REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje kylant įtampai, kai koronavirusas vis dažniau užfiksuojamas ir gydytojams, medikai rūpinasi apsaugos priemonėmis savo darbo įstaigose. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikas pasakoja, kad ligoninės vadovė jam ir kolegai skyrė pastabą, kad medicininių kaukių dėvėjimas tik kelia bereikalingą paniką. Ligoninė šiuos žodžius neigia ir tvirtina tinkamai pasirūpinusi savo personalo ir pacientų saugumu. 

Šalyje kylant įtampai, kai koronavirusas vis dažniau užfiksuojamas ir gydytojams, medikai rūpinasi apsaugos priemonėmis savo darbo įstaigose. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikas pasakoja, kad ligoninės vadovė jam ir kolegai skyrė pastabą, kad medicininių kaukių dėvėjimas tik kelia bereikalingą paniką. Ligoninė šiuos žodžius neigia ir tvirtina tinkamai pasirūpinusi savo personalo ir pacientų saugumu. 

REKLAMA

„Pasibaigė budėjimas. Jis kol kas buvo ramiausias per visus metus. Tyla prieš audrą. Po jo kilo retorinis klausimas. Ar verta darbe dėvėti bent medicininę kaukę? Sako nepadės. Bet, manau, geriau nei nieko nedėvėti.

Budėjimo metu su kolega gavom pastabą iš įstaigos vadovo, kad keliam bereikalingą sumaištį skyriuje dėvėdami med. kaukes. Aš kažkodėl nusiėmiau, išmečiau. Paklausit kodėl? Nežinau, matyt, kad panikos nekelt, nekompromituoti vadovo autoriteto“, – savo „Facebook“ paskyroje pasakojo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikas Vaidotas Grigas, taip pat vadovaujantis Molėtų ligoninei.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės vadovės pastaba

Portalo tv3.lt paprašytas apie situaciją papasakoti plačiau, V. Grigas sakė, kad pastabą gavo iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovės Jelenos Kutkauskienės. Tiesa, V. Grigas pripažįsta netrukus užsidėjęs naują kaukę.

REKLAMA

„Šiaip tai yra rekomenduotina dėvėti. Bet tikrai ne visas personalas dėvi. Aš nežinau, įstaigos vadovė bent jau sako, kad pakankamai turi (medicininių apsaugų – aut. past.), jokių problemų nėra. Bet tokie pastebėjimai ir pasakymai... Įdomu, kas kelia paniką čia – ar darbuotojai, kurie dėvi apsaugines priemones, ar įstaigos vadovas, kuris duoda tokią pastabą“, – tv3.lt kalbėjo V. Grigas.

Medikas atkreipia dėmesį, kad medicininė kaukė apsaugo nuo užkrato plitimo į išorę, todėl, jeigu kiekvienas dėvėtume tokias apsaugos priemones, net nežinodami, ar esame viruso nešiotojai, ar ne, virusas neplistų taip sparčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstovė spaudai Asta Bagdonavičienė neigia galimybę, kad įstaigos vadovė savo personalui būtų skyrusi tokią pastabą ir sako, kad tai netiesa.

Ligoninės atstovė teigia, kad personalas medicinines kaukes dėvi, tačiau tam turi pasirinkimo laisvę.

„Dėvi ne visi. Mes vakar kaip tik priėmėme sprendimą ir davėme nurodymą privalomai dėvėti visam Skubios pagalbos skyriaus personalui, tiek registratoriams, tiek gydytojams, tiek atvežamiems pacientams uždėti vienkartines kaukes. Kaukių išdavimo skyriams neribojame. Kas nori nešioja, kas nori – nenešioja, yra visokių atvejų“, – tv3.lt sakė A. Bagdonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, ligoninė medicininių apsaugos priemonių gauna iš įvairių šaltinių – savivaldybės, valstybinio rezervo, bando pirkti ir patys.

„Vakar savivaldybė vakare atvežė iš savo rezervų. Po to medikai priaukojo, šiandien gauname tūkstantį respiratorių iš valstybės rezervo. Patys bandome pirkti, lyg ketvirtadienį turėtume iš savo pirkimo gauti“, – sakė A. Bagdonavičienė.

Apsaugų tenka ieškoti patiems

V. Grigas taip pat vadovauja ir Molėtų ligoninei. Jo manymu, absoliučiai visas medicininis personalas turi dėvėti medicinines apsaugos priemones.

„Mano įsitikinimu, jau dabar kalbu kaip kitos įstaigos vadovas, yra nesaugu dirbti šiuo metu be apsaugos priemonių, nors ir medicininių kaukių. Nors jų trūksta visiems, mes turime žiūrėti racionaliai, ne taupyti, o racionaliai paskirstyti tai, ką mes turime. 

REKLAMA

Aš, kaip įstaigos vadovas, manau, kad tiek, kiek aš turiu resursų, aš turiu juos duoti darbuotojams, kad jie būtų saugūs, kad jie jautųsi saugūs darbe, nes, kai žinos, kad yra saugūs, tada tos panikos ir nebus“, – svarstė ligoninės vadovas.

Tiesa, kaip pasakoja V. Grigas, kol kas Molėtų ligoninė iš valstybės rezervo apsaugos priemonių dar nesulaukė.

„Mes gyvename diena iš dienos, ieškodami patys. Nes mes iš rezervo nesame gavę visiškai nieko kol kas – nei greitųjų testų, esame kažkiek patys pirkę. Visi vadovai sėdi internetuose ir užsakinėja, kur tik įmanoma, didžiausius kiekius. Bet mes neduodame pastabų, kad jūs nedėvėkite ar dar kažkas. Kaip rodo pavyzdys kitų įstaigų, ten, kur buvo darbuotojai ir susirgo, matyt, neturėjo pakankamai priemonių, matote, kas įvyko, eina kalba net apie įstaigų uždarymus“, – pastebėjo V. Grigas. 

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad dviem Ukmergės ligoninės gydytojams nustatyta koronavirusinė infekcija. Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis neatmeta galimybės, kad viena iš užsikrėtusių medikių galėjo užkrėsti senyvo amžiaus moterį, kuri praėjusią savaitę nuo koronaviruso mirė būtent Ukmergės ligoninėje. 

Koronavirusas nustatytas ir nėščiai Santaros klinikų rezidentei, taip pat – mažiausiai dviem Klaipėdos medikams. Lietuvoje šiuo metu tarp medikų fiksuota mažiausiai 10 susirgimų koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų