REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo šalyje suvaldymą ragino savivaldybes dėl naujų nurodymų nestresuoti, kartu neatmetė galimybės ir dėl dar griežtesnių karantino priemonių įvedimo, jei viruso plitimo nepavyktų suvaldyti.

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo šalyje suvaldymą ragino savivaldybes dėl naujų nurodymų nestresuoti, kartu neatmetė galimybės ir dėl dar griežtesnių karantino priemonių įvedimo, jei viruso plitimo nepavyktų suvaldyti.

REKLAMA

„Priminsiu, kad Lietuvoje dabar nustatyta 187 atvejų, yra pirmasis susirgęs vaikas, taip pat nustatyta daugiau rizikos grupės asmenų, kuriems nustatyta infekcija. Atvejų skaičius auga, tad pagrindinė rekomendacija išlieka saviizoliacija, kontaktų vengimas.

Sveikatos apsaugos ministerija išleido naujas rekomendacijas ir nurodymus, kaip elgtis viešose vietoje.

Rekomenduojama viešose vietose dėvėti medicinines kaukes, išskyrus vairuojant motorines transporto priemones. Nesant galimybės dėvėti medicininę kaukę, galima naudoti medžiaginę kaukę, dengiančią nosį ir burną. Taip pat rekomenduojama viešose vietose, kur liečiami daiktai, dėvėti vienkartines pirštines.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nebūtina dėvėti chirurgines kaukes, respiratorius, tai gali būti ir šalikas. Tai bet kuriuo atveju geriau nei vaikščioti atvirtu veidu. Labai džiugu, kad daug verslo prisidėjo siuvant kaukes, tereikia paieškoti. Kaip žinome, kadangi kaukės buvo labai greitai išpirktos, tai kviesčiau dabar jas ištraukti ir panaudoti pagal paskirtį", – antradienį kalbėjo ministras.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad nors ne kartą sakyta, kad jos ir neužkerta kelio viruso užsikrėtimui, dabar yra toks metų laikas, kai plinta peršalimo ligos, kurios prasideda panašiais simptomais, taip pat prasideda alerginės slogos sezonas, taigi, darosi sunku atskirti, kas yra koronavirusinė infekcija, o kas ne. 

Taip pat šiuo nutarimu siekiama įpareigoti žmones vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis saugaus atstumo (ne mažiau kaip 2 metrai ir ne ilgiau kaip 15 min.), griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas).

REKLAMA
REKLAMA

Ministras kartu informavo, kad nuo šiandienos 12 val. pradėjo veikti nauji mobilieji punktai Telšiuose, Alytuje, Marijampolėje ir Šiauliuose, rytoj atsidaro dar nauji Panevėžyje ir Tauragėje. Dar vienas likęs punktas bus Utenoje.

Neatmetė dar griežtesnių karantino priemonių

Naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymas savivaldybėms pasirūpinti visų iš užsienio grįžusių tautiečių priverstiniu 14-os dienų karantinavimu dar jo įsigaliojimo išvakarėse sukėlė daug aistrų – merai piktinosi įgyvendinimo skuba ir nespėtais suderinti veiksmais. 

Ypač daug pasipiktinimo sukėlė tai, kad numatyta, jog į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami visi, net ir lengva koronaviruso forma šiuo metu sergantys gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien daug diskusijų kilo dėl išleistos tvarkos savivaldybėms 14-kai dienų pasirūpinti grįžusiųjų karantinavimu. Suprantu savivaldybes, bet siūlau nestresuoti. Tikrai kur kils kažkokių neaiškumų, pasistengsim maksimaliai greitai į juos sureaguoti ir ieškoti bendrų sprendimų", – kalbėjo ministras.

Paklaustas, ar neketinama įvesti dar griežtesnių karantino ribojimų, A. Veryga neatmetė galimybės, kad galėtų būti įvesti dar griežtesni ribojimai, kad iš namų (išskyrus kada reikia pavedžioti šunį, nuvykti į vaistinę ar maisto produktų parduotuvių) išeiti, į darbą būtų galima tik su specialiais leidimais. 

REKLAMA

„Ir anksčiau buvo kalbėta ir apie galimus judėjimo ribojimus, miestų ar rajonų izoliavimą, jei virusas labai išplistų. Tačiau kol kas tokio poreikio Lietuvoje nėra", – sakė jis.

Paprašytas pakomentuoti Ukmergės situaciją, kur medikė galimai užkrėtė mirusią pacientę, ministras pabrėžė, kad visuomenė neturėtų užsipulti ir stigmatizuoti medikus.

„Lenkijoje viena tokia istorija, kai medikai buvo užsipulti, pasibaigė labai tragiškai. Visi tokie atvejai turi būti ištirti, bet neturime skubėti stigmatizuoti“, – komentavo jis.

Kartu jis patikino, kad dėl Kauno klinikose vienai iš pacienčių nustatytos koronavirso infekcijos izoliavus 77 mediką darbas įstaigoje nėra sutrikęs.

REKLAMA

„Darbas bus tęsiamas, yra numatyti scenarijai tokiems atvejams, yra sudarytos pamainos, kas galėtų pakeisti, ne išimtis yra ir Kauno klinikos. Nepriklausomai, kur tokia situacija įvyksta, įstaigos tam ruošiasi“, – aiškino ministras.

Vaikų nuo tėvų neatskirs

A. Veryga, paklaustas, kaip būtų elgiamasi situacijose, jei koronavirusu susirgtų vaikai, o tėvai būtų sveiki, sakė besitikintis surasti tinkamiausius sprendimus, kad vaikai nebūtų atskirti.

„Tikėkimės, kad tokių atvejų nebus labai daug. Bet gydymo įstaigos, manau, ras lankstų sprendimą, kaip vaiko neatskirti nuo tėvų. Jeigu situacija bus nesudėtinga, tėvai su tokiu vaiku gali likti namuose, „pasiimti“ nedarbingumą ir jį prižiūrėti. Jei situacija bus sudėtingesnė, tai vaikas gali būti gydomas ligoninėje“, – dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas situaciją, kodėl išleido įsakymą, kuriuo nuo  sekmadienio šalyje medikams uždrausta receptais skirti, o vaistininkams parduoti vaistus, kuriais JAV bandoma gydyti nuo koronaviruso, ministras pabrėžė, kad šie vaistai paprastai skirti kitoms ligoms gydyti.

„Čia yra keletas priežasčių: kad šie vaistai nedingtų iš mūsų rinkos, nes jie naudojami kitų ligų gydymui. Ir kitas svarbus dalykas, kad neprasidėtų savigyda. Ne žmonės patys turėtų nuspręsti, kaip tuos vaistus naudoti, – sakė A. Veryga.

Ribos žmonių srautus parduotuvėse

Vyriausybėje antradienį Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovas Giedrius Surplys taip pat informavo, kad nuo šiol prekybos vietose gyventojai galės apsipirkinėti ne didesnėse nei dviejų asmenų grupėse, taip pat privalės laikytis atstumo nuo kitų pirkėjų.

REKLAMA

„Nuo šiandien prie kasų turės būti užtikrintas metro atstumas tarp pirkėjų. Kasininkai turės sėdėti kas antroje kasoje ir bus privaloma prekybos vietoms užtikrinti darbuotojų apsaugą. Taip pat uždrausta apsipirkinėti didesnei negu dviejų asmenų grupei. Šeimos nariai turi apsipirkinėti tik po vieną. Asmenims, kuriems privaloma izoliacija, taip pat uždrausta lankytis prekybos vietose“, – sakė G. Surplys.

Minėti sprendimai numatomi pirmadienį pasirašytame valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

Anksčiau parduotuvėms tik rekomenduota reguliuoti klientų srautus, kad nesusidarytų grūstys. Prekybos įstaigos taip pat įpareigotos dezinfekuoti prekių krepšius ir vežimėlius po kiekvieno naudojimo. Jos privalo užtikrinti, kad lankytojai eilėse laikytųsi ne mažesnio kaip vieno metro atstumo tarp vienas kito. Be to, pirkėjai turi būti skatinami mokėti ne grynaisiais pinigais.

REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų