REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą (LNOBT) atvyko operos solistė ir dirigentas iš Italijos. Į tv3.lt redakciją atkeliavo anoniminis laiškas, kuriame teigiama, jog teatro vadovybė kelia grėsmę Lietuvai. Pirmadienį iš Romos į Lietuvą atskridęs italas dirigentas dvi savaites buvo karantinuotas ir stebimas Italijos sveikatos ministerijos, bet nenustačius koronaviruso, jam buvo leista išvykti.

Į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą (LNOBT) atvyko operos solistė ir dirigentas iš Italijos. Į tv3.lt redakciją atkeliavo anoniminis laiškas, kuriame teigiama, jog teatro vadovybė kelia grėsmę Lietuvai. Pirmadienį iš Romos į Lietuvą atskridęs italas dirigentas dvi savaites buvo karantinuotas ir stebimas Italijos sveikatos ministerijos, bet nenustačius koronaviruso, jam buvo leista išvykti.

REKLAMA

„Manome, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovybės veiksmai ir ketinimai prasilenkia su visomis rekomendacijomis saugotis galimo užkrato kelių ir kelia realų pavojų kolektyvui ir visai visuomenei, nes teatras vieša uždaroji erdvė.

Gavome oficialų laišką nebijoti ir priimti kolegas iš Italijos. Tačiau akivaizdu, kad teatro vadovybė ketina ignoruoti vieną svarbiausių prevencinių priemonių – tai yra asmens privalomą karantinavimą Lietuvoje, po atvykimo iš rizikos zonos.

REKLAMA
REKLAMA

Mes, teatro meno kolektyvų nariai ir kitų tarnybų darbuotojai, negalime nereaguoti į valstybės institucijų oficialias rekomendacijas dėl koronaviruso galimo užsikrėtimo pavojaus, kurios prasilenkia su mūsų teatro vadovybės oficialiais sprendimais“, – dėstoma redakcijai atsiųstame anoniminiame laiške.

REKLAMA

Dirigentas iš Italijos praėjo karantiną

LNOBT darbuotojai atkreipė dėmesį, kad  iš Romos atvykęs dirigentas Marcello Bufalinio (Marčelo Bufalinio) buvo karantinuotas tik Italijoje dėl bendravimo su galimai užsikrėtusiais asmenimis iš Milano.

„Tačiau atvykstant į Lietuvą ir vykstant masiniam viruso protrūkiui – toks asmuo pagal mūsų šalies sveikatos saugumo rekomendacijas privalo būti karantine ne mažiau nei dvi savaites.

O pagal mūsų sudarytus darbo grafikus, mes jau nuo šios dienos privalome su šiuo dirigentu atsidurti drauge vienoje uždaroje patalpoje , kur rinksis solistai, choro ir orkestro artistai bei visas teatro personalas.

REKLAMA
REKLAMA

Norime priminti, kad virusu užsikrėtęs asmuo apie pirmuosius ligos simptomus gali sužinoti ne iš karto, juo labiau asmuo gali būti tiesiog viruso nešiotojas, be pirminių simptomų“, – rašė laiške.

Sveikatos ministerija ir ekstremalių situacijų koordinavimo centras primygtinai rekomenduoja atsisakyti būtinybės susitikti uždaroje patalpoje su asmenimis iš rizikos zonų, kol jie nepraeina numatyto karantino laiko.

Sunerimę teatro atstovai priminė, kad pastarųjų parų įvykiai Latvijoje ir Estijoje tik patvirtino, jog lėktuvais atvykę asmenys iš Italijos parsivežė virusą ir pasireiškė ligos simptomai.

„Tad pirmoje vietoje neabejotinai šiuo jautriu metu privalo būti žmonių sveikata, o ne kultūrinė programa, kada susirgimų skaičius dramatiškai auga jau ne tik visoje Italijoje, bet ir kitose Europos valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad šiuo sykiu meno kolektyvų darbas, betarpiškai kontaktuojant su dirigentu, atvykusiu iš valstybės, kuri šiuo metu įvardijama kaip viena didžiausių koronaviruso židinių Europoje negali būti viršiau teatro kolektyvo sveikatos intereso“, – dėstoma anoniminiame laiške.

Kolektyvui išsiuntinėjo laiškus

LNOBT kolektyvui išplatino raminantį laišką: „Norėčiau informuoti ir nuraminti visus besibaiminančius dėl atvykstančių atlikėjų ir dirigentų iš Italijos. Tiek operos „Ernani“ solistė Li Keng, tiek dirigentas M. Bufalinio atvyko/atvyksta iš Romos, miesto kuriame nėra viruso židinio. Solistę Li Keng nuo atvykimo stebi Visuomenės sveikatos centras.

REKLAMA

Dirigentas M. Bufalinio atvyksta savaitę vėliau, nes nuo vasario 22 d. iki kovo 8 d. buvo karantinuotas ir stebimas Italijos sveikatos ministerijos, kaip asmuo turėjęs kontaktą su žmonėmis iš Milano.

M. Bufalinio atvyksta sveikas ir turėdamas pažymą apie nepriekaištingą sveikatos būklę. Jis, kaip ir solistė Li Keng, bus stebimas mūsų Visuomenės sveikatos centro.

Pagal naujausią Visuomenės sveikatos centro informaciją, visos procedūros dėl atvykstančiųjų tikrinimo išlieka tokios pačios ir nėra griežtinamos.

Visuomenės sveikatos centras savo ruožtu, prašo vengti bet kokios su virusu susijusios panikos skleidimo ir aplinkinių dezinformavimo. Maloniai prašome ir mūsų visų, nesibaiminti bei vykdyti darbus įprastine tvarka“, – tokį laišką išsiuntinėjo LNOBT savo kolektyvui.

REKLAMA

LNOBT : „Esame visiškai ramūs“

LNOBT generalinio direktoriaus pavaduotoja, departamento vadovė Jurgita Skiotytė-Norvaišienė ramino kolektyvą.

„Kolektyvą nuraminome ir užtikrinome, kad tie žmonės, kurie atvykę iš Italijos, jie tikrai neužsikrėtę koronavirusu.

Jie abu yra iš Romos. Operos solistė atvyko prieš dešimt dienų ir tuo metu Roma net nebuvo dar skelbiama tarp pavojingų zonų.

Dirigentas iš Italijos atvyko vakar. Jis turėjo kontaktą su Milane buvusiais žmonėmis vasario 22 dieną. 14 dienų jis išbuvo savikarantine. Išvažiuojant pateikė deklaraciją Italijos sveikatos apsaugos ministerijai, apie tai, kad jis išbuvo karantine. Jam buvo leista išvykti iš šalies ir jis dabar dirba pas mus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esame visiškai ramūs, užtikrinti ir žmonės yra saugūs. Mes labiau baiminamės, kad jie neatsineštų iš gatvės, iš kaimynų, prekybos centrų ir kitų vietų.

Savo ruožtu, atvykusius italus mes irgi informavome, kad Lietuvoje yra užfiksuotas susirgimo atvejis koronavirusu ir atsiklausėm, ar jie tikrai sutinka atvykti ir dirbti Lietuvoje. Jie atsakė, kad sutinka. Atvykę italai kartu dirba su kolektyvu. Vakar ir šiandien vyksta repeticijos.

Išgirdome kolektyvo nuogąstavimą, kad jie jaudinasi ir juos pasistengėme nuraminti. Žinoma, yra besibaiminančių, bet mes labiau jaudinamės, kad jie į teatrą gali atnešti (virusą – aut. past.) iš kaimynų, prekybos centrų. Bet čia mes galime prieiti iki absurdo, nes mes nei vienas nesame užtikrinti, kur tą virusą galime pasigauti.

REKLAMA

Šie du žmonės yra patikrinti ir mes esame visiškai ramūs, kad jie mums neatvežė jokio viruso“, – teigė J. Skiotytė-Norvaišienė.

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų