REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

16-oji visuotinio karantino diena. Sostinėje patvirtintas aštuntas mirties nuo koronavirusinės infekcijos, o oficialiai sergančiųjų Lietuvoje daugiau nei pusė tūkstančio. Tiesa, yra ir gerų žinių. Klaipėdoje greitaisiais testais pradėti tikrinti grįžusieji keltais. Atsiranda ir daugiau pasveikusiųjų, štai 6 tokie iš ligoninės antradienį paleisti Klaipėdoje, daugėja ir tų, kurie baigia sveikti ir laukia, kada bus paleisti arba jau leidžia laiką namuose.

16-oji visuotinio karantino diena. Sostinėje patvirtintas aštuntas mirties nuo koronavirusinės infekcijos, o oficialiai sergančiųjų Lietuvoje daugiau nei pusė tūkstančio. Tiesa, yra ir gerų žinių. Klaipėdoje greitaisiais testais pradėti tikrinti grįžusieji keltais. Atsiranda ir daugiau pasveikusiųjų, štai 6 tokie iš ligoninės antradienį paleisti Klaipėdoje, daugėja ir tų, kurie baigia sveikti ir laukia, kada bus paleisti arba jau leidžia laiką namuose.

REKLAMA

Į Klaipėdos uostą toliau plaukia keleivių pilni keltai. Atvykusiems visuomenės sveikatos specialistai kartu su kareiviais ne tik matuoja temperatūrą ar suteikia konsultacijas. Antradienį startavo naujiena. Beveik visi keleiviai uosto teritorijoje sodinami į specialius autobusus ir vežami prie išėjimo vartų.

Ten dirba punktas, kur paimamas kraujas ir atliekami greitieji koronaviruso testai. Jie per 10–15 minučių pateikia atsakymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Baisu. Kažkaip labai čia didelis judesys.“

„Tyrimus atliko ir viskas. Iš nosies ir iš gerklės. Nieko, sakė ateis atsakymas po 24 valandų.“

REKLAMA

„Nejauku, nejauku. Per daug dėmesio ir žmonės su tais kostiumais. Man atrodė labai nejaukiai.“

„Jeigu yra teigiamas, tada pakartotinai tiems žmonėms yra imami tepinėliai iš nosiaryklės. Jeigu neigiamas, žmonės važiuoja saviizoliacijai į savo gyvenamąją vietą. Jeigu jie neturi galimybių izoliuotis, tada jie yra savivaldybės vežami į paskirtus viešbučius“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovas Raimundas Grigaliūnas.

Greitieji testai nėra patikimi, mat koronavirusą nustato tik sergantiems tam tikrą laiką ir esant tam tikroms sąlygomis. Jais dabar tikrinami visi grįžę, išskyrus aktyviai dirbantys sunkvežimių vairuotojai, kurie praktiškai neišlipa iš transporto priemonių ar kelto įgulos nariai, kurių pamaina nesikeičia. Taip pat netikrinami problemų sukeliantys girti asmenys. Tam, kad tokių būtų kuo mažiau, keltuose grįžtančiuose į Lietuvą alkoholis jau nepardavinėjamas. Tiesa, visiškai išvengti prisigėrusiųjų nepavyksta.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais žmonės jau ateina išgėrę į laivą arba atsineša savo alkoholį. Jeigu mes pamatome, kad jie vartoja alkoholį viešoje laivo vietoje, tai mes netgi konfiskuojame. Elgesys yra netinkamas, garsus kalbėjimas ir šūkavimas, visokios frazės, kurios nepuošia mūsų piliečių“, – pasakoja keltų įmonės atstovas Vaidas Klumbys.

Keltų įmonės neslepia, kad norinčiųjų grįžti netrūksta, mat bilietai tam tikriems reisams išparduoti kelioms savaitėms į priekį. Esą daugiausia keltais grįžta užsienyje dirbantys gyventojai.

Klaipėdoje yra ir gerų naujienų. Iš universitetinės ligoninės išleisti 6 Covid-19-a infekciją turėję pacientai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„6 pasveiko ir 4 jau ant ribos visiško pasveikimo, tarp tų nemažų problemų ir nemažų bėdų yra ir šviesių dalykų, džiaugiamės, kad tie 6 pasveikę bus išleisti, gal jau ir yra išleisti“, – teigia Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Pasveikę ar sveikstantys gyventojai džiaugiasi, kad jiems pavyko išvengti sunkiausios ligos formos. Santaros klinikose buvusi, dabar jau namuose sveikstanti Justina dėkoja gydytojams.

„Tikrai geriau. Ir niekieno kito, o gydytojų dėka. Mano būklė nebuvo sunkiausia, gaila, kad nebuvo ir toji pati lengviausia kaip pusės pusės visų susirgusiųjų, kurie buvo arba nuo pat pradžių paleisti namo gydytis su nuotoline kontrole, arba buvo šiek tiek laiko pagulėję ir išleisti anksčiau už mane“, – kalbėjo pacientė Justina Ragauskaitė.

REKLAMA

Justina – 10 oficialiai nustatyta Covid-19 pacientė Lietuvoje. Mergina su virusu kovoja jau 17 dienų ir baigia pasveikti. Ji stebisi, kad dalis tautiečių vis dar nesuvokia situacijos rimtumo:

„Jutau raumenų ir kaulų skausmus, o psichologiškai tai jutau gailestį medikams ir nerimą sulig kiekviena diena girdimu intensyvėjančiu veiksmu už palatos durų. Galiu patikinti, kad ligoninėje ir ypatingai tie, kuriems tiekiamas deguonis, ventiliuojami plaučiai, juoktis nelabai išeina, raginčiau suvokti, kad tai tikra.“

O susirūpinti yra dėl ko. Antradien5 Lietuvoje patvirtintas dar vienas mirties nuo koronaviruso atvejis. Asmuo mirė Santaros klinikose. Jis priklausė rizikos grupei. Iš viso Lietuvoje jau mirė 8 žmonės, pasveiko 7. Atlikta daugiau nei 11 tūkstančių testų.

REKLAMA

Ligoninėse guli daugiau nei 100-as pacientų, penktadalis atvejų sunkesnių. Nors atvejų daugėja nuolatos, oficialiai šiuo metu Lietuvoje serga daugiau nei pusė tūkstančio – 533 gyventojai. Vakar atlikus beveik 1400 testų buvo nustatyti 49 atvejai. Naujų atvejų skaičius kiekvieną dieną šokinėja. Užvakar buvo fiksuoti 47, Šeštadienį 55, o penktadienį 37 Covid-19 atvejai.

Nors atvejų augimo greitis išlieka stabilus, epidemiologai prognozuoja, kad blogiausią vaizdą išvysime balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje.

„Kai kurie mokslininkai mano, kad mes turėsime pakankamai didelį plitimą artimiausias dvi savaites, kai kurie modeliai teigia, kad mes turėsime piką pasiekę 10-ąją epidemijos savaitę nuo pirmo ligos atvejo. Ir tai galėtų būti balandžio pabaiga, gegužės pradžia“, – sako Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, sunkiausia situacija tose regionuose, tuose miestuose, toje pačioje Ukmergėje. Dar tiktai yra 18 medikų sergančių, bet jau girdime, kad skelbiami kiti skaičiai, tai turi būti patvirtina oficialiais pranešimais. Aišku, tai yra grėsmė, būtent tai yra slaugos skyriuje likę gydomi pacientai. Jiems rizika yra didžiausia“, – pasakoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Tam, kad žmogus būtų laikomas pasveikęs. Jam su 24-ių valandų pertrauka turi būti atlikti du Covid-19 testai. Abu jie turi būti neigiami. Tokį testą galima atlikti tik po 14 dienų nuo ligos patvirtinimo ir tada kai žmogus nekarščiuoja mažiausiai 3 paras.

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų