REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantiną pratęsus iki balandžio 13-osios, šį pirmadienį baigia galioti dalies tėvų gauti nedarbingumo pažymėjimai vaikų priežiūrai. Jie nebus pratęsiami automatiškai, tėvai patys turi kreiptis į šeimos gydytojus, prašydami pratęsimo, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija teigia ieškanti sprendimų, kaip keisti šį procesą.

Karantiną pratęsus iki balandžio 13-osios, šį pirmadienį baigia galioti dalies tėvų gauti nedarbingumo pažymėjimai vaikų priežiūrai. Jie nebus pratęsiami automatiškai, tėvai patys turi kreiptis į šeimos gydytojus, prašydami pratęsimo, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija teigia ieškanti sprendimų, kaip keisti šį procesą.

REKLAMA

Dviem savaitėms sustabdžius ugdymo procesą švietimo įstaigose, apie 50 tūkst. tėvų kreipėsi į gydytojus ir gavo nedarbingumo pažymėjimus, kad galėtų prižiūrėti savo mažamečius vaikus namuose. Nedarbingumo pažymėjimams galiojant 14 darbo dienų, pirmadienį tėvai iš naujo turi kreiptis į savo šeimos gydytojus, kad pažymėjimai būtų pratęsti. Apie pratęstą nedarbingumą reikia informuoti ir savo darbdavį.

„Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, tėvai turi kreiptis, automatiškai nedarbingumas nebus pratęstas. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad šiuo metu galimybių (automatiškai pratęsti nedarbingumą – aut. past.) ieškoma. Jei bus priimti sprendimai, visuomenė apie juos bus informuojama nedelsiant“, – atsakyme tv3.lt rašė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip numato socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos apsaugos ministrų nustatytos taisyklės, jeigu žmogus negalėjo prisiskambinti gydytojui, nedarbingumą galima gauti atgaline tvarka.

REKLAMA

„Jeigu žmogus negalėjo prisiskambinti gydytojui, nedarbingumą galima gauti atgaline tvarka, tačiau atgalinis nedarbingumas gali būti išduodamas ne daugiau nei už 5 darbo dienas, skaičiuojant nuo kreipimosi dienos“, – tv3.lt rašė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė.

Ji taip pat patikslino, kada asmenys gali tikėtis išmokų už pratęstą nedarbingumą, – pratęsiant nedarbingumą kas dvi savaites, išmokos taip pat bus mokamos kas dvi savaites.

Ligos išmoka paskiriama ir išmokama per 17 darbo dienų pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui. Jeigu nedarbingumo laikotarpis pratęsiamas, pirma išmoka mokama už laikotarpį iki pratęsimo. Jeigu vėl pratęsiamas, vėl už laikotarpį iki pratęsimo. Jeigu nedarbingumo pažymėjimas pratęsiamas kas 14 dienų, tai ir išmokos bus mokamos kas 14 dienų. Tikėtina, kad žmonėms patogiau gauti išmokas dažniau“, – rašė E. Samoškaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu „Sodra“ primena, kad ligos išmokos dydis apskaičiuojamas atsižvelgiant į draudžiamųjų pajamų, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, trijų mėnesių, buvusių mėnesį prieš nedarbingumo mėnesį, vidurkį. 

Pavyzdžiui, Jeigu nedarbingumo pažymėjimas išduotas 2020 m. kovą, vertinamos 2019 m. lapkričio, gruodžio ir 2020 m. sausio mėnesių pajamos. Ligos išmoka už sveiko vaiko priežiūrą, ugdymo įstaigą uždarius dėl karantino ar ekstremalios situacijos, sudaro 65,94 proc. kompensuojamųjų pajamų ir bet kuriuo atveju negali būti mažesnė nei 7,21 euro už kiekvieną darbo dieną.  

Ligos išmokas gyventojai turėtų gauti per 17 darbo dienų, pasibaigus pirmajam nedarbingumo laikotarpiui ir „Sodrai“ gavus visus reikiamus ligos išmokai paskirti dokumentus (duomenis). Jeigu nedarbingumas tęsiamas, išmokos mokamos už kiekvieną 14 dienų laikotarpį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu nedarbingumo pažymėjimas išduotas kovo 16 dieną ir galiojo 14 dienų, o kovo 30 dieną buvo pratęstas bei tą pačią dieną gauti visi ligos išmokai paskirti reikiami dokumentai (duomenys), ligos išmoka būtų paskirta ir išmokėta per 17 darbo dienų nuo kovo 30 dienos. 

Portalas tv3.lt primena, kad teisę į tokius nedarbingumo pažymėjimus turi tėvai, auginantys ikimokyklinio, priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą ugdomą vaiką, taip pat pagal bendrojo arba specialiojo ugdymo programą besimokantį neįgalų asmenį iki 21 metų. Taip pat nedarbingumo pažymėjimus galima gauti neįgaliųjų ar senjorų priežiūrai.

„Jei paskelbta ekstremalioji situacija ar karantinas tęsiasi ilgiau negu išduoto elektroninio nedarbingumo pažymėjimo terminas ir būtinybė prižiūrėti vaiką išlieka, elektroninis nedarbingumo pažymėjimas kiekvieną kartą gali būti išduotas ne ilgesniam kaip 14 kalendorinių dienų laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip iki paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino pabaigos“, – rašoma socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų