REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta Alytuje gyvenančių tėvų sveikata susirūpinusios Irenos žinutė. Ji neabejoja, kad daugybė žmonių šiuo metu nešioja virusą patys to nežinodami, nes prisiprašyti būti patikrintam nėra paprasta.

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta Alytuje gyvenančių tėvų sveikata susirūpinusios Irenos žinutė. Ji neabejoja, kad daugybė žmonių šiuo metu nešioja virusą patys to nežinodami, nes prisiprašyti būti patikrintam nėra paprasta.

REKLAMA

Moteris paskelbė, kad daugiau kaip savaitę peršalimo simptomus jautusiam tėčiui susirgimas koronavirusu buvo patvirtintas kovo 25-ąją, nors pirmuosius simptomus jis pajautė dar kovo 14-ąją. Tiesa, iš pradžių jis laikėsi saviizoliacijos ir gydėsi namuose.

Irenos motina, dirbanti greitosios medicinos pagalbos stotyje, nedarbingumą turi nuo kovo 19-sios. Telefonu konsultuojantis su šeimos gydytoju, pagal įvardytus požymius, moteriai „nustatytas“ gripas. Jos niekas nesiruošė tikrinti nuo koronaviruso tol, kol ši diagnozė nebuvo patvirtinta sutuoktiniui.

Labai tikėtina, kad Irenos tėtis taip pat nebūtų patikrintas. Bet jis buvo priskirtas rizikos grupei dėl onkologinės ligos. Mat kreipiantis pagalbos numeriu 1808 buvo akcentuojama, jog sutuoktinių pora niekur nekeliavo ir su atvykusiais iš kitų šalių nebendravo.

REKLAMA
REKLAMA

Ledai pajudėjo

Socialiniame tinkle „Facebook“ Irena paliko tokią žinutę: „Mano tėčiui šiandien (kovo 25 d. aut. past.) patvirtino COVID-19. „Taigi Alytuje jau 3“ – skelbia miesto meras.

REKLAMA

Mama serga su tais pačiais simptomais, yra GMP medikė Alytuje. Pagal 1808 procedūrą, tyrimą atliko tik tėčiui, nes patenka į rizikos grupę. Mamai nepriklauso. Nes nekeliavę, su keliavusiais nebendravę. Nes mama budėjimo metu „neturėjo“ kontakto su PATVIRTINTU koronaviruso atveju.

Tėčiui simptomai pasireiškė prieš paskelbiant karantiną, mama po paskelbimo dirbo. Pajuto simptomus kiek vėliau – iškart gavo nedarbingumą „nuo eilinio gripo“. Jos toje statistikoj nėra.

Kodėl vis dar filtruojami tik įvežtiniai atvejai ir ypatingos rizikos grupės, kai siaučia vietoje išplitęs virusas, tik nevalidžios procedūros negeba tų atvejų testuoti ir registruoti?

REKLAMA
REKLAMA

Mano tėvams pagalbos kol kas nereikia – jie griežtai saviizoliavęsi individualiame name. Kaimynai produktų atneša prie lauko durų, tiek saugu – jokių liftų ir laiptinių!“

Po šio įrašo su tv3.lt bendravusi Irena patvirtino, jog šiandien dėl koronaviruso pagaliau bus ištirta ir jos mama: „Pagaliau ir mama bus patikrinta. Ledai pajudėjo.“

Tuo pačiu tv3.lt pašnekovė pridūrė, kad jos tėvą pribloškė patikrinimo procedūra, kuri buvo atlikta prieš dvi dienas: „Tėtis patikros metu, sudirginus gerklę, apčiaudėjo medikę, kuri neturėjo jokių apsaugos priemonių. Labai tikėtina, kad ji taip pat apsikrėtė. Jis pastebėjo, kad nors dalis medikų naudoja tam tikras apsaugas, bet jos nėra maksimalios.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokalbį Irena užbaigė klausimu: „Kiek yra tokių žmonių su „gripu“ Alytuje, kurie nėra patikrinti nuo koronaviruso, nes neatitinka anketos kriterijų?“

Alytaus mero reakcija

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ketvirtadienį „Facebook'e“ pranešė, kad trečiadienį Alytuje darytais tyrimais išaiškėjo dar keturi koronavirusu susirgę asmenys. 

„Ką tik gavau informacijos apie 4 vyrus, kuriems vakar buvo patvirtintas COVID-19.

Kaip ir sakiau, du žmonės yra ne alytiškiai. Jie atvyko pasitikrinti iš Vilniaus. Vienas sužinojo, kad kontaktavo su sergančiuoju, todėl atvyko išsitirti ir izoliuotis Dzūkijoje. Čia turi sodybą. Žmogus atsakingas ir sąžiningai izoliavosi, atsiskyrė nuo šeimos. Kitas asmuo taip pat vilnietis. Grįžo iš užsienio, pareigingai izoliavosi, atvyko į Alytaus punktą pasitikrinti, nes mūsų mieste turi būstą saugiai izoliuotis.

REKLAMA

Alytiškis, laimė, taip pat atsakingas pilietis. Niekur nesilankė, su šeima buvo namuose. Visi patikino niekur nėję iš namų. Šeimos nariai taip pat turės pasitikrinti“, – pranešė meras. 

N. Cesiulis išreiškė nerimą dėl ketvirtojo atvejo – mat asmuo nekeliavo, nebendravo su užsienyje buvusiais asmenimis.

„Koronavirusu užsikrėtęs alytiškis nebuvo užsienyje, nekontaktavo su iš užsienio grįžusiais asmenimis. Lankėsi parduotuvėje, autoservise, kitur. Staiga pasijuto blogai. Simptomai atitiko. Pagal amžių jis patenka į rizikos grupę, todėl jam buvo atliktas tyrimas.

Ir čia ne mažiausia bėda.

Kai vyras pasijuto blogai ir dar nežinojo, kad serga COVID-19 – jo žmona dar dirbo. O dirba ji Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stoty medike. Nuo kovo 19 d. turi nedarbingumą. Dabar ji taip pat jaučia tuos pačius simptomus. Šiandien jai atliktas tyrimas – rezultatai bus rytoj“, – pranešė meras.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų