REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai antradienį svarstė, ar pritarti prezidento siūlymui Darių Jauniškį skirti Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriumi antrai kadencijai. Nenumatyto Seimo posėdžio metu vyko tik šio siūlymo pateikimas. Jo metu netrūko aistrų – buvo svarstoma, ar prezidentas nėra spaudžiamas skirti D. Jauniškį antrai kadencijai, o V. Bakas VSD vadui grąžino iš jo gautą apdovanojimą.

Parlamentarai antradienį svarstė, ar pritarti prezidento siūlymui Darių Jauniškį skirti Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriumi antrai kadencijai. Nenumatyto Seimo posėdžio metu vyko tik šio siūlymo pateikimas. Jo metu netrūko aistrų – buvo svarstoma, ar prezidentas nėra spaudžiamas skirti D. Jauniškį antrai kadencijai, o V. Bakas VSD vadui grąžino iš jo gautą apdovanojimą.

REKLAMA

Seimas po pateikimo pritarė D. Jauniškio atleidimui, paskyrimas bus svarstomas kitame Seimo posėdyje.

Darius Jauniškis savo darbais įrodė, kad yra strategiškai mąstantis ir ryžtingas vadovas. Tikiu, kad jis užtikrins, jog VSD tęstųsi reikalingos permainos, veikla būtų efektyvesnė, daugėtų atvirumo visuomenei“, – pirmadienį pateikdamas šią kandidatūrą pranešime teigė Gitanas Nausėda.

D. Jauniškio kandidatūra į VSD vadovus pateikta iškart po to, kai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas priėmė sprendimą dėl žvalgybos tarnybos veiklos.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinęs pranešėjo pateiktą informaciją, komitetas paskelbė, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino jį atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

REKLAMA

Prezidentūros pranešime pirmadienį pažymima, kad G. Nausėda atkreipė dėmesį į tai, jog D. Jauniškio vadovavimo metu buvo parengta ir patvirtinta nauja VSD veiklos strategija, o kartu su Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu – ir Žvalgybos pareigūnų etikos kodeksas.

Prezidentūros teigimu, VSD išplėtė savo veiklai reikalingą infrastruktūrą, ėmė daugiau remtis moderniais technologiniais sprendimais, o per penkerius metus nuo 44 iki 62 proc. išaugo visuomenės pasitikėjimas VSD.

Svarstė, ar prezidento nešantažuoja

Eugenijus Gentvilas teigė palaikantis D. Jauniškio antrąją kadenciją, bet siūlė nepamiršti ir VSD padarytų klaidų, kai D. Jauniškis pasirašė ataskaitą, kad koncernas „MG Baltic“ paskyrė Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį, nors, pasak politiko, aprašomu laikotarpiu E. Masiulis net nekandidatavo. J. V. Žukas pripažino, kad visos institucijos, tarp jų ir VSD, daro klaidų.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet iš klaidų mokomės“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Petras Gražulis klausė, ar prezidentas laisva valia skiria D. Jauniškį antrai kadencijai. Seimo narys svarstė, ar G. Nausėda nėra spaudžiamas skirti D. Jauniškį, nes VSD tikrino prezidento aplinką rinkimų kampanijos metu.

„Prezidentas laisvas priimti sprendimą, tai jo laisvas apsisprendimas. Jis įvertino situaciją, ja domėjosi, matė ataskaitas, kadangi tai lietė jį asmeniškai, <...> galiu užtikrinti, kad jis laisvai priėmė sprendimą nieko nespaudžiamas ir ne šantažuojamas“, – kalbėjo J. V. Žukas.

Dainius Gaižauskas teigė, kad palaikys ir D. Jauniškio atleidimą, ir paskyrimą antrajai kadencijai. Jo teigimu, ne veltui skandalas apie G. Nausėdos aplinkos tikrinimą kilo prieš D. Jauniškio kadencijos pabaigą. Seimo narys dar kartą priminė, kad parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nerado jokių VSD veiklos pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bakas grąžino apdovanojimą 

D. Jauniškis sakė prieš pirmąją kadenciją jam buvo sunku prognozuoti, kokie iššūkiai, pareigos ir darbai laukia vadovaujant VSD.

„Džiaugiuosi, kad žingsnis po žingsnio pavyko suformuoti puikią komandą, su ja pradėti progresyvius pokyčius ir užtikrinti efektyvią žvalgybos veiklą“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Jis pažymėjo, pažymėjo, kad žvalgyba yra be galo svarbi valstybės raidai. D. Jauniškis džiaugėsi Valstybės gynimo taryboje patvirtinta VSD ataskaita, pakilusiu visuomenės pasitikėjimu ir pagerėjusi bendradarbiavimu su įvairiomis institucijomis, tarp jų – ir Seimu.

„Deja, ne visais laimėjimais galime garsiai dalintis, bet didžiuotis tikrai turime kuo“, – teigė VSD vadovas.

REKLAMA

Mykolas Majauskas klausė, kaip užtikrinti, kad saugumo darbuotojai po tarnybos išliktų lojalūs Lietuvos valstybei.

D. Jauniškis pastebėjo, kad dauguma buvusių VSD vadovų yra bedarbiai, tačiau departamentas stengiasi po jų tarnybos rasti jiems veiklos VSD.

Stasys Tumėnas klausė, ką D. Jauniškis mano apie V. Bako elgesį, kai jis nuo NSGK slėpė informaciją ir pateikė ją tik vėliau.

„Nelabai galėčiau komentuoti politikų veiksmų ir nesiruošiu to daryti. Mano giliu įsitikinimu, kiekvieni rinkimai pritraukia labai didelį dėmesį valstybių ir išorės veiksnių, kurie rimtai žiūri, kaip pakenkti mūsų valstybei“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Vytautas Bakas teigė, kad vertino D. Jauniškio darbą, kol, pasak politiko, paaiškėjo, kad D. Jauniškis žodiniu paliepė sekti „niekuo dėtus“ visuomenės veikėjus. V. Bakas Seimo salėje D. Jauniškiui grąžino iš jo rankų prieš kurį laiką gautą apdovanojimą už nuopelnus žvalgybai.

REKLAMA

„Jūs man įteikėte apdovanojimą už nuopelnus žvalgybai. Čia pristatant patarėjas (prezidento patarėjas V. Žukas – BNS) minėjo, kad daug įstatymų priimta, kurie sustiprino žvalgybą. Žinote, mes tuos įstatymus priiminėjame ne tam, kad jūs sektumėte mūsų Lietuvos žmones, o tam, kad jūs juos saugotumėte nuo išorės grėsmių. Tai aš jums noriu tą apdovanojimą sugrąžinti, nes visiškai nepritariu tam, ką jūs darote dabar“, – pareiškė parlamentaras.

Dalyvavo misijose Afganistane

D. Jauniškis 1990–1993 metais dirbo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Apsaugos skyriuje, 1993–1994 metais Vadovybės apsaugos departamente, 1995 metais pradėjo tarnybą Lietuvos kariuomenės Ypatingosios paskirties tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1997–2006 metais jis buvo šios tarnybos vado pavaduotojas, 2006–2008 metais – vadas.

2008 metais D. Jauniškis paskirtas Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vadu.

Jis yra baigęs ekonomikos ir strategines studijas, dalyvavo tarptautinėse misijose Afganistane 2002, 2004 ir 2007 metais, o 2010 metais jam suteiktas pulkininko laipsnis, jis taip pat už nuopelnus tarnybai apdovanotas dešimtimi įvairių valstybinių apdovanojimų ir medalių.

D. Jauniškis vadovauti VSD buvo paskirtas 2015 metų balandžio 13 dieną.

VSD vadovo kandidatūrą penkerių metų kadencijai teikia šalies prezidentas, tačiau tam būtinas Seimo pritarimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų