REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Dar prasidėjus COVID-19 protrūkiui Kinijoje mus pasiekdavo intensyviai dezinfekuojamų izoliuotų miestų gatvių vaizdai. Tokių prevencinių priemonių imtasi ir Lietuvoje. Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kada tokį vaizdą būtų realu pamatyti masiškai šalies miestų gatvėse.

117

Dar prasidėjus COVID-19 protrūkiui Kinijoje mus pasiekdavo intensyviai dezinfekuojamų izoliuotų miestų gatvių vaizdai. Tokių prevencinių priemonių imtasi ir Lietuvoje. Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kada tokį vaizdą būtų realu pamatyti masiškai šalies miestų gatvėse.

REKLAMA

Nors kai kuriuose miestuose jau pradėtas intensyvesnis viešų vietų plovimas ir dezinfekcija, vis dėlto oficialių rekomendacijų, kaip pasirodo, dėl to pateikta nėra.  

„Konkrečios Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos šiuo  klausimu nėra, tad sprendimus priima tik pačios savivaldybės“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Paklausta, ar tokiam sprendimui didžiausią įtaką turi užsikrėtusiųjų mastas toje aplinkoje, pašnekovė sutiko, kad tai atrodytų logiška.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors tokių rekomendacijų pagal tam tikrą epidemiologinę situaciją nėra, kuo daugiau aplinkoje serga žmonių ir kai virusas jau plinta nuo žmogaus žmogui ir nebėra tik įvežtiniai atvejai, užsikrėtimas virusu ir jo išbuvimas išorinėje aplinkoje yra žymiai didesnis. Juo labiau tai yra aktualu, jei žmonės nėra savęs izoliavę. 

REKLAMA

Žinant, kad virusas aerozoliniame pavidale gali išsilaikyti iki 2–3 valandų, jam teoriškai nusėdus ant šaligatvio tose šalyse, kur ypač aukštas sergamumo lygis, bandoma tą virusą išplauti, kad žmonės su batais neperneštų. Kita vertus, žmonės juk pratę grįžę namo išorinius drabužius nusiimti, batus nusiauti“, – pastebėjo specialistė.

Ji priminė, kad kinai išorinę aprangą ir batus dezinfekuodavo, tačiau kartu pridūrė, kad ten yra didesnė žmonių populiacija, kiti ypatumai, tad mūsų šaliai tai dar nebūtų aktualu. 

Neaišku, kaip virusas „elgiasi“ lauke

Kita vertus, D. Razmuvienės pastebėjimu, iki galo nėra aišku, kiek koronavirusas aplinkoje išbūna gyvybingas.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutiniais mokslininkų duomenimis, virusas aerozoliniu pavidalu aplinkoje išsilaiko iki 3 valandų. Ant įvairių paviršių, pavyzdžiui, varinių – iki 4 val., ant kartono – iki 24 val., ant plastiko, nerūdijančio plieno – nuo 2 iki 3 parų. Tačiau tai yra duomenys, kurie gauti iš laboratorijos, kur atliekami specifiniai tyrimai. Kaip tas virusas elgiasi atviroje aplinkoje, lauke, labai atsargiai turėtų būti tokie dalykai vertinami. 

Matyt jis gali išsilaikyti ir lauke, jei nėra vėjo. Taip pat yra žinoma, kad virusui labai patinka temperatūra +20 ir 40 proc. drėgmė, tad jam išlikti gyvybingam ore galimybė yra. Tačiau niekas gerai nežino, kaip virusas pasielgs aplinkoje“, – kalbėjo NVSC specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl ir visi purškimai, dezinfekavimai, jos nuomone, visų pirma sveikintini nebent dėl to, kad taip nuplaunamos dulkės, nes kartu su jomis į orą gali pakilti ir įvairūs sukėlėjai.

Vilniuje jau dezinfekuoja

Paklausta, ar reikia dezinfekuoti miestų gatves, šaligatvius, parkus, kitas viešas vietas, vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė antradienį spaudos konferencijoje patvirtino, kad tarptautinių organizacijų rekomendacijų paskelbta nėra.

„Savivaldybės gali priimti bendrai tokius sprendimus. Šaligatvių ir gatvių sprendimas naudojant dezinfekcines priemones tikrai nėra kažkas blogo, bet tai yra kiekvienos savivaldybės sprendimas. Vis tik norėtųsi akcentuoti, kad asmenų bendravimas, kontaktas yra svarbiausias šios ligos plitime, tad kontaktų ribojimas ir tinkama asmens higiena yra pati svarbiausia, kai kalbame apie viruso plitimo ribojimą“, – pabrėžė ji.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ dar praėjusią savaitę informavo, kad bus dezinfekuojamos ne tik sostinės viešosios erdvės, bet ir gatvės. Dezinfekcinis gatvių plovimas pirmiausia bus vykdomas miegamuosiuose rajonuose ir centrinėje miesto dalyje, kur kertasi didžiausi transporto ir pėsčiųjų srautai.

Dezinfekuoti gatves nuspręsta ir Ukmergėje, po to, kai čia dėl išplitusio koronaviruso imta svarstyti griežtesnių apribojimų galimybė. Apie dezinfekuojamas viešąsias vietas buvo pranešusi ir Vilkaviškio savivaldybė.

Kaunas ir Klaipėda dar ruošiasi

Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Paulius Keras portalą informavo, kad praėjusią savaitę Kaune paleistas gatvių laistymas (be dezinfekcijos), kad būtų sumažintas dulkėtumas, tarša kietosiomis dalelėmis ir jų poveikis kvėpavimo takams, alergijoms.

REKLAMA

„Nuo pirmadienio su „Kauno švara“ sutarta pradėti viešojo transporto stotelių stoginių dezinfekciją (iki šiol didelės „Švaros“ pajėgos rimtai dirbo Kulautuvoje, tad atlikus didžiuosius darbus ten, imasi kitų darbų). Taip pat jau penktadienį „Švara“ savo ruožtu ėmėsi dažniau dezinfekuoti buitinių atliekų konteinerius.

Taip pat duotas nurodymas pasiruošti gatvių dezinfekcijai, tačiau kol kas tiksli darbų pradžios data nenumatyta. Konsultuojamės su visuomenės sveikatos specialistais, stebim situaciją ir svarstome, ar pradėti būtent nuo gatvių, ar nuo parkų takų ir kitų viešųjų erdvių, kur fiksuojama didžiausia pėsčiųjų koncentracija. Be to, daug lems ir oro sąlygos, nes per lietų tokie darbai neduoda reikiamo efekto", – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priduriama, kad visos laiptinės jau dabar valomos naudojant dezinfekcines medžiagas.

„Nuo šios savaitės pradėta laiptinių dezinfekcija visuose 500 Kauno butų ūkio administruojamų namų. Dezinfekuojamos bus visų administruojamų namų laiptinės (ir tų kuriuose laiptinę valo patys gyventojai). Taip pat bus pasitelkta papildoma dezinfekcija – laiptinės išpurškimas dezinfekcinėmis medžiagomis.

Kaune išdezinfekuotos visos požeminės perėjos. Nes tai irgi didesnio žmonių tankumo vieta. O kitą savaitę planuojam jau kreiptis į visus administratorius ir bendrijas siūlydami pradėti privalomą dezinfekciją. Kam prireiks pagalbos tai įgyvendinant, stengsimės užtikrinti „Kauno švaros“ paslaugas", – informavo P. Keras.

REKLAMA

Klaipėdos savivaldybė skelbė neseniai įsigijusi keturias gatvių ir šaligatvių valymo mašinas, kuriomis siurbia, plauna dulkes, bet gatvių ir šaligatvių kol kas dar taip pat nedezinfekuos. Dėl to planuota spręsti šią savaitę.

Vilniaus savivaldybė primena, kad tam, jog būtų sumažinta tikimybė užsikrėsti virusu nuo įvairiausių mieste esančių paviršių, daugelis pasaulio šalių plečia dezinfekavimo zonas – gatvės ir šaligatviai periodiškai dezinfekuojami Pietų Korėjoje, Kinijoje, Irane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Sakartvele ir daugelyje kitų valstybių. 

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų