REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internete Tomo vardu prisistatantis vyras patalpino skelbimą, kuriame siūlo pirkti kvarcines ultravioletinius spindulius skleidžiančias lempas. Jos, anot skelbimo autoriaus, užmuša virusus, įskaitant ir koroną, nes šis esą yra toks pat virusas kaip ir kiti.

Internete Tomo vardu prisistatantis vyras patalpino skelbimą, kuriame siūlo pirkti kvarcines ultravioletinius spindulius skleidžiančias lempas. Jos, anot skelbimo autoriaus, užmuša virusus, įskaitant ir koroną, nes šis esą yra toks pat virusas kaip ir kiti.

REKLAMA

Susisiekus su Tomu, vyras nėra linkęs leistis į kalbas. Jis tik nukerta: „Nėra daug ką apie tas lempas pasakoti. Įjungi ją ir naikini namuose esančius virusus.“

Pardavėjas teigia, kad šios 57 eurais įvertintos lempos iš Prancūzijos atvežtos skubos tvarka. Jos esą turi sertifikatus, kurių, pavyzdžiui, kiniškos prekės, anot Tomo, neturėtų.

„Jos nėra kenksmingos. Pagrindinė rekomendacija, kad į jas nereikia žiūrėti. Pastatai virtuvėje ir lempa naikina bakterijas bei virusus“, – apie parduodamą prekę pasakojo Tomas.

REKLAMA
REKLAMA

Verta paminėti, kad identiška lempa ebay.com svetainėje kainuoja vos 6,99 dolerio (apie 6,36 euro). Dar pridėjus kiek daug kaip eurą už prekės pristatymą, turime 8 eurus už lempą. O tai yra net 7 kartus pigiau nei siūloma įsigyti Tomo skelbime. Vienintelis niuansas, kad perkant iš užsienio tektų laukti mėnesį ar ilgiau.

REKLAMA

Kyla daug abejonių

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Usonis atkreipė dėmesį, kad dėl ultravioletinių lempų poveikio koronavirusui šiuo metu nėra atlikta jokių mokslinių tyrimų:

„Prabrėšiu, kad ši tema nėra nei mano veiklos, nei mano tyrimų sritis, tad galiu pasidalinti tik bendromis žiniomis, pamąstymais. Esmė tokia, kad ultravioletiniai spinduliai pasižymi mikroorganizmus, virusus naikinančiomis savybėmis.

Todėl tokios lempos naudojamos ligoninių operacinėse patalpose. Bet tam, kad pavyktų pasiekti virusus naikinantį poveikį, turi būti atitinkamas lempos galingumas, ekspozicijos trukmė, atstumas nuo šaltinio. Susideda daug fizikinių parametrų.“

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas pridūrė, kad netinkamai buityje naudojamos kvarcinės lempos tik išblukins baldus, kitus paviršius:

„Net jei pavyks išnaikinti virusus, tai išjungus tokią lempą ir kažkam nusičiaudėjus vėl viskas prasidėtų iš naujo. Tokių lempų poveikis nėra ilgalaikis, nepakaks vieną kartą palaikyti įjungus ir būti ramiems. Aš nepirkčiau tokios lempos, bet tai yra mano asmeninė nuomonė.“

V. Usonis taip pat atkreipė dėmesį ir į tokių lempų poveikį sveikatai: „Žala žmogui nėra susijusi tik su tuo, kad į jas negalima žiūrėti. Ultravioletinė spinduliuotė ir išsiskiriantis ozonas, taip pat turi poveikį žmogui. Žinoma, reikia įvertinti lempos galingumą ir kitus parametrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kuriuo atveju, abejonių dėl efektyvumo labai daug. Išblukinsite viską, vaikščiosite su akiniais nuo saulės ir uostysite ozoną. Ir visą tai darysite net nežinodami, ar tas virusas apskritai yra jūsų namuose. Geriau būtų griežtai laikytis nustatytos tvarkos ir specialistų rekomendacijų.“

Specifinių vaistų nėra

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytojas infektologas, profesorius Alvydas Laiškonis pabrėžė, kad šiuo metu atsirado visokių prekių, kurios nėra išbandytos, bet jau siūlomos kovai su koronavirusu:

„Taip lengvai galima patekti į sukčių pinkles. Reikėtų žinoti, kas tą lempą gamina, kokios jos charakteristikos. Gali ji visiškai neveikianti. Kvarcinės lempos jau seniai nebenaudojamos medicinoje.

REKLAMA

Kažkas paskleidė gandą, kad koronavirusą galima gydytis vaistais nuo maliarijos. Tikrai neverta tikėti viskuo, kas yra sakoma. Bet kartais pakanka paskleisti žodį ir žmonės pradeda ieškoti.“

A. Laiškonis pabrėžė, kad šiuo metu oficialiai specifinio vaisto koronos gydymui nėra: „Vakcinos kuriamos ilgą laiką. Dabar svarbiausia priemonė yra karantinas, savisauga. Tos pačios veido kaukės mažai kuo padeda. Taip, bakterijas jos sulaiko, bet viruso nesugaudo. Tam reikalingi specialūs respiratoriai. Žinoma, dėvėti paprastą kaukę nėra blogai. Pačiam žmogui psichologiškai lengviau pasidaro.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų