REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo ryto prie firminės „Vilniaus degtinės“ gėrimų parduotuvės eilėje buriuojasi žmonės, skubėdami įsigyti dezinfekcinių skysčio. Kai kurie žmonės pasiruošę laukti ir kelias valandas.

Jau nuo ryto prie firminės „Vilniaus degtinės“ gėrimų parduotuvės eilėje buriuojasi žmonės, skubėdami įsigyti dezinfekcinių skysčio. Kai kurie žmonės pasiruošę laukti ir kelias valandas.

REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt duomenimis, vakar autobusiukas į parduotuvę atvežė apie 45 tūkstančius litrus dezinfekcinio skysčio.

Šiandien nuo pat 10 val. iki pietų atvežta 30 tūkst. litrų. Žmonės skystį perka dėžėmis, daug asmenų jo įsigyja ne tik šeimoms, asmeninėms reikmėms, bet perka ir įmonių atstovai, vienu metu įsigyja po 20–30 litrų.

Vieno litrinio buteliuko kaina siekia apie 5 eurus, keturi litrai kainuoja 15 eurų.

Dar ketvirtadienį buvo pranešta, kad „Vilniaus degtinė“ jau pagamino 100 tūkst. litrų dezinfekcinio rankų skysčio. Kosmetikos gamintoja „BIOK laboratorija“ taip pat sako pagaminusi pirmąją partiją, kuri iškeliavo į parduotuves.

Portalas tv3.lt primena, kad Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) siūlymui dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į Italiją.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl koronaviruso Užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį atnaujino kelionių rekomendacijas – siūloma atsisakyti kelionių į Ispaniją, Prancūziją, Vokietiją bei visą Italiją. Iki šiol buvo siūloma nevykti į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą. Buvo paskelbtos ir naujos rekomendacijos darbdaviams, siūlant veiklą organizuoti nuotoliniu būdu. Taip pat atšaukiama dalis skrydžių, griežtinama sausumos keleivių kontrolė. 

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje nustatyti trys koronaviruso atvejai. Iš viso dėl įtariamo koronaviruso yra atlikta 366 tyrimai. Prevenciškai grįžusių iš rizikos regionų yra stebima virš 9 tūkst. asmenų.

Pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius siekia arti 130 tūkst., mirusių – 4720.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat informuojama, kad atnaujinta, kokioms sąlygoms esant žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso infekcijos. Papildomos sąlyga, jog galimai sergančiu žmogus laikomas ir tada, kai jam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (staiga prasideda karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam reikalinga hospitalizacija, tačiau nenustatoma šių simptomų priežastis. Paprastai tariant, atmetamos visos kitos galimos diagnozės, visi kiti galimi susirgimai.

Tie, kurie lankėsi nurodytose šalyse, prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų, nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje.

Taip pat patariama stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų