REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo žinia, kad savivaldybė nusprendė pakeisti ir pagerinti privalomo karantinavimo sąlygas šeimoms su vaikais.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo žinia, kad savivaldybė nusprendė pakeisti ir pagerinti privalomo karantinavimo sąlygas šeimoms su vaikais.

REKLAMA

„Turime pripažinti, kad šis pirmadienį Sveikatos apsaugos ministro paskubomis įdiegto visuotinio privalomo karantinavimo eksperimentas yra nevykęs. Mes jį įgyvendinome pagal visas Sveikatos apsaugos ministerijos sąlygas, tačiau jokie viešbučiai šeimoms neatstos namų, kur vaikams sudarytos tinkamos sąlygos augti. Kaip ir jokie viešbučiai neatstos areštinių tiems, kas elgtis nemoka. Tą vakar visą dieną bandėme įrodyti Sveikatos apsaugos ministerijai, bet jos sprendimų pakeisti nepavyko.

Laimei, vakare gavome Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro Visuomenės informavimo grupės (VIG) vadovo Giedriaus Surplio žinutę, pagal kurią suprantame pasikeitusią VESOC poziciją dėl privalomo karantinavimo – bus leidžiama karantinuotis namuose ar kitose pasirinktose ir tam tinkamose patalpose“, – „Facebook'e“ pranešė meras.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šimašius pranešė, kad šeimoms bus leidžiama karantinuotis jų pačių patalpose, tačiau turės sutikti su tam tikromis sąlygomis.

„Vakar vėlai vakare informavau Ministrą Pirmininką ir Sveikatos apsaugos ministrą, kad priimame šį sprendimą ir dar vakar iš šiltųjų kraštų grįžusio vėlyvo skrydžio vilniečių šeimas paleidome karantinuotis joms priimtinose – paprastai jų pačių – patalpose, šeimos iš kitų miestų apgyvendintos saugiai ir bus paleistos šiandien. Šeimos turi atitikti šias sąlygas:

REKLAMA

turėti saugią ir nuo aplinkinių izoliuotą karantino vietą;

nurodyti jos adresą ir pasižadėti ten būti 14 dienų;

sutikti, kad savivaldybės atstovai, viešoji tvarka arba savanoriai bet kuriuo metu galės atvykti ir patikrinti jų buvimą (kol sukursime technologinį sprendimą – aplikaciją);

neradus jų namuose, prisiimti atsakomybę dėl nuobaudų“, – rašo R. Šimašius.

Meras pastebi, kad tie, kas tokių sąlygų neturi arba su jomis nesutinka, privalės likti savivaldybės skirtose karantinavimo vietose.

„Baudos už karantinavimosi sąlygų pažeidimą bus griežtos – rizikai vietos čia nėra. Seimui jau būtų laikas susirinkti ir užpildyti šią spragą, sugriežtinant baudas įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiandien ši tvarka galioja visoms šeimoms su nepilnamečiais vaikais, jau karantinuotoms mūsų patalpose arba atvykstančioms į Vilniaus oro uostą. Jos bus paleidžiamos privalomam karantinui savo namuose ar kitose vietose, jei jos atitinka aukščiau surašytas sąlygas ir patvirtins tai raštiškai. Su jumis bus susisiekta artimiausiu metu, luktelkit. Taip pat tai galios atskirai grįžusiems nepilnamečiams vaikams“, – pranešė meras.

„P.S. Ir pabaigai - šios nakties naujienas apie viešbutyje vykusias muštynes tarp į Lietuvą grįžusių emigrantų labai gerai iliustruoja, kad daliai žmonių vis dėlto būtinas privalomas karantinas paskirtose patalpose. Deja, kaip matėme vakar, dalis šių žmonių net uniformuotiems pareigūnams į “labas vakaras” choru atsako “eik tu…”. Klausimas tik tas, kaip savivaldybei, neturinčiai jėgos struktūrų, įmanoma viešbutį paversti areštine. Viliuosi, kad ir šis aspektas, taisant sprendimą, bus įvertintas“, – pridūrė meras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė žada sprendimą dėl chaotiškos priverstinės izoliacijos

Nuo antradienio priverstinai karantinuojant iš užsienio parvykusius Lietuvos piliečius, savivaldybės situaciją vadina chaotiška. Tuo metu Vyriausybės atstovas žada, kad bus ieškoma sprendimų, kaip procesą supaprastinti.

„Dabar yra toks chaosas, kada visus tuos žmones kurie atvyksta į Vilnių, Klaipėdą, Palangą, Kauno rajoną, turi sugerti tos savivaldybės, apgyvendinti vienai nakčiai, o vėliau po nakties jie išskirstomi“, – LRT radijui sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, savivaldybės turėtų iš anksto gauti informaciją, kiek iš kurio lėktuvo ar kelto bus konkrečios savivaldybės gyventojų, kad jos būtų pasiruošusios operatyviai pasiimti žmones ir jų per naktį nereikėtų laikyti izoliuotų visų drauge.

REKLAMA

„Parskrenda lėktuvai į Vilnių, parskrenda lėktuvai į Karmėlavą, parplaukia keltai į Klaipėdą, parskrenda lėktuvai į Palangą, bet (...) kiek iš jų yra jonaviečių, kiek iš Skuodo, iš Telšių, mes gi nežinome. Ar tai reiškia, kad mes turėtume visą laiką budėti keturiuose taškuose?“ – svarstė M. Sinkevičius.

Valstybės ekstremalių situacijų centro atstovas Giedrius Surplys teigė, jog šios problemos yra žinomos ir Vyriausybė ieško sprendimo.

„Tų sprendimų jau ir vakar buvo ieškoma, jų šiandien bus ieškoma ir tikrai aš tikiu, kad tos taisyklės, jos liberalizuosis“, – LRT radijui sakė jis.

Antradienį įsigaliojus reikalavimui priverstinai izoliuoti iš užsienio parvykusius asmenis, žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie prastas sąlygas viešbučiuose, nerimaujant, kad ilgai bendrose patalpose turintys praleisti atvykėliai gali vienas nuo kito užsikrėsti.

REKLAMA

Trečiadienio naktį viename Vilniaus viešbutyje kilo muštynės, vienas žmogus sužalotas peiliu.

Epidemiologė: sprendimas izoliuoti žmones – teisingas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, jog tokios priemonės yra teisingos, nes savanoriškos izoliacijos parvykę asmenys nesilaikė.

„Ta saviizoliacija yra teisinga tuo aspektu, kad jie bus vienoje vietoje, galės juos iš karto tuos žmones pasiimti savivaldybės pagal gyvenamąją vietą ir juos lengviau yra stebėti. Jeigu atsiras simptomai, jiems tikrai bus suteikta pagalba, bus atliekami tyrimai“, – LRT radijui sakė D. Razmuvienė.

„Kai žmonės nevykdo individualiai saviizoliacijos, virusas ir plinta mūsų visuomenėje“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar nėra grėsmės, jog tarp viešbučiuose izoliuotų žmoni kils viruso protrūkis, epidemiologė pabrėžė, kad jis jau kyla.

„Protrūkiai kilo ir tuo atveju, kai žmonės nemokėjo saviizoliuotis, negebėjo suprasti sėdėti namie. Dabar, kai jie bus vienoje vietoje savivaldybėse, jeigu asmuo pajus simptomus, jis iš karto bus paimtas ir jam atliekami tyrimai ir jeigu reiks, gydoma“, – sakė ji.

„Aš nemanau, kad tai yra blogai. Kitos šalys tą daro labai seniai: karantinuoja įvairiose vietose“, – pridūrė epidemiologė.

Jos duomenimis, praėjusią savaitę į Lietuvą iš užsienio grįžo apie 18 tūkstančių žmonių, visi jie privalėjo saviizoliuotis, tačiau ne visi rekomendacijas vykdė, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras neturėjo galimybių kiekvieno iš jų sukontroliuoti ir užtikrinti, kad jie iš tiesų laikosi saviizoliacijos.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu visi iš užsienio grįžę asmenys privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Taip pat numatyta, kad į tokias patalpas turi būti gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.

Didmiesčių merai tvirtina, kad tai apsunkins kovą su COVID-19, bus eikvojami administraciniai ir gydytojų ištekliai, jų mažiau liks sunkiems ligoniams, o tai kainuos gyvybes.

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų