REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Oslo į Vilnių parskridęs Rolandas kartu su kitais lėktuvo keleiviais buvo priverstinai karantinuotas sostinėje esančiame viešbutyje „Railway Apartments“.

Iš Oslo į Vilnių parskridęs Rolandas kartu su kitais lėktuvo keleiviais buvo priverstinai karantinuotas sostinėje esančiame viešbutyje „Railway Apartments“.

REKLAMA

Parą karantino sąlygomis praleidęs 38-erių vilnietis papasakojo, kokiomis sąlygomis jiems šiuo metu tenka gyventi ir kaip vyko pervežimas iš oro uosto į viešbutį.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas neabejoja, kad dėl netinkamo pasiruošimo, izoliuojamus asmenis priimantys viešbučiai taps koronaviruso židiniais.

Nepavyko sugrįžti anksčiau

Lietuvoje gyvenantis, bet Norvegijoje dirbantis vyras pasakoja, kad 3 kartus per du mėnesius vienai savaitei darbo reikalais skrenda į šią šalį.

„Į Norvegiją pavyko nuskristi be problemų, bet po kelių dienų, kovo 13-ąją, šalis paskelbė, kad atvykę žmonės privalo karantinuotis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tik kovo 24 d. man baigėsi karantinas ir pirmu pasitaikiusiu reisu išskridau iš Oslo. Turėjau lėktuvo bilietus ir ankstesnėmis datomis, bet skrydžius arba nukeldavo, arba atšaukdavo. Taip nutiko, kad nusipirkau naują bilietą“, – pasakojo Rolandas.

REKLAMA

Atskridus į Lietuvą žmonėms buvo pamatuota temperatūrą bei pranešta, kur jie važiuos.

„Visi buvo pakankamai ramūs. Mus susodino į autobusus ir pajudėjome į viešbutį. Tiesa, vienas žmogus buvo su temperatūra ir jis keliavo su mumis tuo pačiu autobusu.

Matėsi, kad jam pačiam nejauku, todėl jis sėdėjo nuošaliau nuo kitų, bet vis tiek, kodėl buvo taip rizikuojama. Tą žmogų greitoji tik iš viešbučio paėmė. O oro uoste jį iš pradžiai atskyrė, bet vėliau vėl prijungė prie mūsų“, – teigė vyras.

Atvykus prie viešbučio žmonės buvo išlaipinti. Patekti į vidų jie turėjo per avarinį išėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsidūrėme tokioje palėpėje. Tas praėjimas buvo apleistas, kabėjo laidai, nebuvo radiatorių. Akivaizdu, kad juo niekas anksčiau nesinaudojo. Užėjome į tą viešbutuką ir mums sako, jog visiems kambariams galioja tas pats kodas. Sako, eikite, susiraskite kas kur gyvensite.

Tada paaiškėjo, kad tame viešbutyje buvo apgyvendinti ir anksčiau parskridę žmonės. Pavyzdžiui, atidarai duris, o kažkas duše maudosi. Kambariuose teko susigrūsti po 4, 6 ar net 8 žmones. Po 2 gyveno tik tie, kurie pirmieji atvyko. Žinoma, kad žmonės pradėjo reikšti nepasitenkinimą. Koks čia karantinas, kai reikia gyventi kambaryje po 4-8 žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjome tais pačiais laiptais leisti žemyn. Aiškinti, kad taip negalima izoliuoti žmonių. Tarp lovų vietomis vos 20 cm. tarpas. Nueiname į apačią, o policija sako, kad jūs gi iš to paties skrydžio, ko jūs apskritai čia grįžote. Juk žinojote, kas laukia.

Bet tada dar niekas nekalbėjo apie priverstinį karantiną. Mano šeima, žmoną su dviem vaikais, specialiai išsikraustė iš trijų kambarių buto Vilniuje, kad turėčiau galimybę izoliuotis namuose. Bet niekam tas nerūpi, geriau po 4 suvaryti į kambarį, kad rizika užsikrėsti tik dar labiau padidėtų“, – piktinosi Rolandas.

Nevaldoma situacija

Anot Rolando, į viešbutį buvo atvykęs savivaldybės atstovas, kuris visiškai nevaldė situacijos.

REKLAMA

„Iš pradžių mūsų kambaryje glaudėsi motina su maža mergaite. Gerai, kad du viešbučio atstovai sugebėjo kažką iš kažkur iškraustyti ir apgyvendinti jas atskirai. Kiti, taip ir neradę, kur įsikurti, sugulė prie koridoriuje esančios registratūros stalo. Atrodo, net ne visiems užteko lovų, bet šito tiksliai pasakyti negaliu.

Esmė, kad neturėjome, su kuo kalbėtis. Tie, kas buvo, mažai ką žinojo. O policija, lyg streso būtų maža, kartojo tą pačią frazę, kodėl grįžote. Gerai, kad bent vandens davė. Kambariuose buvo palikti kariniai maisto daviniai. Užpilamos košės. Po 17 val. buvimo ten nieko daugiau nesame gavę“, – pasakojo 38-erių vilnietis.

REKLAMA

Jis teigė girdėjęs, kad viešbutyje buvo kilusios muštynės, jog kažkas kažką padūrė, bet į tai nesivėlė: „Tada buvo ir policijos. O mums duotas vienas kodas visoms durims. Viešbutyje moterys, vaikai. Tikrai nesijautėme saugiai.

Maža to, šį trečiadienio rytą, norėjau pasipildyti vandens, bet koridoriuje stovėjo apsauginis, kuris liepė nevaikščioti koridoriumi. Pradėjau kažką šaukti, tai šiaip ne taip leido įsipilti bent vandens.“

Vyras atkreipė dėmesį ir į žmonių saugumą gaisro atveju: „Esame palėpėje, 4 aukšte, kur visi išėjimai užblokuoti. Jokios galimybės evakuotis ar išeiti, tik tuo vienu koridoriumi, kuriuo ir atėjome. Čia ne karantinas, čia koronaviruso židinys. Galime tik sėdėti kambaryje. Nors dauguma iš mūsų turėtų puikias sąlygas vieniems izoliuotis namuose...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smurtas viešbutyje

Naujienų portalas tv3.lt rašė, kad šio trečiadienio naktį minėtame viešbutyje „Railway Apartments“ įvyko incidentas. Šiame viešbutyje dėl koronaviruso apgyvendinti iš užsienio grįžę lietuviai. Pranešama, kad konflikto metu buvo padurtas žmogus.

Konfliktas tarp dviejų iš Airijos grįžusių vyrų kilo iškart po vidurnakčio. Policijos pareigūnai gavo iškvietimą į viešbutį Geležinkelio gatvėje. Vienas asmuo dėl durtinių žaizdų atsidūrė ligoninėje, o kitas – areštinėje. Pastarajam buvo tik sumuštas veidas.

Trečiadienio rytą policijos suvestinėse buvo rašoma, kad kovo 25 d. apie 0 val. 10 min. Vilniuje, Geležinkelio g., viešbutyje, vyras (g. 1960 m.) peiliu sužalojo vyrą (g. 1964 m.), kuris dėl durtinių žaizdų paguldytas į ligoninę.

REKLAMA

Dėl ko kilo konfliktas – nepranešama, tačiau išgirdus Rolando istoriją, galima daryti prielaidą, kad vyrai galėjo nepasidalinti, kas kur gyvens. Apie tai, ar jie buvo išgėrę, policija duomenų nepateikė.

Privalomas karantinas buvo, bet nebeliko

Naujienų portalas tv3.lt kovo 24-ąją rašė, kad visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų buvo izoliuojami savivaldybių patalpose. Be to, į savivaldybių parengtas patalpas bus gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.

Tai buvo numatyta valstybės lygios ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pirmadienį pasirašytame sprendime. Iki tol pargrįžėliai privalėjo izoliuotis patys, o sergantieji gydyti ligoninėse arba namuose.

REKLAMA

Trečiadienį Vilniaus oro uoste iš Ispanijos grįžę žmonės buvo paleisti saviizoliuotis namuose. Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjas Karolis Žukauskas paaiškino keblios situacijos padėtį, teigdamas, kad Sveikatos apsaugos ministerija bei Vyriausybė jų iš anksto neperspėjo apie tai, kad žmonės nebus verčiami vykti į atskirą viešbutį 14 dienų nustatytam karantinui.

Pasak jo, pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija įvedė tvarką, kad visi grįžę karantinuojami privalomai, o žmonių skirstymą oro uoste atliko Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Trečiadienį, anot K. Žukausko, per skrydį iš Ispanijos, kai nusileido keleiviai ir juos pasitiko NVSC ir savivaldybės žmonės, kažkodėl dėl tuo metu Vilniaus savivaldybei nežinomų priežasčių NVSC specialistai pradėjo paleidinėti keleivius namo karantinui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitaip tariant, Vyriausybė ar SAM nusprendė vėl pakeisti šią tvarką, ir nors parašo dar nepadėjo, ją pradėjo taikyti nuo (trečiadienio dienos – aut. past.) pietų. Apie tai neįspėję savivaldybės, todėl ir mums buvo netikėtumas. Privalomojo karantino savivaldybės patalpose nebelieka – oro uoste paimamas COVID-19 mėginys, pasirašomas pasižadėjimas atlikti karantiną namų sąlygomis, ir asmuo paleidžiamas“, – rašė K. Žukauskas.

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų