REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Lietuviai grįžta namo iš Tenerifės (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Trečiadienio pavakarę Vilniaus oro uoste nusileido užsakomasis lėktuvas su šimtais lietuvių iš Tenerifės. Po keletos minučių čia nutūpė ir antrasis lėktuvas iš šios pačios Ispanijai priklausančios salos. Lietuvaičiai pasakoja, kad patikros procedūros buvo pakankamai greitos, o dabar svarbiausia saugiai saviizoliuotis namuose. 

45

Trečiadienio pavakarę Vilniaus oro uoste nusileido užsakomasis lėktuvas su šimtais lietuvių iš Tenerifės. Po keletos minučių čia nutūpė ir antrasis lėktuvas iš šios pačios Ispanijai priklausančios salos. Lietuvaičiai pasakoja, kad patikros procedūros buvo pakankamai greitos, o dabar svarbiausia saugiai saviizoliuotis namuose. 

REKLAMA

Skrydį Lietuvos piliečiams suorganizavo Lietuvos Vyriausybė kartu su kompanija „Tez Tour“. Du skrydžiai buvo numatyti iš Tenerifės pietinio oro uosto po vidurdienio vietos laiku, Vilniaus oro uoste jie nusileido šiek tiek po 21 val. vakaro. 

Pildomos anketos, matuojama temperatūra

Kaip naujienų portalui tv3.lt pranešė lėktuve esantys piliečiai, jiems iš karto buvo pranešta, kad lėktuve tautiečiams teks palaukti iki dviejų valandų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Išleidinės po dvidešimt keleivių vienu metu. Lėktuve yra daug mažų vaikų, kūdikių, todėl žmonės sako, kad pirmiausia išleistų su kūdikiais, po to su vaikais“, – patikina lėktuve esantis lietuvaitis.

REKLAMA

Nors dar prieš tai buvo skelbiama, kad į gimtinę parskridusiems keleiviams yra matuojama temperatūra dar lėktuve, tačiau lietuvaitis, parskridęs iš Tenerifės tv3.lt patikino, kad lėktuve jų temperatūros niekas nematavo. 

„Temperatūrą visiems matuoja jau oro uosto terminale, o lėktuve reikėjo užpildyti informaciją, kur gyvename ir kitus kontaktus“, – įspūdžius pasakoja vyras.

Vis dėlto procedūros vyko kur kas greičiau nei buvo tikėtasi ir jau po valandos lietuvaičiai buvo išleisti laukti savo bagažo.

Vienas iš namo sugrįžusių lietuvaičių taip pat parodė, kokios anketos yra išdalijamos visiems parskridusiems iš užsienio šalių. Lape reikia pažymėti svarbiausius dalykus – ar asmuo serga koronaviruso infekcija, ar ji jam yra įtariama ir ar jis yra turėjęs sąlytį su asmeniu, sergančiu šia infekcija.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat anketoje yra nurodoma, kad po kelionės, asmuo turės saviizoliuotis ir reikia nurodyti, kokiu adresu tai bus atliekama.

Siekia kuo mažiau kontaktuoti

Kita lietuvaitė, parskridusi šiuo reisu į Lietuvą, naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad oro uoste viskas vyko sklandžiai ir greitai.

„Jau įlaipinant į lėktuvą visiems davė kaukes, kurias būtina buvo dėvėti visos kelionės metu. Nusileidus, išlaipino apie dvidešimt žmonių, einama buvo saugiu atstumu. Vėliau patikrinama visiems temperatūra ir pasirašoma, kad save turėsime izoliuoti keturiolikai dienų ir kur.

Viskas kol kas vyko sklandžiai ir greitai, darbuotojai dėvėjo apsauginius kostiumus. Problemų jokių nekilo. Dabar kiekvienam svarbiausia, kaip nusigauti iki namų, neturint kontaktų su kitais. Davė atmintines, kaip elgtis tas keturiolika dienų“, – sako lietuvaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikina, kad procedūra įprasta 

Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas BNS sakė, kad šiuo metu visi Vilniuje besileidžiantys lėktuvai tikrinami keleivių neišlaipinus, tai daro Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai bei kariškiai. 

„Procedūra įprasta: visi keleiviai pasitinkami NVSC specialistų su kariais, jiems dar orlaivyje pamatuojama temperatūra. Tada keleiviai išlaipinami ir keliauja į atskirą terminalą, užpildo anketas, atiduoda specialistams.Tik šias procedūras atlikę keleiviai tali išeiti iš oro uosto teritorijos“, – teigė T. Vasiliauskas.

Kaip BNS informavo „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė, iš viso per abu skrydžius lėktuvuose yra 360 vietų. Abu skrydžiai buvo mokami, bilieto kaina siekė 500 eurų.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, šioje Ispanijai priklausančioje saloje prie Afrikos iki šiol buvo daugiau nei 600 lietuvių.

Keli tūkstančiai lietuvių pastarosiomis dienomis paprašė valstybės pagalbos grįžti į tėvynę, Europos valstybėms drastiškai apribojus judėjimą, siekiant sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą.

Ketvirtadienį į Vilnių lietuviai specialiu reisu galės parskristi iš Valensijos, penktadienį ir šeštadienį – iš Paryžiaus. 

Į Lietuvą norintiems grįžti piliečiams URM skelbia galimų kelionių sąrašą

Į Lietuvą norintiems grįžti piliečiams Užsienio reikalų ministerija (URM) skelbia galimų kelionių sąrašą.

REKLAMA

Informuojama, kad Europoje užstrigę keliautojai su automobiliais gali grįžti į Klaipėdą „DFDS“ keltu iš Kylio, „TT-Line“ iš Rostoko ir Travemiundės, taip pat „Tallink“ keltu iš Zasnico į Rygą.

Iš Švedijos iki kovo 30 dienos galima išvykti „DFDS“ keltais iš Karlshamno bei „TT Line“ keltais iš Treleborgo į Klaipėdą. Keliauti leidžiama tik į savo nuolatinę gyvenamąją vietą grįžtantiems ir dirbti vykstantiems Lietuvos piliečiams.

Tuo metu oro linijų bendrovė „Lufthansa" vykdys reguliarų dieninį tiesioginį skrydį iš Frankfurto į Vilnių iki kovo 22 dienos, tolesni sprendimai dėl skrydžių pratęsimo bus žinomi vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nenutraukti skrydžiai į Vilnių iš Londono Hitrou ir Stanstedo oro uostų per Frankfurtą. Vilnių per Frankfurtą galima pasiekti ir skrydžiu iš Mančesterio.

Be kita ko, pagal tvarkaraštį iki kovo 22 dienos turėtų vykti tiesioginiai skrydžiai iš Stambulo į Vilnių, taip pat skelbiama ir apie skrydžius iš Norvegijos – Oslo ir Bergeno.

Ministerija teigia, kad dar yra galimybių keliauti į Rygos ir Minsko oro uostus, pasinaudojant tranzito galimybe per Latviją ir Baltarusiją.

„Atkreipiame dėmesį, kad į Minską skrendantys piliečiai turi turėti pasą arba asmens grįžimo pažymėjimą – asmens tapatybės kortelė šiuo atveju nėra tinkamas kelionės dokumentas“, – rašoma pranešime.

REKLAMA

Jame taip pat teigiama, kad leidžiamas ir Europos Sąjungos/Šengeno šalių piliečių tranzitas per Suomiją ir išvažiavimas iš Suomijos grįžimas į savo kilmės ES/Šengeno šalį, jei asmuo neturi COVID-19 simptomų.

URM teigimu, Lietuvos Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija šiuo metu nagrinėja komercinių skrydžių galimybes.

Primenama, kad grįžus į Lietuvą asmenims taikoma privaloma 14 dienų saviizoliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų