REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Respublikinė Klaipėdos ligoninė primena, kad šalyje įvedus ekstremalią padėtį įstaigoje uždraustas pacientų lankymas, sustabdytos planinės operacijos, ambulatorinės ir kitos paslaugos. Vis dėlto nors ligoninė yra numatyta kaip rezervinė priimti koronavirusu sergančius pacientus, apsaugos priemonių ji sako neturinti pakankamai.

Respublikinė Klaipėdos ligoninė primena, kad šalyje įvedus ekstremalią padėtį įstaigoje uždraustas pacientų lankymas, sustabdytos planinės operacijos, ambulatorinės ir kitos paslaugos. Vis dėlto nors ligoninė yra numatyta kaip rezervinė priimti koronavirusu sergančius pacientus, apsaugos priemonių ji sako neturinti pakankamai.

REKLAMA

Įstaiga primenanti, kad šiuo metu ligoninėje teikiama tik skubi medicinos pagalba, jei reikia, guldant pacientus į ligoninę.

„Respublikinė Klaipėdos ligoninė yra rezervinė, todėl nuo pirmų karantino šalyje įvedimo dienų reorganizuojamas įstaigos darbas taip, kad būtų galima priimti koronavirusu infekuotus pacientus.

Padaugėjus infekuotų pacientų labai svarbus yra jų išrūšiavimas, todėl prie Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus pastatyta palapinė, kurioje matuojama temperatūra. Pacientai, kuriems įtariama koronavirusinė infekcija nukreipiami pro vienas duris, kurie neturi įtariamos infekcijos – pro kitas duris. Tai svarbu siekiant užtikrinti medikų ir žmonių saugumą", – rašoma ligoninės pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ligoninės ekstremalių situacijų valdymo tarybos planą, jeigu ligoninei tektų gydyti koronavirusu užsikrėtusius pacientus, tam numatytos vietos naujajame ligoninės korpuse, kuris nėra visiškai atskirtas nuo kitų ligoninės korpusų (ligoninė nėra projektuota infekcijos ligoms gydyti).

REKLAMA

Pasiruošusi priimti 15 pacientų

Iš viso ligoninėje paruošta 15 palatų, kuriose yra 40 lovų. Guldant palatoje po vieną pacientą, ligoninė pasirengusi priimti 15 sergančiųjų koronavirusine infekcija.

Pabrėžiama, kad esant tokiai epidemioliginei situacijai, pasaulinei pandemijai ir karantinui, labai svarbūs žmogiškieji resursai.

„Vienkartinių apsaugos priemonių ligoninė turi tik kasdienei savo veiklai, teikti skubią pagalbą ir gydyti COVID-19 neinfekuotus pacientus, tačiau jeigu reikėtų priimti koronavirusu užsikrėtusius pacientus, priemonių nepakaktų.

REKLAMA
REKLAMA

Padaugėjus infekuotų pacientų jų užtektų tik vienai dienai, o tai tikrai neužtikrins medikų saugumo. Nerimą kelia tai, kad pradėjus ligoninėje gydyti infekuotus pacientus ir pasibaigus apsaugos priemonėms, gali nebebūti kam jų gydyti. Personalas be apsaugos priemonių neis prie infekuotų pacientų arba patys bus pasmerkti užsikrėsti“, – atkreipiamas dėmesys pranešime.

Priima pacientus iš kitų ligoninių

Respublikinė Klaipėdos ligoninė siūlo pagalbą priimdama kitų gydymo įstaigų, kuriose dėl išplitusios infekcijos, uždaryti skyriai, pacientus.

Nuo šiandien, Jūrininkų ligoninėje uždarius chirurgijos skyrių, visi chirurginiai pacientai gabenami į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Taip pat teikiama pagalba pacientams dėl COVID-19 infekcijos uždarius Klaipėdos universitetinės ligoninės Akių ligų, Ausų-nosies- gerklės ir pulmonologijos skyrius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

COVID-19 infekcija užsikrėtę pacientai mieste gydomi Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcijos departamente, kuris pastatytas ir įrengtas infekcinių ligų gydymui ir kuriame teigiama yra 200 lovų.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų