REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komentuodamas naujausią informaciją dėl koronaviruso suvaldymo situacijos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, kad kol kas panikos kelti nereikėtų, nes Lietuva dar nėra perėjusi į kitą fazę, tačiau prevencijos priemonės toliau stiprinamos. Kartu ministras paaiškino, kodėl prašė pakeisti už komunikaciją atsakingą Skirmantą Malinauską.

Komentuodamas naujausią informaciją dėl koronaviruso suvaldymo situacijos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, kad kol kas panikos kelti nereikėtų, nes Lietuva dar nėra perėjusi į kitą fazę, tačiau prevencijos priemonės toliau stiprinamos. Kartu ministras paaiškino, kodėl prašė pakeisti už komunikaciją atsakingą Skirmantą Malinauską.

REKLAMA

„Kol kas vis dar galiu nuraminti, Lietuva nėra perėjusį į kitą fazę, naujų susirgimų neužfiksuota. Be to, užsienio laboratorijoje patvirtinta, kad moteris tikrai užsikrėtusi koronavirusu.

Kas yra aktualu? Dabar labai daug diskusijų keliama dėl dezinfekcinio skysčio gamybos – yra 11 įmonių, pateikusių prašymą jį gaminti. Jei jos galėtų pagaminti, kiek parašė, tai būtų 2000 tonų. Tai labai daug. Jos iki vakaro turi gauti leidimą pirmadienį buvo pateiktas receptas, skysčio sudėtis.

Gydymo įstaigos dezinfekcinio skysčio turi, poreikis yra kitoms viešoms įstaigos, ugdymo įstaigoms, bet kai prašėme apskaičiuoti poreikį, susidarė įspūdis, kad žmonės nežino, kaip tą daryti. Tačiau kadangi tą skystį gaminti norą pareiškė labai daug įmonių, didelio kiekio per tą valstybės užsakymą ir nebepirksim, nes kai tik jis atsiras rinkoje, daug paprasčiau, kad įstaigos jį pirktų pačios", – kalbėjo ministras surengtos spaudos konferencijos metu. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kas susiję su asmens apsaugos priemonėmis, šalys užsidarinėja, nebeleidžia nieko išvežti, tą ketinama daryti ir mūsų šalyje.

„Yra paruoštas sąrašas medikamentų, kurių neleisime išvežti. Apsaugos priemonių rinkoje jų jau nebėra, tad nėra ko išvežti. Tai pat duotas pavedimas, kad neišmestų tokių priemonių, kurias galima dezinfekuoti ir panaudoti ne vieną kartą.

REKLAMA

Dėl konsultacijų – yra sukurtas el.paštas ([email protected]), į kurį gali kreiptis žmonės, yra pasitelkta papildomai žmonių iš ULAC, nes darbų srautas yra labai didelis. Mūsų svetainėje talpinamos įvairiausios rekomendacijos. Klaipėda yra pasiruošusi kruizinių laivų atkeliavimui. Tai, ką dabar darome oro uostuose, ruošiamasi daryti ir jūrų uoste", – kalbėjo ministras.

Komentuodamas situaciją dėl atsistatydinusio premjero patarėjo Skirmanto Malinausko ministras sakė, kad ne jo kompetencija prašyti kažką nusišalinti.

„Panašu, kad poreikis iš pačios Vyriausybės tai koordinuoti yra praėjęs, pačią pirmąją žinią suvaldėme. Kalbėjome su premjeru, panašu, kad jokių naujų žmonių ir negausime. Pagrindinė komunikacinė užduotis dabar bus ministerijos žmonėms. Kodėl prašiau paskirti kitą žmogų? Paprastas paaiškinimas – kadangi man suteikta atsakomybė šią situaciją valdyti, tai aš privalau žinoti, kas vyksta ir informacija turi būti su manimi derinama, kad galėčiau tinkamai reaguoti į situacijas, tai to nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Su visa pagarba Malinauskui galiu padėkoti už viską, ką jis padarė. Tačiau paskutinė diena parodė, kad vis tik yra informacijos, kurios aš nebežinau, o privalau žinoti. Nes didžiausia grėsmė, kol nėra ligos išplitimo, – visuomenės panika. Todėl turėtume neeskaluoti problemų. Tie, kurie daug dirba, matyt, ir pavargsta, patiems jiems kyla daugiau nerimo, emocijų, kartais nesusivaldome, visi mes esame žmonės, bet negaliu leisti tam įvykti, todėl buvo paprašyta, kad būtų skiriamas kitas žmogus", – kalbėjo jis.

Paklaustas, kas galėtų būti tas žmogus, A. Veryga sakė, kad greičiausiai informacijos koordinavimas bus mūsų ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat jis sakė nenorintis leistis į asmeniškumus dėl uždraudimo ULAC teikti informacijos apie koronavirusą visuomenei.

Savo ruožtu S. Malinauskas trečiadienio vakarą savo socialinio tinklo paskyroje pareiškė, kad tokia SAM pozicija prilygsta žodžio laisvės ribojimui. 

Šiaulietę gali išleisti namo

Ketvirtadienį atlikus pakartotinį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydomos koronavirusu užsikrėtusios moters tyrimus paaiškėjo, kad jie visa dar teigiami.

Paklaustas, kaip ketinama elgtis dėl koronavirusu užsikrėtusios šiaulietės, mat ir kaimyninių šalių pavyzdžiai rodo, kad tokie nesunkūs atvejai yra išleidžiami gydytis ambulatoriškai, ministras patvirtino, kad pacientė gali būti išleista namo.

REKLAMA

„Jos ligoninėje ilgai nelaikys. Tačiau, kaip jau buvo kalbėta, esant pirmam atvejui yra daug neaiškumų, kaip viskas darysis. Dabar kad ir tie jos tyrimai yra teigiami, vadinasi, ji gali kažką užkrėsti, tačiau tokie žmonės tikrai gali būti izoliuojami namuose, juolab kad ji turi tam geras sąlygas, kiek žinau. Taigi ligoninė tarsis ir žiūrės, kada ją būtų galima išleisti net be tų dviejų neigiamų testų. Svarbiausia, kad toks žmogus pabūtų izoliuotas, savivaldybėms yra pateikti pavedimai, kad nesant galimybės, kam pasirūpinti tokiu asmeniu, būtų suteikta pagalba", – sakė A. Veryga.

Anksčiau jis aiškino, kad pagal tarptautinius rezultatus turėtų būti du kartus atliekamas mėginys. Ministras pabrėžė, kad kol turimas vienas atvejis, tų pacientų nedaug, taikomos tokios procedūros.

REKLAMA

„Bet jei pacientų būtų daugiau pacientų, nebūtų tokios prabangos nekarščiuojantį, besimptomį pacientą laikyti ligoninėje“, – savaitės pradžioje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Priduriama, kad šiandien gautas ir atsakymas iš referentinės laboratorijos Vokietijoje, Berlyne, kur taip pat patvirtinta, jog šiaulietei – tikrai koronavirusas.

„Tirti buvo siųstas pirmasis ėminys, kuris buvo teigiamas ir Lietuvos laboratorijoje. Tai reiškia, kad Lietuvos laboratorijoje viskas buvo atlikta profesionaliai ir teisingai, o joje dirbančiais specialistais reikia tikėti ir pasitikėti. Kaip ne kartą minėta, mūsų šalies sveikatos sistemoje dirba profesionalai. Tad žmonės turėtų jais pasitikėti. Kol kas ji dar lieka gydymo įstaigoje, yra sprendžiama dėl tolimesnio gydymo taktikos“, – informavimo ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti trys iš keturių paskutiniu etapu ištirtų mėginių buvo neigiami.

Šiuo metu Lietuvoje nustatytas vienas koronaviruso atvejis – jis praėjusį penktadienį diagnozuotas iš Italijos grįžusiai 39-erių šiaulietei. Iš viso dėl įtariamo koronaviruso yra atlikta 235 mėginių, visi atsakymai yra neigiami. Prevenciškai grįžę iš rizikos regionų yra stebimi 5103 asmenys.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso:

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

REKLAMA

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

Iš viso pasaulyje registruota daugiau nei 95,7 tūkst. susirgimų COVID-19, per 3,2 tūkst. žmonių mirė, kiek daugiau nei 53,4 tūkst. jau pasveiko.

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų