REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas spaudos konferencijoje prabilo apie atvykėlių izoliaciją uostamiestyje ir tai, kokių priemonių yra imamasi. Tečiadienio rytą atplaukė keltas iš Švedijos, jo keleiviai jau išgabenti į viešbučius, karantinavosi vos keli, kiti išgabenti į kitus miestus. 

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas spaudos konferencijoje prabilo apie atvykėlių izoliaciją uostamiestyje ir tai, kokių priemonių yra imamasi. Tečiadienio rytą atplaukė keltas iš Švedijos, jo keleiviai jau išgabenti į viešbučius, karantinavosi vos keli, kiti išgabenti į kitus miestus. 

REKLAMA

Vakare atplauks keltas iš Kylio. Juo turėtų grįžti 127 keleiviai. Viešbučiuose jau karantinuoti į Palangos oro uostą parskridę klaipėdiečiai. Pasitaikė ir incidentų, vieną vyrą, atsisakiusį eiti į viešbučio kambarį, teko tramdyti policijai. Viešbučiai taip pat nesidžiaugia karantinuojamais žmonėms, kai kurie –  atsisako, kiti prašo apsaugos. 

Meras pasakojo, kaip sekasi transportuoti atvykėlius iki kitų savivaldybių. Esą juos policija lydi bent iki Kryžkalnio, o į Kauną ir Vilnių jau yra išvažiavę autobusai parsivežti klaipėdiečius, kurie grįžo lėktuvais į didžiųjų miestų oro uostus.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimas su vaikais ir nėščias moteris nutarta karantinuoti namuose, tai esą saugiau ir patogiau nei viešbučiuose, kur renkasi įvairi, pasak mero, publika. 

REKLAMA

O štai keltai, anot V. Grubliausko, kelia nemažai klausimų. Yra keleivių, kurie, tarkime, keliauja su šunimis.

„Nežinau, kaip tai bus sprendžiama, neturiu algoritmų. Teks spręsti greitai ir tokių klausimų yra ir daugiau“, – sakė meras. 

Jis aiškino, kad bus ieškoma sprendimų dėl „karščio klinikos“ steigimo ir dar vieno mobilaus punkto atidarymo. Tai, pasak uostamiesčio mero, nebūtinai racionalios idėjos, punkto prie kelto, esą nebūtinai reikia, neracionalu. Daug patogiau žmones, kurie turi ligos simptomus, nuvežti į klinikas. 

REKLAMA
REKLAMA

O „karščio klinikų“ reikalavimai griežti, tai yra rentgeno aparatai ir trys budintys specialistai. Kiti mažesni miesteliai aplink uostamiestį atsisakė tai daryti, todėl, matyt, to reiks imtis Klaipėdai.

„Steigimas kelia klausimus, nėra atsakymo. Tikiuosi, kad pavyks geranoriškai išspręsti šiuos klausimus“, – sakė meras. 

Jis pripažino, kad viešbučiuose, kur gyvena atvykėliai, įtampos yra daug. Bus prašoma daugiau  policijos apsaugos, bet ir šie, pasak mero, turi kitų darbų, todėl gali negalėti apsaugoti.

„Reikia kalbėti apie alternatyvius sprendimus. Šios situacijos vien policijos pajėgomis, išspręsti neįmanoma“, – kalbėjo meras, apibūdinęs kylančias įtampas karantino vietose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažino, kad didžiausias išbandymas laukia penktadienį, nes bus daugiausiai keltų ir žmonių.

Buvo jau ir incidentų, kurie parodė, kaip reikalinga policijos ar kitų jėgos struktūrų pagalba. Štai vienas vyras nenorėjo karantinuotis, jį teko tramdyti. V. Grubliauskas pripažino, kad valdyti žmones, juos karantinuoti, nėra lengva. Tikėtis absoliutaus komforto žmonės taip pat neturėtų.

„Kituose miestuose, kur vykdomas tas laikinas apgyvendinimas, yra ir po kelis kambariuose, taigi mes neesam išskirtiniai. Vakar diena produktyviai išnaudota [pasiruošimui, deryboms], jei to nebūtume padarę, būtų daug sudėtingiau“, – guodėsi uostamiesčio meras.

REKLAMA

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis prašė žmonių kantrybės. Jis papasakojo apie incidentą viešbutyje, kure teko įsikišti policijai. 

„Asmuo atsisakė eiti į kambarį. Tik su policijos pagalba buvo jis palydėtas į kambarį. Todėl svarbi apsauga, pagalba, nes dar visko gali būti. <..> Reiktų pasitelkti kariuomenę“, – sakė jis. Jis pripažino, kad izoliuotinų žmonių skaičius nuolat auga, žmonių viešbučiuose daugėja. 

„Šiandien 72 žmonės yra izoliuoti. Žmonės gyvena ir po viena ir po du. Kiek žmonių buvo kajutėje, tokį kambarį ir gauna. Visi nori gauti atskira kambarį, bet mes neturime tokių sąlygų“, – pasakojo G. Neniškis. Administracijos vadovas pripažino, kad viešbučiai prašo apsaugos, bet privačios įmonės to daryti nenori, krūvis krenta ant policijos pečių. Viešbučių darbuotojai norėtų ir apsauginių priemonių. Jis skundėsi, kad skambučių yra tiek daug, kad savivaldos vadovai kalbasi tik su tais, kurie dirba tiesiogiai krizės koordinavime. 

REKLAMA

Jis atskleidė, kad kai kurios vietos, su kuriomis buvo sutarta dėl apgyvendinimo, susitarimo atsisakė. Bet atsiranda naujų vietų. Jų užtektų apie 700 žmonių, šiuo metu gyvena apie 72 izoliuoti žmonės viešbučiuose.

„Turime suprasti, kad šiandien sprendžiame ne poilsinės kelionės klausimus, o viruso suvaldymo, karantinavimo įgyvendinimo klausimus. Kalbėti apie visišką patogumą būtų sudėtinga“, – antrino uostamiesčio meras. 

Apgyvendinti visus žmones po vieną nėra galimybės. Todėl galimybę gyventi ir izoliuotis namuose visgi reikia svarstyti. 

Nuo šiol visi iš užsienio grįžę ir koronaviruso simptomų neturintys asmenys privalomai 14 dienų izoliuojami savivaldybių patalpose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, į savivaldybių parengtas patalpas bus gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai. Tai numatoma sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pirmadienį pasirašytame sprendime.

Rūpinsis patalpomis ir parvežimu

Iki tol sugrįžusieji privalėjo izoliuotis patys, o sergantieji gydyti ligoninėse arba namuose. A. Verygos sprendimu, visoms sveikatos priežiūros įstaigoms nurodyta informuoti atitinkamos savivaldybės administraciją apie gyventojus, kuriems pasireiškė lengvi COVID-19 simptomai ir kurių būklė leidžia juos gydyti ambulatoriškai ir kurie turi būti pervežami į savivaldybių parengtas patalpas.

Be to, nuo antradienio visos savivaldybės, kurių teritorijoje yra tarptautiniai sienos kirtimo punktai, įpareigotos visą parą užtikrinti grįžusiųjų pervežimą iš oro uostų, jūrų uosto, kitų pasienio punktų į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos numatytas patalpas.

REKLAMA

Savivaldybėms taip pat nurodyta pasirūpinti tinkamomis žmones izoliuoti patalpomis ir užtikrintų jų maitinimą. Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras įpareigotas organizuoti minėtų patalpų apsaugą bei viešąją tvarką

Tiesa, įsakymą priverstinai karantinuoti iš užsienio parvykusius Lietuvos piliečius, savivaldybės vadina chaotišku. Tuo metu Vyriausybės atstovas žada, kad bus ieškoma sprendimų, kaip procesą supaprastinti.

Valstybės ekstremalių situacijų centro atstovas Giedrius Surplys teigė, jog kylančios problemos yra žinomos ir Vyriausybė ieško sprendimo.

Antradienį įsigaliojus reikalavimui priverstinai izoliuoti iš užsienio parvykusius asmenis, žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie prastas sąlygas viešbučiuose, nerimaujant, kad ilgai bendrose patalpose turintys praleisti atvykėliai gali vienas nuo kito užsikrėsti.

REKLAMA

Trečiadienio naktį viename Vilniaus viešbutyje kilo muštynės, vienas žmogus sužalotas peiliu.

Taip pat paskelbtos naujos rekomendacijos ir nurodymai, kaip elgtis viešose vietoje. Rekomenduojama viešose vietose dėvėti medicinines kaukes, išskyrus vairuojant motorines transporto priemones.

Nesant galimybės dėvėti medicininę kaukę, galima naudoti medžiaginę kaukę, dengiančią nosį ir burną. Taip pat rekomenduojama viešose vietose, kur liečiami daiktai, dėvėti vienkartines pirštines.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų