REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies kunigai, prasidėjus karantinui, į pagalbą pasitelkė išmaniąsias technologijas ir mišias transliuoja per socialinius tinklus. Kaip naujienų portalui tv3.lt pasakojo kalbinti dvasininkai, tikintieji laikosi karantino nurodymų, o šis laikotarpis parodo mišių svarbą ir žmonėms, ir kunigams.

Šalies kunigai, prasidėjus karantinui, į pagalbą pasitelkė išmaniąsias technologijas ir mišias transliuoja per socialinius tinklus. Kaip naujienų portalui tv3.lt pasakojo kalbinti dvasininkai, tikintieji laikosi karantino nurodymų, o šis laikotarpis parodo mišių svarbą ir žmonėms, ir kunigams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyskupai, atsižvelgdami į Lietuvos Vyriausybės sprendimą skelbti karantiną visoje šalyje nutarė, kad nuo kovo 16 d. iki tol, kol galios Vyriausybės paskelbtas karantinas, nebevyks jokios viešos pamaldos. Vyskupai dar kartą ragina tikinčiuosius neiti į bažnyčias, bet stebėti kunigo aukojamas šv. Mišias per televiziją, internetą, klausytis radijo transliacijų.

REKLAMA

Perspėjo apie artėjantį pavojų

Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus parapijos klebonas Domas Gatautas naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad žinias apie koronavirusą priėmė labai rimtai.

„Kadangi itališkai skaitau ir turiu draugų Italijoje, tai stebėjau tą situaciją. Žinojau, kas čia laukia ir visus perspėjau. Pradžioje juokėsi draugai, bet dabar mato, kad rimta“, – pasakojo kunigas.

Pasak D. Gatauto, pagrindinis dalykas, pasikeitęs karantino laikotarpiu, yra tai, kad teko atsisakyti gyvo bendravimo su žmonėmis ir viskas persikėlė į virtualią erdvę.

REKLAMA
REKLAMA

Karantinas sutapo su Gavėnios laikotarpiu. Kaip teigė Jiezno Šv. Arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas, anksčiau per Gavėnią dvasininkai ragindavo žmones lėtinti tempą.

„Daugiau laiko skirti ne televizijai, ne kompiuteriui, internetui, o galbūt knygai, apmąstymui, maldai. Vis laiko nebūdavo ir atrodydavo, kad kasdienybė taip greitai lekia, kad nėra kur ir kaip. Dabar toks, gal ir dirbtinai sukurtas, bet Gavėniai labai tinkamas metas“, – naujienų portalui tv3.lt teigė R. Bičkauskas.

Mišias transliuoja per „Skype“

Karantino metu Lietuvoje viešos pamaldos nevyksta, jos transliuojamos per radiją ir televiziją. Tačiau kai kurie kunigai mišių transliacijoms pasitelkia ir išmaniąsias technologijas. Štai Algirdas Toliatas kiekvieną dieną tiesiogiai mišias transliuoja socialiniame tinkle „Facebook“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varnių tikintieji naudoja kitą programą, sako D. Gatautas. Jis mišias parapijiečiams veda per „Skype“. Prie mišių kiekvieną dieną prisijungia 37 tikintieji, daugiausiai vyresnio amžiaus, pastebi klebonas.

„Pačiam toks įdomus išbandymas, tu kalbi per telefoną, o tau iš telefono atsako būrys“, – juokėsi D. Gatautas.

Jiezno klebonui R. Bičkauskui įsiminė per praėjusio sekmadienio mišias, transliuotas per televiziją, nuskambėjusi Vilniaus vyskupo Dariaus Trijonio mintis.

„Šis laikotarpis tikintiesiems bus proga pamąstyti, ką reiškia turėti mišias ir kitus sakramentus. Kai negali nueiti į bažnyčią, gali suprasti, koks tai turtas. O kunigams bus proga pamąstyti, kokia vertybė yra tikintys žmonės, bendruomenė. Ir tą jauti dabar, bažnyčios tuščios, žmonių neateina, tokia tuštuma“, – pasakojo R. Bičkauskas.

REKLAMA

Kunigas teigė, kad kelias valandas per dieną Jiezno bažnyčia yra paliekama atrakinta, kad žmonės galėtų ateiti į maldos namus privačiai maldai.

Klausyklos su plėvele

Jei mišių tikintieji gali klausytis nuotoliniu būdu, tai atlikti išpažintį ar priimti komuniją – sudėtinga. Portalo tv3.lt kalbinti kunigai teigia, kad karantino metu galima priimti dvasinę komuniją.

„Nes komunija tai susivienijimas su Viešpačiu, troškimas susivienyti. Nors fiziškai nepriimi Kristaus kūno, bet dvasiškai taip“, – aiškino R. Bičkauskas.

REKLAMA

Išpažinties nuotoliniu būdu kunigai nepriima. Jiezne, kaip tvirtina R. Bičkauskas, ant klausyklos grotelių, saugumo sumetimais, yra uždėta plėvelė. Tačiau, anot kunigo, karantino metu išpažinčių klausyti tenka retai. D. Gatautas tvirtino, kad karantino laikotarpiu dar neklausė nė vienos išpažinties, tačiau jei toks poreikis būtų, tvirtina, kad tai būtų galima atlikti lauke arba bažnyčios klausykloje.

„Klausyklos didelės, tai nematau problemos, gali ir į klausyklą. Jeigu žmogus sveikas, tai be problemų. O jei sergantis, tai uždedi žmogui medicininę kaukę ir šnekiesi. Viską galime išspręsti“, – pasakojo D. Gatautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koronavirusas – ne Dievo bausmė

Naujienų portalo tv3.lt kalbinti kunigai tvirtina, kad koronavirusas ir jo iššaukti sunkumai nėra Dievo bausmė.

„Dievas ateina į mūsų bėdą, į mūsų sunkumą ir solidarizuojasi su ta kančia. Jis neateina panaikinti tos kančios, bet būti su žmogumi toje situacijoje. Įvairios bėdos yra neišvengiama kančia mūsų žmonijai, vienokia ar kitokia formą jas patiriame. <...> Yra dalykų, kurie nuo žmogaus nepriklauso. Mūsų tikėjimo akimis žiūrint, tai yra taip, kad Dievas nebaudžia, bet ateina į pagalbą mūsų sunkumui“, – tikino R. Bičkauskas.

REKLAMA

„Čia jokios Dievo bausmės nėra. Tokia situacija leidžia žmogui susimąstyti, atsigręžti, ką vertini gyvenime. Tai yra išbandymas“, – kalbėjo D. Gatautas.

Tikintiesiems ir visiems gyventojams jis patarė įsiklausyti, ką sako profesionalūs gydytojai, laikytis jų rekomendacijų ir nepanikuoti.

„Reikia išlaukti ir išbūti. Laukime galime melstis, galime pabūti su šeima. Svarbu klausytis vienas kito ir jausti atsakomybę vienas už kitą“, – tvirtino D. Gatautas.

Informacija tikintiesiems dėl sielovados karantino sąlygomis

Lietuvos Vyskupų Konferencija tikintiesiems parengė praktines gaires, kaip vyks sielovada karantino sąlygomis:

REKLAMA

1. „Kur avys, ten ganytojai“

Šiuo sudėtingu metu kunigo tarnystė įgauna kitas formas. Dėl karantino nėra bendrų susibūrimų pamaldoms, parapijiečiai, šeimos nelankomi jų namuose. Tačiau kunigas turi galimybę palaikyti parapijiečius: - pasilikdamas savo tarnystės vietoje, - kasdien melsdamasis už parapijiečius šv. Mišių aukoje, Valandų liturgijoje, - numatytu laiku budėdamas raštinėje ar bažnyčioje, kad patarnautų pavieniams svarbiu reikalu besikreipiantiems žmonėms (dėl išpažinties, dvasinės pagalbos, šv. Mišių užsakymo ir t. t.), - būdamas pasiekiamas prireikus pasikalbėti viešai paskelbtu telefono numeriu ar kitomis komunikacijos priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Krikštas

Kūdikiui esant mirties pavojuje, Krikštas yra teikiamas neatidėliojant (kan. 867 §2). Šiuo metu kūdikis krikštijamas, dalyvaujant tik tėvams ir krikštatėviams. Apsvarstytina galimybė Krikšto šventimą atidėti iki laiko, kai bus atšauktas karantinas.

3. Eucharistija

Aukojamos šv. Mišios visomis užsakytomis ir toliau užsakomomis intencijomis. Atšaukus viešas pamaldas, šv. Mišios aukojamos be žmonių. Tikintieji tą dieną yra kviečiami savo intencija melstis namuose, jungiantis į šv. Mišių auką televizijos, radijo, interneto transliacijos dėka, ir priimant dvasinę komuniją. Bažnyčios šiuo metu yra atidarytos tik privačiai, neorganizuotai pavienių tikinčiųjų maldai. Bažnyčioje nerengiamos bendros pamaldos: nekalbamas Rožinis, Gailestingumo vainikėlis, litanijos, neinamas Kryžiaus Kelias ar Kalnai.

REKLAMA

4. Atgailos sakramentas

Bendros Atgailos pamaldos neorganizuojamos. Kunigai yra pasirengę išklausyti pavienių to prašančių tikinčiųjų išpažinčių. Kai nėra galimybės atlikti sakramentinę išpažintį, labai rekomenduojama vadinamoji dvasinė išpažintis: ją sudaro tobulas gailestis dėl nuodėmių ir pasiryžimas atlikti sakramentinę išpažintį. Tobulas gailestis yra tada, kai gailimasi ne iš Dievo baimės, bet iš Dievo meilės. Tobulas gailestis naikina nuodėmes, tačiau lieka pareiga vėliau jas išpažinti sakramentinėje išpažintyje, kai tik tai bus įmanoma.

REKLAMA

5. Ligonių lankymas

Galima kviesti kunigą pas ligonius, kurie dėl savo būklės pageidauja neatidėliojant priimti Ligonių patepimą ir kitus sakramentus, nors įprastas ligonių lankymas laikinai nutraukiamas. Patarnaujant ligoniams, naudojamasi būtinomis apsaugos priemonėmis, laikomasi ligoninėse nustatytos tvarkos. Pasirūpinti vienišais, sergančiais giminaičiais ar kaimynais, kad jie neliktų be maisto, pagalbos ar paprasto žmogiško bendravimo, kad ir telefonu – tai labai svarbus artimo meilės darbas.

6. Laidotuvės Laidotuvių šv. Mišios už mirusįjį taip pat aukojamos, nedalyvaujant žmonėms, o apeigos atliekamos tik kapinėse. Raskime naujų būdų malda ir užuojauta pasiekti ir palaikyti artimuosius.

REKLAMA
REKLAMA

7. Santuokos Jau suplanuotas santuokas siūlytina nukelti vėlesniam laikui. Priešingu atveju jos laiminamos dalyvaujant tik sužadėtiniams ir dviem liudytojams.

8. Maldos tiltas Raginame pagal galimybes kasdien 20 valandą, skambant bažnyčių varpams, prašyti šv. Juozapo užtarimo, kalbant maldą „Į tave, palaimintasis Juozapai, kreipiamės vargų spaudžiami“. Tai mūsų visų solidari malda šiuo sudėtingu laiku. Kviečiame ir kita asmenine ar šeimos malda palaikyti ligonius, gydytojus, slaugytojus ir visus, kuriems šis metas yra ypač sunkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų