REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Valdas Adamkus (Fotobankas)

Lietuvoje siaučiant koronavirusui kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma saugosi namuose Turniškėse. V.  Adamkus sako, kad situacija dėl koronaviruso visame pasaulyje yra tragiška, todėl šiuo metu kaip niekad svarbus visų žmonių įsiklausymas ir solidarumas. Jis pasipiktino gyventojais, kurie nepaisydami valdžios reikalavimų, nesilaiko karantino ir platina koronavirusą.

34

Lietuvoje siaučiant koronavirusui kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma saugosi namuose Turniškėse. V.  Adamkus sako, kad situacija dėl koronaviruso visame pasaulyje yra tragiška, todėl šiuo metu kaip niekad svarbus visų žmonių įsiklausymas ir solidarumas. Jis pasipiktino gyventojais, kurie nepaisydami valdžios reikalavimų, nesilaiko karantino ir platina koronavirusą.

REKLAMA

V. Adamkus taip pat įvertino prezidento Gitano Nausėdos veiksmus kovoje su koronavirusu ir buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius apie ministrą Aurelijų Verygą.

Buvęs prezidentas tv3.lt pripažino, kad šiuo metu jiedu su žmona Alma yra „visiškoje saviizoliacijoje“, o su išoriniu pasauliu bendrauja tik per telefoną ar kompiuterį.

„Stengiamės išlaukti šią nelaimę, kuri užklupo visą pasaulį. Šiuo metu abu jaučiamės gerai. Sveikatą palyginčiau su bangavimu. Būna truputį silpnesnių dienų, bet bendrai paėmus, laikomės gerai.

REKLAMA
REKLAMA

Aš kiekvieną dieną stengiuosi apie pusvalandį išeiti į kiemą, pavaikščioti. Alma būna viduje, nes bijo peršalti, tai saugosi. Tikiuosi, kad orui pagerėjus, ji galės taip pat daugiau į lauką išeiti, sutvirtės ir gyvensim normalų gyvenimą.

REKLAMA

Mes esame gerai aprūpinti ir labai dėkingi už pagalbą. Mums padeda patarėja Božena – atveža vaistų, maisto ir visko, ko reikia. Manau, kad tikrai atlaikysime šį virusą“, – portalui tv3.lt teigė V. Adamkus.

Prezidente, lietuviai su rūpesčiu stebi koronaviruso plitimą, su nerimu žvelgia į ateitį. Kaip jūs įvertintumėte tai, kas vyksta?

Tai didžiulė nelaimė, kuri palietė visą pasaulį: vienur – mažiau, kitur – daugiau. Tik galima išreikšti didžiulę užuojautą visų žuvusių žmonių šeimoms. Kai pasaulyje skaičiuojama dešimtimis tūkstančių mirusių – tai čia jau tragedija.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar visos valstybės, jų valdžia deda visas pastangas, kad tą ligą nugalėtų. Tam negailima ne tik darbo, pasišventimo, bet aukojami pinigai tiek valstybiniam, tiek privačiam sektoriui, kad tik greičiau nugalėtų šią nelaimę, užkritusią ant visų pečių.

Šis virusas yra žalingas visai žmonijai ir su juo reikia kovoti visomis priemonėmis. Manau, kad mokslo ir medicinos pasaulyje esame tiek pažengę, kad turime visas galimybes su juo kovoti greitai ir efektyviai. Tačiau turi būti pilnas įsiklausymas ir visų žmonių solidarumas.

Lietuvos valdžia tikino, kad su koronavirusu tvarkosi puikiai, esame žingsniu priekyje Europos, tačiau vėliau kilo daug diskusijų dėl menkų tyrimų skaičiaus, prasto medikų aprūpinimo. Kaip jūs vertinate, kaip Lietuvai sekasi suvaldyti koronaviruso plitimą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek matau žinių, galiu išsakyti tik savo įspūdį. Man atrodo, kad Lietuvoje stengiamasi daryti viską. Galbūt kai kuriose vietose pavėlavome. Tačiau negalėčiau prikišti, kad niekas nesirūpina, ar daroma kažkas blogai.

Galiu tik išreikšti didžiulę padėką visiems medicinos darbuotojams, kurie dirba su dideliu pasiaukojimu.

Lietuva karantine – jau dvi savaites, dabar karantinas pratęstas dar dviem savaitėms. Gyventojai primygtinai raginami likti namuose. Iš užsienio grįžusieji lietuviai buvo priverstinai karantinuojami viešbučiuose, tačiau kilo neramumų ir reikalavimai buvo atšaukti.

Galiu tik išreikšti susirūpinimą mūsų visuomenės tam tikra dalimi. Kiek buvo mūsų valstybės raginimų, bet vis tiek atsirado „šaunuolių“, kuriems absoliučiai nesvarbios jokios taisyklės, įspėjimai ir reikalavimai. Jie, atrodo, yra gudresni ir laužo visas karantino taisykles.

REKLAMA

Tiesiog man sunku tai suprasti. Išreiškiu pasipiktinimą tokia laikysena ir dėkoju Vyriausybei, kuri nutarė padidinti baudas tokiems žmonėms, kurie sudaro dar didesnį pavojų ligos plitimui.

Kreipiuosi dar kartą į visus tuos žmones, kurie yra abejingi ir nesilaiko taisyklių – pakluskite ir susivaldykite, kad kuo greičiau iš Lietuvos būtų pašalintas tas pavojus.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį teigė, kad kai kurių grįžtančių lietuvių negalima žmonėmis pavadinti, iš to, kas matoma socialiniuose tinkluose.

Tai galbūt ir per stiprus pasakymas. Tačiau ir aš reiškiu pasipiktinimą tokiais žmonėmis, kurie tikrai mūsų visuomenėje turi būti sulaikyti ir izoliuoti kai kuriam laikui, nes toks nesiskaitymas, koks dabar yra – tai jis nepateisinamas. Mes negalime nekreipti dėmesio į tai, nes jei jie negali žmogiškai išklausyti ir sutarti, tai turi būti sulaikyti ir kuriam laikui izoliuoti.

REKLAMA

D. Grybauskaitė pirmadienį kritiškai įvertino G. Nausėdos žodžius, kad šalies valdžios institucijos negali eksperimentuoti keisdamos ekstremalios situacijos vadovus. D. Grybauskaitė, kalbėdama apie ministrą A. Verygą, naudojo „zoologinius palyginimus“. Kaip vertinate šalies vadovų pasisakymus?

Kiek mačiau iš pareiškimų, kurie buvo padaryti, nematau, kad prezidentui galėtume primesti, kad jis nesirūpina. Manau, kad jis elgiasi tvarkingai ir gerai.

Buvusios prezidentės pareiškimai ir jos leksikonas manęs nelabai džiugina. Manau, kad jai netinka taip kalbėti. Tačiau tokie dalykai nieko bendro neturi kovoje su koronavirusu.

JAV mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius viršijo 1 tūkst., užsikrėtimo atvejų – kone 70 tūkst. JAV patvirtintų atvejų skaičius yra trečias didžiausias po Kinijos ir Italijos. Jūs ilgą laiką gyvenote JAV, ar dabar bendraujate, kokia ten situacija?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendraujame su ten esančiais lietuviais ir amerikiečiais. Visi yra labai susirūpinę dėl šio viruso, bet panikos nekelia. Jie pripažįsta faktą, kad Vyriausybė reagavo pavėluotai. Valstybė yra tiek stipri ir turi tiek pajamų šaltinių, kad gali mesti visas pajėgas šiai situacijai sutvarkyti. Tai šiuo metu ten padėtis yra priimta rimtai ir kontroliuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų