REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Tyrimai nuo koronaviruso turėtų būti atliekami ir dar dviejose laboratorijose

papildyta 13:54 val.

Tyrimai nuo koronaviruso turėtų būti atliekami dar dviejose įstaigose – Nacionalinio vėžio instituto bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

117

Tyrimai nuo koronaviruso turėtų būti atliekami dar dviejose įstaigose – Nacionalinio vėžio instituto bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

Sprendimą įtraukti Nacionalinio vėžio institutą į koronaviruso infekcijos nustatymo vietų tinklą sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė trečiadienį, pranešė ministerija.

Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai pavesta įvertinti, ar Nacionaliniame vėžio institute yra tinkamos sąlygos atlikti koronaviruso COVID-19 ligos laboratorinius tyrimus.

Šiuo metu koronaviruso infekcijos tyrimai atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, Santaros bei Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje bei Respublikinėje Šiaulių ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu koronaviruso infekcijos tyrimai atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, VU ligoninės Santaros klinikose, LSMU ligoninės Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Netrukus koronaviruso mėginius pradės tirti ir Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija.

REKLAMA

SAM primena, kad šalyje pradėjo veikti pirmieji mobilieji punktai, kuriuose pacientams imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. Tokie punktai palaipsniui atsidarys įvairiose savivaldybėse, kurios užtikrins reikiamas sąlygas tokių punktų veiklai.

Numatyta, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilųjį punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Savarankiškai į mobilius punktus atvykę asmenys, neturintys SMS su koordinatoriaus nurodymais, nebus priimami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad pasitikrinti, ar nebuvote tose pačiose vietose, kaip ir koronavirusu užsikrėtę asmenys, galite COVID-19 atvejų epidemiologinio tyrimo rezultatų lentelėje.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį. Pagal kovo 23 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: tai – asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA

ARBA

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Asmenys, vyresni nei 65 metai amžiaus, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą.

Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas. Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą. Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus). Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų