsaugos ministerija.Italija, Lietuva – su tavimi! Siamo con voi!“, – „Facebook'e“ rašė prezidentas G. Nausėda.

REKLAMA

Nuo koronaviruso šioje šalyje mirė daugiau nei 12 tūkst. žmonių.

Italija gedi aukų

Italija antradienį tylos minute ir vėliavų nuleidimu iki pusės stiebo išreiškė gedulą dėl šalyje nuo COVID-19 mirusio žmogaus, koronaviruso pandemijai dramatiškai pakeitus gyvenimą šioje Viduržemio jūros regiono valstybėje.

60 mln. gyventojų turinčioje Italijoje užregistruota beveik trečdalis visame pasaulyje nustatytų žmonių, kuriems buvo patvirtinta COVID-19 infekcija, mirties atvejų.

Gedulo diena pažymimas mėnuo, per kurį Italijoje dėl vienos katastrofos mirė daugiausiai žmonių nuo pat Antrojo pasaulinio karo.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą koronavirusas Italijoje buvo aptiktas vasario pabaigoje, netoli šiaurinio Milano miesto, o paskui staigiai išplito, todėl ligoninės nebeįstengė suteikti reikiamos pagalbos visiems kritinės būklės pacientams.

Šiuo metu Italijoje intensyvioji slauga teikiama beveik 4 tūkst. COVID-19 pacientų.

Šis virusas „sužeidė visą šalį“, sakė Romos merė Virginia Raggi, kunigui perskaičius maldą už mirusiuosius ir visoje šalyje pagerbus aukas tylos minute.

„Drauge mes tai išgyvensime“, – sakė ji per ceremoniją prie Romos merijos.

Vatikanas, demonstruodamas solidarumą, taip pat iki pusės stiebo nuleido savo geltonos ir baltos spalvų vėliavas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada vėl viską paleisime?

Italijos vyriausybė prieš tris savaites įvedė beprecedentes karantino priemones viruso plitimui stabdyti. Šiuo metu užsikrėtusiųjų šalyje oficialiai yra per 100 tūkstančių.

Beveik viso verslo uždarymo finansinė kaina gali įstumti Italijos ekonomiką – kuri pernai buvo trečia Europos Sąjungoje – į didžiausią per kelis dešimtmečius recesiją.

Pirmadienį vyriausybė nusprendė pratęsti karantiną bent iki balandžio vidurio.

Parduotuvės ir restoranai tikriausiai pradės dirbti ne anksčiau kaip gegužę ir nė vienas pareigūnas nenori prognozuoti, kada gyvenimas galėtų vėl tapti toks, koks buvo vos prieš mėnesį.

REKLAMA

Italijos stambiojo verslo asociacija „Confindustria“ prognozuoja, kad bendra šalies produkcija sumažės 6 proc., jei pandemija neatslūgs iki gegužės pabaigos.

„Confindustria“ nurodo, kad kiekviena tolesnė savaitė nurėžtų po dar 0,75 proc. nuo Italijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Stambiosios kompanijos šiauriniame Bergamo rajone, kur mirtingumas yra tarp didžiausių pasaulyje, su nerimu vertina savo ilgalaikes perspektyvas.

„Gal ir teisinga pasakyti „Viską uždarykite“, bet tai nėra tvaru amžinai“, – laikraščiui „Il Fatto Quotidiano“ sakė asociacijos Bergamo skyriaus prezidentas Stefano Scaglia (Stefanas Skalja).

„Realus, sudėtingas dalykas, kurį reikia padaryti – ir kurio, regis, niekas nedaro – tai pabandyti suvokti, kaip vėl galime viską paleisti“, – sakė jis.

REKLAMA

Romos merė antradienį pabrėžė, jog visiems būtina „likti namie, kad visi būtume išgelbėti“.

„Privalome tai daryti dėl visų, kas neteko gyvybės, ir visų, kas rizikuoja savo gyvybe dirbdami dėl visų mūsų“, – sakė V. Raggi.

Tačiau Milano Luigi Sacco ligoninės infekcinių ligų skyriaus vadovas sakė, kad į ateitį žvelgia su tam tikra viltimi.

„Mums susidarė įspūdis, kad [pandemija] silpnėja“, – Italijos radijui sakė Massimo Galli.

Italija pirmadienį pranešė apie 812 naujų mirties atvejų. Šalies vienos paros aukų rekordas – 969 mirties atvejai – buvo užfiksuotas penktadienį. Tai didžiausias vienos dienos aukų skaičius vienoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų