REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausia informacija apie koronaviruso suvaldymo situaciją Šiauliuose

pasakė, kokių priemonių ėmėsi ligoninė

Šiaulių miesto savivaldybė pirmadienį organizuotoje nuotolinėje konferencijoje savivaldybės, gydymo įstaigų vadovai aptarė situaciją siekiant suvaldyti koronavirusu plitimą Šiaulių miesto savivaldybėje.

Šiaulių miesto savivaldybė pirmadienį organizuotoje nuotolinėje konferencijoje savivaldybės, gydymo įstaigų vadovai aptarė situaciją siekiant suvaldyti koronavirusu plitimą Šiaulių miesto savivaldybėje.

REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis atkreipė dėmesį, kad ypač nerimą kelia faktas, kad daug vyresnio amžiaus žmonių važinėja viešuoju transportu. Taip pat pabrėžiama, kad mieste vis dar vyksta bereikalingų senjorų, jaunimo susibūrimų lauke, išvažiavimų į gamtą.

Raginama laikytis rekomendacijų, nes kitu atveju galimas Italijos ar Ispanijos scenarijus.

„Visos būtinosios paslaugos miestiečiams yra užtikrinamos, teikiamos nuotoliniu būdu, prisitaikė ir verslas. Prekybos tinklai aktyviai informuoja žmones, kaip jie turėtų elgtis prekybos tinkluose", – kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Pertvarkė ligoninę

Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika atkreipė dėmesį, kad įstaiga buvo įpareigota organizuoti medicininę pagalbą ne tik Šiaulių apskrityje, bet ir Mažeikiuose, Telšiuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo vasario 28 d., kai buvo diagnozuotas pirmas koronavirusinėės infekcijos atvejis, ligoninėje gyvenimas stipriai pasikeitė. Sudaryta komisija, kuri vertino visas rizikas. Jas išskirčiau dvi – kaip apsaugoti personalą nuo COVID-19 ir kaip apsaugoti pacientus, kurie ne tik serga koronavirusu, bet ir kitomis somatinėmis ligomis", – kalbėjo R. Mažeika.

REKLAMA

Jis pasakojo, kad rūšiavimas COVID-19 įtariamių pacientų vykdomas pagal du požymius.

„Visų pirma tai yra karščiavimas ir kiti COVID-19 požymiai, tai pacientai nukreipiami dviem keliais - į Infekcinį skyrių, kur lovų yra labai mažai, arba į Tuberkuliozės kliniką. Praktiškai per dvi savaites mes pakeitėme jos paskirtį, kuriuos galima pacientus išleidome namo, kitus, gydomus su atsparia tuberkulioze patalpinome į vieną Psichiatrijos izoliuotų korpusų. Tokiu būdu atlaisvinome visą aukštą, skirtą vidutinio sunkumo COVID-19 infekcijos pacientų gydymui arba diferencinei diagnostikai. Taigi realiai ligoninėje šiandien veikia trys priėmimo skyriai", – aiškino ligoninės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimų poreikis, tikėtina, augs

Šią savaitę R. Mažeika žadėjo skirti įrangos sumontavimo ir pasiruošimo intensyvios terapijos skyrių. Taip pat jis pridūrė, kad yra atvežamas aparatas, leisiantis atlikti 700–900 tyrimų per parą. 

„Šį aparatą praėjusią savaitę įsigijome iš Vokietijos, jis atsiėjo 100 tūkst. eurų. Tyrimų poreikis, tikėtina, ateinančiomis savaitėmis tik augs. problema atsiranda paties tyrimo atlikimo personalo apmokymai, tad tai turėsime spręsti.

Mes turėjome tokią taktiką, jei matome, kad yra nelabai aiški anamnezė, galbūt ne visai atitinkantį COVID-19 epidemiologinę situaciją, išties tyrėme tuos pacientus, kuriuos gydytojai manė, kad reikia tirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas turime tris COVID-19 patvirtintus atvejus. Vienas asmuo jau yra pasveikęs, kiti du yra priverstinėje saviizoliacijoje namuose, iš viso esame atlikę 80 tyrimų. Šiąnakt jų esame atlikę apie 12, visi jie buvo neigiami, bet esame kai kuriuos tyrimus išvežę į laboratoriją pakartojimui, nes visus tyrimus, kurie yra teigiami, turi patvirtinti nacionalinė laboratorija", – kalbėjo ligoninės vadovas.

Jis pabrėžė, kad Šiaulių ligoninė užsakė didelį apsaugos priemonių kiekį, planuojama jomis aprūpinti visą ligoninės medicininį personalą.

„Tikiuosi, kad labai greitai pasieks mus didžiulis siuntinys, tai yra, mes praėjusį penktadienį pervedėme pusę milijono eurų avanso, tai yra 50 procentų visos sumos, o pirkinys mūsų yra už milijoną eurų ir tikimės, kad šios savaitės eigoje, pabaigoje šitas siuntinys pasieks ir Šiaulius“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė R. Mažeika.

REKLAMA

„Tada išspręstume visų medicinos darbuotojų, kurie yra ligoninėje, apsaugos priemonių problemą“, – sakė jis.

Šiuo metu tokios priemonės skiriamos tik personalui, dirbančiam su koronavirusu sergančiais ar įtariamais pacientais, kitiems skyriams priemonių skirta tik tiems atvejams, jeigu kyla įtarimų dėl galimo viruso.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso  

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.   

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14 dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

REKLAMA

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

REKLAMA

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų