REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skelbiami vis nauji susirgimo koronavirusu atvejai baugina visuomenę, mat nė vienas negali būti tikras, ar neturėjo kontakto su infekuotu, bet simptomų neturinčiu asmeniu. Štai vakar pranešus apie dar vieną COVID-19 atvejį Vilniuje, internete išplito informacija, kad iš praėjusią savaitę dar rizikinga nelaikytos šalies grįžusi moteris lankėsi tiek parduotuvėje, tiek žaidimo aikštelėje ar automobilių stovėjimo aikštelėje.

Skelbiami vis nauji susirgimo koronavirusu atvejai baugina visuomenę, mat nė vienas negali būti tikras, ar neturėjo kontakto su infekuotu, bet simptomų neturinčiu asmeniu. Štai vakar pranešus apie dar vieną COVID-19 atvejį Vilniuje, internete išplito informacija, kad iš praėjusią savaitę dar rizikinga nelaikytos šalies grįžusi moteris lankėsi tiek parduotuvėje, tiek žaidimo aikštelėje ar automobilių stovėjimo aikštelėje.

REKLAMA

Kaip portalui tv3.lt pasakojo Antakalnio gyventoja Rita, apie tai, kad vienai iš kaimynių nustatytas koronavirusas, sužinojo trečiadienį.

„Vakar, trečiadienį, pirmasis koronaviruso atvejis užfiksuotas privačiuose Antakalnio daugiabučiuose gyvenančiam asmeniui – moteriai. Apie tai sužinojome Facebook‘o grupėje. Prie naujienos buvo pažymėta, kad nepamirštume papildomai dezinfekuoti durų rankenų, lifto mygtukų bent savo aukštuose, mažiau vaikščiotume be būtino reikalo ir dar dažniau plautume rankas. Tiesa, mūsų namo valytoja visą šį mėnesį papildomai dezinfekuoja bendro naudojimo patalpas, turėklus, liftus ir kita, tai dėl to ramu“, – pasakojo ji.

Tačiau, pridūrė pašnekovė, visgi vėliau buvo suteikta šiek tiek daugiau informacijos apie užsikrėtimo atvejį.

„Šeima viešai pasidalino, kad lankėsi žaidimų aikštelėje, ėjo į greta esančią parduotuvę, buvo lifte, parkinge, koridoriuje. Šeima paaiškino, kad praėjusią savaitę jie grįžo iš tuomet sąraše nerizikingos šalies ir todėl nereikėjo izoliuotis jiems“, – pasakojo Rita.  

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, iš šios istorijos pamoka tik tokia, kad koronavirusas daug arčiau, nei galvojome, ir reikia elgtis taip, tarsi virusas būtų tiek ant lifto mygtukų, tiek žaidimų aikštelėje ant sūpynių turėklų.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad trečiadienio rytą Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pasidalino tuomet visų nustatytų susirgusiųjų koronavirusu maršrutais.

Pasitikrinkite, ar ten buvote: papildyti užsikrėtusiųjų maršrutai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras praneša, kad yra aiškūs dar 2 koronavirusu infekuotų asmenų maršrutai. 

Naujienų portalas tv3.lt kviečia pasitikrinti, ar nesilankėte tose pačiose vietose:

Patvirtintas 2020-03-18 (Vilnius)

1. Kovo 13 d. grįžo į Lietuvą per Vilniaus oro uostą. 2. Kovo 13 d. taksi automobiliu grįžo iki savo mašinos. Pasiėmė savo automobilį ir grįžo namo (nustatyto 2 kontaktiniai asmenys) 3. Kovo 14 d. lankėsi parduotuvėje „IKI“ prie Antakalnio žiedo, apie 14-15 val. AKTUALU IKI kovo 29 d. 4. Kovo 16 d. išsikvietė Greitąją medicinos pagalbą ir kovo 17 d. rytą buvo išvežtas į VšĮ Vilniaus universiteto Santaros klinikas.

REKLAMA
REKLAMA

Patvirtintas 2020-03-18 (Vilnius)

1. Kovo 16 d. grįžo į Lietuvą per Vilniaus oro uosto. Dėl pakilusios temperatūros Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai iškvietė Greitąją medicinos pagalbą. 2. Kovo 16 d. Greitoji medicinos pagalba išvežė asmenį į VšĮ Vilniaus universiteto Santaros klinikas.

Primename, kad šiuo metu yra užfiksuoti 36 koronaviruso atvejai, iš visų asmenų yra aiškūs 31 asmens maršrutai ir kontaktai. Nuolat atsinaujinantį maršrutą galite rasti NVSC tinklapyje. 

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso  

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14 dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas, staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų