REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės Vilniuje naudojasi šalyje paskelbtu karantinu it atostogomis ir lankytis viešose vietose nevengia. Prie pamėgtų Žaliųjų ežerų penktadienį – automobilių virtinė. 

Žmonės Vilniuje naudojasi šalyje paskelbtu karantinu it atostogomis ir lankytis viešose vietose nevengia. Prie pamėgtų Žaliųjų ežerų penktadienį – automobilių virtinė. 

REKLAMA

Naujienų portalą tv3.lt pasiekė skaitytojos laiškas, kuriame pridėtos ir nuotraukos. Jose matyti, kad automobilių stovėjimo aikštelėse prie Žaliųjų ežerų – palikti automobiliai. Galima suprasti, kad žmonės čia, nepaisant šalyje įvesto karantino, renkasi pasivaikščioti. 

„Prie Žaliųjų ežerų – kaip per festivalį“, – rašė skaitytoja. 

Primename, kad savaitgalį gatvėse budės padidintos policijos pareigūnų pajėgos, penktadienį pranešė Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys. Tiesa, areštas gali būti taikomas tik tiems asmenims, kurie nepaiso privalomos saviizoliacijos.

„Artėja gražus savaitgalis, sinoptikai žada jį gražų. Tai noriu pasakyti, kad budės tikrai padidintos policijos pajėgos. Noriu pasakyti, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą protokolus už karantino taisyklių pažeidimus gali surašyti ir savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnai. 

REKLAMA
REKLAMA

Taip kad tikrai raginame šį gražų savaitgalį laikytis karantino sąlygų, nesibūriuoti viešose vietose, pamiškėse, parkuose ir taip toliau. Nes, kaip jau sakiau, pareigūnai tikrai uoliai dirbs savo darbą“, – žurnalistams penktadienį Vyriausybėje kalbėjo G. Surplys.

REKLAMA

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius patikslino, kad gyventojų nelaukia administracinė atsakomybė, jei jie, pavyzdžiui, išneš šiukšles ar vedžios šunį. Bet būriuotis didesnėse nei dviejų asmenų grupelėse – draudžiama.

„Nei šiukšles išnešti, nei pavedžioti šunį nėra draudžiama. Operacijų vadovas yra labai aiškiai pasirašęs įsakymą, ką galima daryti, ką ne – būriuotis viešose vietose, lankytis kavinėse, sėdint prie staliuko, ir panašiai. Mes rekomenduojame visiems žmonėms laikytis ypatingo atsargumo priemonių – nesibūriuoti, galbūt net nesisvečiuoti, jeigu to nereikalauja būtinybė, nes kiekvienas toks neapgalvotas žingsnis gali susargdinti mūsų šalyje gyvenančius žmones“, – žurnalistams sakė E. Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.

Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų