REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje paskelbus karantiną nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai būstą  parduoda nuotoliniu būdu, tačiau nerimauja dėl sprendimo stabdyti notarų darbą. Pastaraisiais metais atidarę naujų viešbučių jie taip pat suka galvą, kaip išlaikyti šį verslą.

Šalyje paskelbus karantiną nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai būstą  parduoda nuotoliniu būdu, tačiau nerimauja dėl sprendimo stabdyti notarų darbą. Pastaraisiais metais atidarę naujų viešbučių jie taip pat suka galvą, kaip išlaikyti šį verslą.

REKLAMA

„Dar praėjusią savaitę viskas vyko sklandžiai, dažniau buvo kreipiamasi į plėtotojus internetu, telefonu, gerokai mažėjo apžiūrų skaičius. Žinoma, dabar, įvedus karantiną, situacija keisis. Tie, kurie jau apsisprendę ar susitarę dėl konkretaus būsto, viskas kaip ir aišku. Plėtotojams bus didesnis iššūkis ieškoti naujų klientų, reikės įdėti daugiau pastangų“, – BNS sakė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

Pasak jo, visi NT plėtotojai dirba, seka informaciją. M. Statulevičius pastebi, kad palankių paskatų numatyta ir Vyriausybės parengtame plane.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybės ekonomikos skatinimo plane numatyta daug svarbių sprendimų, iš kurių turbūt reikėtų paminėti būsto paskolų įmokų atidėjimą 3–6 mėnesiams netekus darbo, taip pat galimybę atidėti mokėjimus „Ignitis“ grupei tiek gyventojams, tiek verslui“, – sakė jis.

REKLAMA

„Taip pat svarbus yra bankų reguliavimo pakeitimas, nes jie šiuo metu yra saugumo epicentras. Valstybė jiems siunčia žinią, kad nereikia įtempti raumenų, gąsdinti klientų, o skolinimas neturi mažėti, jog valstybė prisidės. Ta numatoma paramos ekonomikai pagalvė yra nemaža ir suteikia pasitikėjimo“, – kalbėjo jis.

Būstų statybas ir pardavimus tęsia

Visi BNS kalbinti didieji NT plėtotojai teigė nestabdantys projektų ir tęsiantys būstų pardavimus, tiesa, nuotoliniu būdu.

„Paskelbus karantiną, darbą maksimaliai organizuojame nuotoliniu būdu – telefonu arba kitomis technologinėmis priemonėmis. Statybų aikštelėse darbai vyksta laikantis saugos ir higienos reikalavimų“, – BNS sakė bendrovės „Eika“ generalinis direktorius Domas Dargis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, beveik visi įmonės plėtojami projektai turi virtualios realybės modelius.

„Galime padėti butą apžiūrėti virtualiai, turime sukūrę buto pasirinkimo testą, o jau įsigijusius būstą kviečiame jungtis prie išmanios platformos, kur yra visa informaciją apie įsigytą būstą“, – sakė D. Dagis.

Jis teigė, jog bendrovė kol kas neplanuoja jokių pokyčių darbuotojų atžvilgiu.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis BNS sakė nesijaudinantis dėl mažėjančių butų pardavimų.

„Dėl butų, tai turėjome du baisius mėnesius – sausį ir vasarį, kai pardavėme du kartus daugiau butų, nei planavome. Tam, kad sustabdytume pardavimus, turėjome ne kartą kelti kainas, kitaip jau nieko nebeturėtume portfelyje. Tai, kad savaitę iš esmės neturime pardavimų, nekelia panikos. Dabar prioritetai kiti – bendraujame su klientais, o sandorius, jei dėl jų sutarsime, sudarysime vėliau“, – kalbėjo A. Avulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė manantis, kad situacija rinkoje nebus tokia bloga, kaip praėjusią ekonominę krizę.

„Žinoma, visko bus, nes panikos nemažai, žmonės į tokius dalykus reaguoja jautriai. Manau, kad bus ir sutarčių nutraukimų, bet nematau tragedijos. Manau, kad esame išgyvenę sunkesnius laikus, kaip, pavyzdžiui, 2008 metų pabaigoje Rygoje mums teko nutraukti 90 proc. preliminarių sutarčių ir grąžinti avansus. Tuomet buvo sudėtinga“, – pasakojo A. Avulis.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ vadovas Mindaugas Vanagas BNS sakė, jog įmonė veiklos nestabdo, tačiau dalis darbuotojų nusprendė atostogauti.

„Vis dėlto prireikė laiko persidėlioti prioritetus, priimti sprendimus, kuriuos darbus turime tęsti, o kuriuos – laikinai pristabdyti. Turime įvykdyti įsipareigojimus mūsų projektuose būstus įsigijusiems žmonėms, todėl beveik visas statybų skyrius – statybų, projektų vadovai, pirkimų vadybininkai – intensyviai dirba“, – sakė jis.

REKLAMA

Nedirba notarai, projektus pristato virtualiai

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Darnu group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė–Mekionienė BNS sakė, jog pagrindinė problema plėtotojams šiuo metu – veiklą sustabdę notarai.

„Nekilnojamojo turto srityje, kaip ir visi, taip pat patiriame nuostolių – notarinių sutarčių pasirašymas su klientais sustabdytas, turto įsigijimo ir pardavimo procesai nevyksta. Kol kas, laikydamiesi visų rekomendacijų, vykdome tik individualias būsto apžiūras, konsultuojame ir aptarnaujame klientus nuotoliniu būdu“, – BNS sakė ji.

„Darnu group“ vadovė tvirtino, jog įmonė neketina stabdyti statybos darbų.

D. Dargio teigimu, notarams laikinai sustabdžius veiklą, bendrovė negali baigti milijoninės vertės sandorių ir šių lėšų panaudoti projektams tęsti.

REKLAMA

„Tikimės, kad bus rastas būdas atnaujinti notarų veiklą. Esame suplanavę butų pardavimo sutarčių už 18 mln. eurų – šie pinigai mums reikalingi tęsti pradėtus statybos darbus, finansuoti grupės veiklas“, – sakė jis.

M. Vanago teigimu, dėl nedirbančių notarų plėtotojai negalės užbaigti bent 50 mln. eurų vertės būstų sandorių.

„Reikėtų rasti būdus nestabdyti verslui svarbių viešųjų paslaugų, pavyzdžiui, notarų darbo. Mūsų asociacijos duomenimis, apklausus dalį vystytojų, dėl notarų darbo sustabdymo, negalės būti pasirašyti sandoriai, kurių vertė – 50 mln. eurų“, – sakė jis.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Galio group“ generalinis direktorius Aisvidas Sriebalius BNS sakė, jog įmonei pirmajai teko išbandyti Vilniaus savivaldybės dėl karantino įvestą naujovę – pristatyti projektą visuomenei nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Sriebalius teigia, jog rinka jaučia neapibrėžtumą, nuo kurio trukmės priklausys, koks bus jo poveikis.

„Visi susidūrėme su situacija, kokios nei verslas, nei gyventojai dar niekada nėra matę, todėl visi susiduria su tam tikrais iššūkiais. Didžiausias nežinomasis šioje visoje dėlionėje – kiek tęsis neapibrėžtumas, kadangi nuo to priklauso ir galimų grėsmių dydis bei priimami sprendimai. Viską atidžiai sekame, reaguojame į pokyčius, vertiname galimas rizikas ir sprendimo būdus“, – sakė jis.

Svarstoma, ką daryti su viešbučiais

Pastaruosius kelerius metus NT plėtotojai aktyviai investavo į viešbučius. Paprastai jie išnuomoja specialiai pastatytus pastatus viešbučių valdytojams, kurie turi sutartis su tarptautiniais viešbučių tinklais.

REKLAMA

„Viena iš sunkiausių temų, susijusi su viešbučiu, kuriame dirba apie 70 žmonių. Visą savaitgalį galvojome, ką daryti. Tai labai skausmingas klausimas ir dar nesame priėmę sprendimo. Jei mes tuos žmones atleisime, po trijų mėnesių surinkti tokią komandą bus labai sunku, o tam, kad mokėtume jiems atlyginimus, reikia ieškoti lėšų kitų įmonių rezervuose“, – BNS sakė A. Avulis.

Pasak jo, būtent dėl viešbučių veiklos verslui reikėtų valstybės pagalbos.

„Būtų gerai, kad viešbučio atveju pagelbėtų valstybė, nes dabartiniai siūlymai atleisti nuo komunalinių ar nekilnojamojo turto mokesčių yra kosmetiniai. Mes turime darbuotojus, bet jiems nėra darbo. Ir jeigu mes juos atleisime, jie eis į darbo biržą ir jiems išmokas mokės valstybė. O galėtų šią naštą dalintis verslas ir valstybė“, – sakė A. Avulis.

REKLAMA

D. Dargio teigimu, „Hilton“ viešbutis sostinės centre šiuo metu veikia 5 proc. pajėgumu, tačiau jo veikla gali būti sustabdyta visai. Jis taip pat vylėsi, kad viešbučių sektorius sulauks valstybės pagalbos.

„Darnu group“ vadovė S. Survilaitė–Mekionienė BNS sakė, jog bendrovė nusprendė sustabdyti valdomų viešbučių veiklą ir vieną jų pasiūlyti savivaldybei.

„Akivaizdu, kad situacija yra labai sudėtinga, ir mūsų sektorius jau pajuto pirmąsias pasekmes. Savo valdomas sporto, maitinimo, viešbučių veiklas jau esame sustabdę. Tačiau esame pasiruošę perduoti viešbutį „Urbihop“, o reikalui esant ir visą SEB areną, naudoti laikinam žmonių izoliavimui ar net laikinai ligoninei įkurti. Šiuo metu tariamės su Vilniaus savivaldybe“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot „Darnu group“ vadovės, bendrovė viešbutį savivaldybei siūlo neatlygintinai, o į jo pritaikymą investuotų savo lėšas.

***

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų